Jutarnji list je o poslih družine Janković na Hrvaškem poročal tudi v svoji spletni izdaji. Foto: Jutarnji.hr
Jutarnji list je o poslih družine Janković na Hrvaškem poročal tudi v svoji spletni izdaji. Foto: Jutarnji.hr
Preiskavo družine Janković spremljajo tudi tuji mediji

Podjetje Electa, ki je v središču korupcijskega škandala, v katerega naj bi bila vpletena družina Janković, je 95-odstotni lastnik družbe E-Gradnja, preostalih pet odstotkov pa ima v lasti Damijan Janković.

Čeprav ima v imenu besedo "gradnja", je družba E-Gradnja registrirana za posredovanje v trgovini, za trgovino na drobno in debelo ter popravila motornih vozil, navaja zagrebški časopis in dodaja, da E-Gradnja nima nobenega zaposlenega, le leta 2007 je bila zaposlena ena sama oseba - in sicer Damijan Janković, ki je hkrati direktor.

Finančno stanje E-Gradnje
Kljub temu pa podjetje vsako leto ustvari izgubo, v zadnjih petih letih približno 660.000 evrov. Poslovanje je kaotično, poudarja časopis in pojasnjuje, da so sicer osnovni kapital družbe povečali z začetnih 2.670 evrov na 1,72 milijona evrov. "V preteklih petih letih niso nikoli imeli več kot 42.600 evrov prihodkov, stroški pa so znašali okoli 133.000 evrov. Zaradi takšnega stanja niso plačali niti ene same kune davka od dobička," piše časopis.

Kljub temu pa se je finančno stanje občutno izboljšalo lani, ko sta na račun podjetja prišla dva milijona evrov, saj je bilo pred tem na računu običajno med 660 in 6.660 evrov. Za E-Gradnjo se zdi, kot da ne bi obstajala, razen v finančnih poročilih, saj ni sledi o nobenem poslu, piše Jutarnji in se sprašuje, ali je mogoče, da gre zgolj za podjetje, ki služi kot krinka za sumljive finančne transakcije.

"O tem priča tudi sled denarja Jankovićevega sumljivega poslovanja," trdi časopis. Kot pojasnjuje, je E-Gradnja podjetju Electa, okrog katerega se zožuje obroč preiskave slovenske policije, lani plačala 36.400 evrov, ni pa znano, zakaj.

Polne roke dela Electe na Hrvaškem
A če E-Gradnja ni dejavna na hrvaškem trgu, pa Electa, ki jo je leta 1990 ustanovil Zoran Janković in jo zatem prodal sinovoma, je.

Electa se ukvarja s projektiranjem, gradnjo objektov in notranjo opremo. Opravljali so številna dela na Hrvaškem, posebej v Istri - v hotelu Pineta v Vrsarju so preurejali sobe, v Umagu depandanse Stella Marisa, picerijo v hotelu Kristal in 140 apartmajev Vile Astra v Poreču, uredili so poslovalnice Istarske banke v Pulju, Rovinju, Zagrebu, Labinu in na Bujah ter poslovne prostore rovinjskega Jadranturista, gradili so Inino črpalko v Umagu, poleg tega pa so Jankovići prek Electe dobili tudi lastništvo hotela Delfin v Omišlju.

Preiskavo družine Janković spremljajo tudi tuji mediji