Jure Janković je zaradi sorodstvenih vezi zavrnil pričanje. Foto: BoBo
Jure Janković je zaradi sorodstvenih vezi zavrnil pričanje. Foto: BoBo
false
Vpleteni so s fiktivnim poslom Mercator oškodovali za 100.000 evrov. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so tako zgolj prebrali izpovedbo Jureta Jankovića iz preiskave, ko je dejal, da o poslih Mercatorja ne ve ničesar, saj tam ni nikoli delal. Člane takratne uprave je poznal z rokometnih tekem, ni pa poznal ciprske družbe Facim, ki naj bi prejela premoženjsko korist v poslu z Mercatorjem. Prav tako ni poznal njenega takratnega zastopnika Borisa Milevoja.

Milevoj je na sodišču dopolnil svoj zagovor, da s poslom z Mercatorjem, razen podpisa pogodbe, ni imel nič. "Dvomim, da verjamete, da bi člani uprave, ki me ne poznajo, s podpisom fiktivne pogodbe tvegali svoje dobro ime in položaj," je dejal.

Eden od tedanjih direktorjev družbe Facim Austria Ludvik Kuhar je na sodišču pojasnil, da ni imel nobene povezave s ciprsko družbo Facim, prav tako je zatrdil, da se o pogodbah z Mercatorjem z Milevojem ni pogovarjal. Tožilec Jaka Brezigar pa je ravno nasprotno dokazoval, da je bil Kuhar pooblaščenec tudi za transakcijski račun ciprske družbe Facim na avstrijski banki Hypo Alpe Adria Bank.

100 tisoč evrov za fiktiven posel
V sojenju je bila doslej izvedena večina dokaznih gradiv, glavna obravnava pa je bila danes prekinjena in se bo nadaljevala 12. januarja. Sodnica Nina Drozdek Draganić je strankam naročila, naj se pripravijo na zaključne besede.

Obtoženi v zadevi Niš so po mnenju tožilstva s sklepanjem navideznih pogodb in izplačevanjem storitev, ki niso nikoli bile opravljene, oškodovali Mercator za 100.000 evrov. Nekdanji predsednik uprave Zoran Janković, nekdanji član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak in zastopnik ciprskega podjetja Facim Boris Milevoj so na predobravnavnem naroku zavrnili krivdo za očitano kaznivo dejanje, medtem ko je bil iz postopka zaradi zdravstvenih težav izločen nekdanji podpredsednik uprave Mercatorja Mitja Marinšek.

Marinšek je s ciprsko družbo Facim podpisal pogodbo, v kateri se je Facim zavezal, da bo storil vsa pripravljalna dela za pridobitev gradbenih dovoljenj za trgovski center v Nišu, Mercator pa bo za to plačal 100.000 evrov. Marinšek je odobril plačilo računov, čeprav je po trditvah tožilstva vedel, da gre le za fiktiven posel. Janković in Brodnjak pa sta, čeprav sta vedela, da Facim dogovorjenih storitev nikoli ne bo opravil in da je šlo za neresničen posel, soglašala s plačilom računov. Milevoju tožilec Brezigar očita, da je naklepno pomagal pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja.