Sporni mariborski radarji, nekaj so jih neznanci tudi zažgali, so pod drobnogledom kriminalistov. Foto: JZZPR Maribor
Sporni mariborski radarji, nekaj so jih neznanci tudi zažgali, so pod drobnogledom kriminalistov. Foto: JZZPR Maribor

"Včeraj so prostore Mestne občine Maribor obiskali preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki preiskujejo sume storitve kaznivih dejanj v zvezi z radarji. Kot župan jim z ekipo nudim vso potrebno podporo," je na svoji Facebook strani sporočil mariborski župan Andrej Fištravec.

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da NPU v omenjenem primeru intenzivno vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj in da so v četrtek na Mestni občini Maribor preiskovalci NPU-ja izvajali preiskovalne dejavnosti.

"Zaradi varovanja interesa preiskave drugih informacij v tej fazi predkazenskega postopka ne moremo posredovati," je povedal tiskovni predstavnik GPU-ja za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Mestna občina Maribor (MOM) je v času prejšnjega župana Franca Kanglerja s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v štirih letih posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu. Hkrati pa so bili sredi lanskega oktobra postavljeni tudi stacionarni radarji, del plačanih kazni pa naj bi se stekal na račun Iskra Sistemov.

Zaradi postavitve radarjev je izbruhnilo splošno nezadovoljstvo v Mariboru. Nekaj radarjev je bilo uničenih, vrstili pa so se množični protesti, ki so naposled sprožili odstop župana Franca Kanglerja. Po izvolitvi novega župana Fištravca je Iskra Sistemi prekinila pogodbo z občino in začela groziti tudi s tožbo, katere odškodninski zahtevek bi lahko znašal kar 762 milijonov evrov. Mariborski župan je dal sredi aprila radarje izklopiti.

Mariborski radarji obremenjeni z znaki korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v pogodbi med MOM-om in Iskro Sistemi zaznala znake korupcije in s pomočjo državnega pravobranilstva na ljubljansko okrožno sodišče vložila tožbo za ugotovitev ničnosti pogodbe.

Z zadevo se ukvarja tudi Računsko sodišče, ki svojega mnenja še ni izdalo. Župan Fištravec pa je na seji mestnega sveta na začetku tega tedna namignil, da mnenje Računskega sodišča za občino ni ugodno.

"Predlog poročila je še tajen, a moram reči, da je poročilo popolnoma negativno za bivšo ekipo," je povedal mariborski župan v sredini izjavi za medije. MOM pa tudi ni sprejel ponujene Iskrine zahteve za sedem milijonov evrov, temveč je predlagala, da ceno določi tretja oseba.