Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz na celjskem sodišču. Foto: Televizija Slovenija
Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz na celjskem sodišču. Foto: Televizija Slovenija
Janez Janša dobil tri mesece pogojne kazni

Kot je ob izreku sodbe povedala predsednica sodnega senata Barbara Žumer-Kunc, je bila vsebina Janševa tvita objektivno žaljiva. Šlo je za osebno diskreditacijo omenjenih novinark in tak način izražanja ne pritiče človeku, ki opravlja visoko politično funkcijo, je dejala sodnica.

Novinarka in urednica RTV Slovenija sta predsednika SDS-a tožili zaradi tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š." Kot je Janša dejal v današnjem zagovoru, s tvitom ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, novinarki pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Izreka sodbe se Janša ni udeležil, njegov zagovornik Franci Matoz pa je po izreku sodbe v izjavi za medije že napovedal pritožbo in pričakuje, da bo ta uspešna. Meni namreč, da je sodišče storilo številne kršitve in napačno ocenilo vsebino tvita in kontekst, v katerih okoliščinah je bil napisan in zakaj je bil napisan.

Carlova pa je izrazila upanje, da bo Janša s to sodbo doumel, da ga "verbalna inkontinenca" ni stala samo premierskega stolčka, ampak ga je pripeljala do sodišča, ki ga je tudi obsodilo. "Sodišče je poslalo jasen signal, da se nihče, tudi ne politiki kova, kot je obsojeni, ne more in ne sme dvigniti nad moralne, civilizacijske in zakonske postulate," je še dejala Carlova.

Šetinc Paškova pa je dodala, da sta s sodbo izredno zadovoljni in da je sodišče poslalo sporočilo slovenskemu novinarstvu, da ga sodna veja oblasti spoštuje in ščiti.

Janša tožbo novinark označil za absurdno
Sodnica Barbara Žumer-Kunc je Janšo na obravnavi pred izrekom sodbe vprašala, ali se morda želi poravnati. Janša se je bil pripravljen novinarkama na sodišču opravičiti za zapis v tvitu, vendar v smislu, da s tvitom ni bilo nič narobe, ker da ni imel v mislih spolne prostitucije, ampak medijsko prostitucijo.

Zagovornik novinark Tomaž Bajec pa takšne Janševe izjave ni razumel kot opravičilo, ampak kot sarkazem. Kot je poudaril, novinarki vztrajata pri tožbi. Dejal je tudi, da iz Janševega tvita ni mogoče razbrati, da je šlo za medijsko prostitucijo.

V zagovoru je sicer Janša zasebno tožbo novinark označil za absurdno. Kot je dejal, je njegov tvit, ki je bil reakcija na televizijski prispevek Carlove, v katerem je po njegovi oceni natrosila "kup gnusnih laži" na račun članov SDS-a, videlo le nekaj 100 ljudi, prispevek Carlove pa da je videlo več kot 100.000 ljudi.

Janšo zmotil prispevek o Legiji smrti
Kot je dodal Janša, je Carlova v prispevku uporabila besede, kot so belogardistični klavci in legija smrti. Carlovi je očital, da je s televizijskim prispevkom, v katerem je navedla, da so med člani skupine na Facebooku, ki se je poimenovala Legija smrti, tudi vidni člani SDS-a, blatila njegovo ime. Janša je še dejal, da je bil zaradi prispevka močno razžaljen, zato se je odzval s tvitom, s katerim je želel zaščititi interese SDS-a. Sodnica je na današnji obravnavi tudi dovolila branje listin s prepisi novinarskih prispevkov Carlove in Šetinc Paškove.

"Tvit je grozljiv in brutalen"
Po mnenju Carlove je Janšev tvit grozljiv in brutalen. Kot je dodala, je bil njegov osnovni namen, da poniža in diskreditira njo in Šetinc Paškovo. "Absurdne so besede Janše, da je njegov tvit videlo le nekaj 100 ljudi, saj ima več kot 1000 sledilcev na Twitterju. Razžalil me je kot osebo, žensko in novinarko. Njegove besede so mi povzročile veliko škodo. Postali sva predmet skečev," je še dejala Carlova.

Šetinc Paškovo je Janša označil za politično nastavljeno urednico. Po njegovih besedah naj bi ga že več kot 25 let žalila s svojimi prispevki. Šetinc Paškova je dejala, da to ne drži in da v več kot 20 letih novinarskega dela ni nikdar doživela nobene pritožbe na svoje delo. Vse stranke je komentirala z enakimi vatli, je poudarila.

Zanjo je bil Janšev tvit grozljiv zapis in jo je dvojno prizadel, najprej kot žensko, potem kot novinarko, ki svoje delo opravlja pošteno in profesionalno. Glede očitka, da je bila na mesto programske urednice nastavljena politično, pa je odgovorila, da jo je na to funkcijo imenovala takratna odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik.

Janšev zagovornik Franci Matoz je predlagal tudi zaslišanje poslanca SDS-a Branka Grimsa, ki ga je Carlova omenjala v svojem prispevku, a je Bajec temu nasprotoval.

Janez Janša dobil tri mesece pogojne kazni