Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je tako ali tako pričakoval oprostilno sodbo. Foto: BoBo
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je tako ali tako pričakoval oprostilno sodbo. Foto: BoBo
false
Mariborski radarji, ki so jih postavili med županovanjem Franca Kanglerja, so povzročili množične proteste, zaradi česar je mariborski župan pozneje odstopil. Zaradi posla z radarji si je prislužil obtožnico, ki pa jo je tožilstvo po nekaj sodnih obravnavah umaknilo. Foto: JZZPR Maribor

Nekdanjemu županu je tožilstvo še iz časov zdaj že razrešenega tožilca Borisa Marčiča očitalo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, takratnemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Sporen naj bi bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu, ki naj bi bil prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana prav Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Projekt javno-zasebnega partnerstva je bil namreč po izbiri Iskre preoblikovan tako, da bi ga financirali iz prekrškovnega sistema z radarji.

Tožilka presenetila z umikom obtožnice
Po zaslišanju zadnje priče, ko bi stranke v postopku morale začeti s sklepnimi govori, je tožilka Katja Arnuš presenetila z umikom obtožnice. Iz zaslišanja prič in drugih dokazov po njenih navedbah ni bilo mogoče dokazati očitanih dejanj, prav tako ne prvoobtoženemu Kanglerju, da bi kakor koli skušal vplivati na potek izbire zasebnega partnerja. Enako velja tudi glede očitkov zoper ostalo trojico.

Sodišču ni preostalo drugega, kot da je izreklo zavrnilno sodbo, stroške postopka torej tudi stroške odvetnikov pa naprtilo državnemu proračunu. Medtem ko tožilka Arnuševa po koncu obravnave ni želela dajati izjav, je bil boljše volje Kangler, ki današnjega manevra tožilstva ni pričakoval, ga je pa pozdravil, saj je tako ali tako pričakoval oprostilno sodbo.

"Žalostno je, da so nekateri mediji takrat izvajali name tako velike pritiske ter spodbujali javnost, da je prišlo do nemirov v Mariboru, ker javnost ni bila pravilno obveščena. Kot župan sem odstopil zato, da pride resnica na dan. Danes je ta prišla na dan. To je bila gonja proti meni in verjetno gonja proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, da pride do političnih sprememb v Sloveniji," je po koncu obravnave dejal Kangler.

Zadovoljen tudi Kanglerjev odvetnik
Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak je dodal, da so zadovoljni z epilogom zadeve, saj so bili ves čas prepričani, da obsodilna sodba ne bi mogla biti izrečena. "Ni bilo nobenih dokazov, da bi kateri koli od obdolženih storil kakršno koli kaznivo dejanje. Nobena od prič ni v ničemer obremenila nobenega od obdolženih," je poudaril Bošnjak in pohvalil državno tožilstvo, da je samo spoznalo neutemeljenost obtožnice.

Umik obtožbe se Bošnjaku zdi pomemben tudi za nekatere druge postopke zoper njegovo stranko, kjer mu prav tako očitajo, da je predlagal mestnemu svetu sprejetje določenih odločitev ter da je s tem storil kaznivo dejanje. Tožilstvo je po njegovem mnenju zelo jasno povedalo, da ima mestni svet vso suvereno pravico, da se odloči drugače kot predlaga župan, zato sam predlog ne more biti podlaga za kaznivo dejanje.