Zoran Janković izpostavlja, da niti banke niti EU niso ugotovili nikakršnega oškodovanja. Foto: BoBo
Zoran Janković izpostavlja, da niti banke niti EU niso ugotovili nikakršnega oškodovanja. Foto: BoBo
Janković pred preiskovalnim sodnikom

Janković je po zaslišanju v izjavi novinarjem dejal, da ga tožilstvo sumi, da naj bi Grepu pri financiranju športnega parka Stožice z navidezno pogodbo pomagal pri preslepitvi bank. "To ne drži, ni šlo za preslepitev. Ta sredstva, 1,8 milijona evrov, so bila prijavljena. Očitek je iz trte izvit," je dejal.

Prav tako po njegovih besedah ne drži drugi očitek, da je s prezgodnjim podpisom pogodbe v korist ljubljanske mestne občine oškodoval EU. "Tudi očitki o prezgodnjem podpisu ne držijo, kar se bo dokazalo s podpisi nadzornih organov," je dejal.

Ob tem je ljubljanski župan kot zanimivost izpostavil, da niti banka niti EU ne ugotavljata, da bi jim nastala kakršna koli škoda ali da bi zahtevali kakršno koli povrnitev. "Tako se je pač tožilka odločila, podobno kot pri Tritonisu," je še dodal Janković.

"Gre za zahtevo za preiskavo, ki jo je zoper več fizičnih in eno pravno osebo vložilo specializirano državno tožilstvo zaradi kaznivih dejanj preslepitve pri pridobitvi posojila in pa goljufije na škodo EU-ja," je tožilka Blanka Žgajnar dejala v izjavi novinarjem. V tej zadevi bo danes pred preiskovalnim sodnikom zaslišan tudi predstavnik Grepa.

Ovadbe in hišne preiskave, na sodišču pa se šele začenja
V zadevi Stožice se je v zadnjih letih zvrstilo več odmevnih hišnih preiskav, vložene so bile številne ovadbe. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je februarja lani podal kazensko ovadbo zaradi suma preslepitve bank pri pridobivanju posojil, namenjenih za financiranje športnega objekta v Ljubljani.

Po poročanju Radia Slovenija je bilo besedno zvezo preslepitev bank mogoče slišati ob kazenski ovadbi NPU-ja tako zoper župana kot tudi zoper nekdanjega ministra Romana Jakiča, vodilna v družbi Grep Uroša Ugrina in Zlatka Srako ter proti nekdanjemu direktorju podjetja Parkirišča in tržnice Samu Lozeju.

Sklenili naj bi fiktivno pogodbo o oddaji parkirnih mest v vrednosti 1,8 milijona evrov, kar naj bi bil pogoj za odobritev 50-milijonskega bančnega posojila. O zavajajočem podpisu se je govorilo tudi mesec dni pred odprtjem Stožic, in sicer v zvezi s črpanjem evropskega denarja v vrednosti dobrih osem milijonov evrov. Tam naj bi prikazali dvakrat zaračunane stroške za izkop gradbene jame in plačilo za dela, ki niso bila opravljena.
Ljubljanski župan je že večkrat dejal, da si želi čim prej na sodišče, da bo lahko dokazal svojo nedolžnost.

Janković pred preiskovalnim sodnikom