Kriminalisti naj bi ovadili tako ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot obrambnega ministra Romana Jakiča. Foto: BoBo
Kriminalisti naj bi ovadili tako ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot obrambnega ministra Romana Jakiča. Foto: BoBo
Ovadbe naj bi bile rezultat odmevne kriminalistične preiskave pri družini Janković konec septembra 2012, predvsem pa kriminalistične preiskave, ki je decembra lani potekala pri sedmih ljudeh, tudi na Jakičevem domu. Foto: BoBo

Po poročanju POP TV-ja je Nacionalni preiskovalni urad ovadil Jankovića, obrambnega ministra Romana Jakiča, nekdanja direktorja Grepa Uroša Ogrina in Zlatka Srako ter nekdanjega direktorja ljubljanskih parkirišč Sama Lozeja, ki je bil pred dvema mesecema imenovan za direktorja združene družbe Energetika Ljubljana–Termoelektrarna Toplarna Ljubljana.

Ovadbe NPU-ja so posledica hišnih preiskav konec septembra 2012 in decembra lani. Peterica pa je osumljena, da je podpisala 1,8 milijona evrov vredno domnevno fiktivno pogodbo za letni najem parkirnih mest in drugih površin v Stožicah, na podlagi katere je Grep dobil 50-milijonsko posojilo pri Novi Ljubljanski banki.

Jakič vztraja pri preteklih izjavah o transparentnosti
Janković je za ovadbo izvedel iz medijev, zato je še ni mogel komentirati. Prav tako o vsebini še ni bil obveščen Jakič, ki je za komercialno televizijo dejal le, da vztraja pri izjavah, ki jih je že dal. V preteklosti je namreč poudarjal, da je prepričan o zakonitosti in transparentnosti svojega ravnanja v prejšnji službi, izpostavil pa je še, da niso bila najdena nobena zanj obremenjujoča gradiva.

Peterici ovadenih se torej očita domnevno preslepitev pri pridobivanju posojil - da je Grep prišel do prvega obroka posojila NLB-ja, je moral banki predložiti podpisane pogodbe o sklenjenih poslih.

Za to naj bi septembra 2010 poskrbeli Mestna občina Ljubljana, Zavod Tivoli ter javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice. Z Grepom so podpisali sporne pogodbe v znesku najmanj 1,8 milijona evrov za letni najem parkirnih mest in drugih površin v Stožicah. Pogodba naj bi bila fiktivna, saj naj njeni podpisniki teh prostorov ne bi potrebovali in naj zanje tudi ne bi bili pripravljeni plačevati tolikšne najemnine.