Ivan Zidar je bil desetletja na čelu in v lastniški strukturi SCT-ja. Foto: BoBo
Ivan Zidar je bil desetletja na čelu in v lastniški strukturi SCT-ja. Foto: BoBo

Obramba nekdanjega prvega moža SCT-ja Ivana Zidarja je na tokratni obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču predlagala zaslišanje predstavnika izvedenske komisije za fakultetna mnenja. Ta je v svojem mnenju zapisala, da lahko Zidar omejen čas sodeluje na obravnavah. Tožilstvo sicer meni, da ni razloga za zaslišanje predstavnika komisije.

Mnenje te komisije, ki ga je uvodoma povzela predsednica sodnega senata Vesna Podjed, nadalje ugotavlja, da je Zidar omejeno sposoben sodelovanja na obravnavah, pri tem pa predlaga 15-minutne odmore med tremi enournimi obravnavami.

Zidarjev zagovornik Boštjan Penko je dejal, da se obramba sicer strinja z glavno vsebino mnenja glede Zidarjevih zdravstvenih bolezni in težav, ki jih trpi, vendar pa je po njihovem mnenju vprašljiva ocena Zidarjeve sposobnosti za sodelovanje na obravnavah. Zidar je ob tem dejal, da ne želi zavlačevati postopka.

Kot je pojasnil Penko, je obrambi po pogovoru s stranko jasno, da ostaja odprto vprašanje, ali bo Zidar sposoben sodelovanja na obravnavah. Sodišču je zato predlagal zaslišanje predstavnika izvedenske komisije, ki naj bi pojasnil, kako bodo potekale obravnave v primeru, ko Zidar zaradi bolečin ne bo sposoben sodelovanja.

Tožilka: Zidar lahko sedi
Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelc je ob tem opozorila, da gre pri danes predstavljenem mnenju za novo oceno, zato ne vidi razloga za zaslišanje, "saj so očitno ugotovili, da Zidar lahko sedi na obravnavah". Sodnica je nato odločila, da se predstavnika komisije povabi na zaslišanje na enem od naslednjih narokov.

V nadaljevanju današnje obravnave se sicer nadaljuje ločen postopek zoper Zidarja, na katerem poteka branje zaslišanj prič, pri katerih Zidar ni bil prisoten.

Težave s hrbtenico
Zidarj je bil sicer izločen iz glavnega postopka Čiste lopate, saj je svojo pogosto odsotnost s sojenja opravičeval z zdravstvenim stanjem oziroma s težavami s hrbtenico.

Izdelava izvedenskega mnenja je bila komisiji naložena z odredbo senata 1. julija, odredbo pa so na komisiji prejeli 5. julija. Ker do 31. avgusta, ko je bila opravljena zadnja glavna obravnava v zadevi Čista lopata, kljub pisni urgenci sodišča mnenje še ni bilo izdelano, so bile preklicane vse obravnave, sklicane za september.

Koritnik: Zidar obravnave lahko spremlja
To je sicer že drugo izvedensko mnenje o Zidarjevem zdravstvenem stanju, saj je izvedenec ortopedske stroke Branko Koritnik aprila dejal, da Zidar lahko spremlja obravnave.

Obtoženi sprejemanja in dajanja daril
V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Vseh osem je kazniva dejanja zanikalo že v fazi preiskave.