Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je bil na sojenju v zadevi Patria brez svojega klienta, ki se je mudil na uradnem obisku v Luksemburgu. Foto: BoBo
Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je bil na sojenju v zadevi Patria brez svojega klienta, ki se je mudil na uradnem obisku v Luksemburgu. Foto: BoBo

Hulkkonen je povedal, da pri izbiri Rotisa kot slovenskega partnerja Patrie nanje ni nihče vplival in da sicer ne ve, ali je imel Rotis politično podporo. Vendar si je predstavljal, da je podjetje Rotis "eden izmed kriterijev, ki jih je potrdila vlada".

Tako Slovenija kot Finska sta po njegovem mnenju majhni državi in vsi se zavedajo, da imajo medosebni odnosi in zgodovinska dejstva velik vpliv na sprejem odločitev. Zato je bila med nalogami zunanjega sodelavca Patrie Wolfganga Riedla poleg zastopanja podjetja tudi ustvarjanje dobrih političnih odnosov.

Okrožni državni tožilec Boštjan Lamešič je na Hulkkonena naslovil vprašanje, ali je Riedl to tudi počel. Odgovoril je, da so v Patrii prek različnih načinov poskušali sporočati o prednostih njihovih izdelkov različnim prejemnikom, tako predstavnikom industrije kot uradnikom in nosilcem političnega odločanja. Ob tem je omenil Slovensko vojsko, med nosilci političnega odločanja pa ministrstvo za obrambo in gospodarstvo.

Sporočilo, da so patrie dobra vozila, so hoteli nasloviti tudi na tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo. Hulkkonen je dejal, naj bi zato nekdo tudi poskušal organizirati sestanek s tedanjim predsednikom vlade, toda njegovega imena si ni mogel spomniti.

Sojenje v zadevi Patria je potekalo ob prisotnosti samo dveh izmed petih obtoženih, saj sta na sodišče prišla le direktor Rotisa Ivan Črnkovič ter nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen. Janša se je opravičil, saj je trenutno v Luksemburgu. Tone Krkovič na današnjo obravnavo ni prišel zaradi zdravstvenih razlogov, Walter Wolf pa je svojo prisotnost napovedal za prihodnji teden.

G. C.