Janša pravi, da bodo mikrofilmi iz državnega arhiva povedali resnico; Perčič pa, da so zagotovo zmanipulirani. Foto: BoBo
Janša pravi, da bodo mikrofilmi iz državnega arhiva povedali resnico; Perčič pa, da so zagotovo zmanipulirani. Foto: BoBo

Perčič Janšo kot zasebni tožilec kazensko preganja zaradi izjave iz septembra 2010, objavljene na Kanalu A. Janša je takrat po enem od narokov v pravdi, ki jo je prav tako zaradi navedb o sodelovanju z Udbo iz leta 2008 Perčič sprožil zoper SDS, dejal, da "obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je Perčič bil udbovec".

To naj bi škodilo dobremu imenu Perčiča, ki ni bil, kot pravi, nikoli član Udbe. Trditev je bila tako uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat "neresničen in žaljiv", je prepričan Perčič.

Prvi narok v tej zasebni kazenski tožbi so na ljubljanskem okrožnem sodišču sklicali že lani junija, a je sodnica, ki je obravnavala zadevo, zapustila sodniške vrste, zato so spis predali njeni sodelavki. Ta je tokrat prisluhnila tako Janši kot Perčiču.

Janša: To so preverljiva dejstva
Janša je ponovil, da njegova izjava, "ki ni vrednostna sodba, ampak preverljivo dejstvo", temelji na mikrofilmu iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga je obramba že v času pravdanja s Perčičem pridobila od Dušana Lajovca. Lajovic, avtor knjige Med svobodo in rdečo zvezdo, je zdaj ta mikrofilm že predal Arhivu Republike Slovenije, je povedal Janša. Sodišče bo zato tudi kontaktiralo z arhivom. Janša je še pojasnil, da bi za pregled mikrofilma potrebovali posebno napravo, a ker je niso imeli, so ga pregledali le s prostim očesom in primerjali z istim, povečanim zapisom na spletni strani udba.net.

Perčič: Janša vseskozi manipulira
Perčič pa je danes ponovil trditev, da Janša "vseskozi manipulira" in da se je Udba oz. Uprava državne varnosti ukinila, ko mu je bilo 13 let. "Če bi kadar koli imel stik s kakšno tajno službo, bi bil toliko pameten, da ne bi šel tožit," je pojasnjeval. Spomnil je tudi, da je bil Janša v času, "ko se je začela kampanja proti njemu", predsednik vlade in je imel dostop do vseh dokumentov, s katerimi bi lahko dokazal njegovo sodelovanje z Udbo, a je predložil le mikrofilm, za katerega je Perčič prepričan, da je zmanipuliran.

Povedal je še, da nikoli ni bil povezan s Službo državne varnosti, da nikoli ni bil član zveze komunistov in da se nikoli ni politično udejstvoval, ampak da izhaja iz gospodarstva. Perčič je Türku sicer svetoval prav za gospodarska vprašanja.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo 4. novembra.

Kot omenjeno, je Perčič pred leti tožil SDS, ki je oktobra 2008 in junija 2009 v prispevkih Maske padajo in Perčičmeter, objavljenih na njihovih spletnih straneh, Perčiča označila za "najbolj zvestega vojščaka iz vrst Službe državne varnosti oziroma Udbe".

Sodišče je odločilo, da mora SDS zaradi teh trditev plačati 4.000 evrov odškodnine, vendar so napovedali revizijo.