Predsednik KPK Goran Klemenčič: Prizadevali si bomo za ničnost pogodbe o radarjih. Foto: BoBo
Predsednik KPK Goran Klemenčič: Prizadevali si bomo za ničnost pogodbe o radarjih. Foto: BoBo
Posel z radarji obremenjen s sumi korupcije

Komisija za boj proti korupciji (KPK) je ugotovila, da so odgovorne osebe s kršitvijo dolžnega ravnanja omogočile korist zasebnemu partnerju in izpolnile znake korupcije.

Prav tako so odgovorne osebe MOM-a sprejele pogodbeno obveznost plačevanja zasebnemu partnerju, ki je v nasprotju s pravno dopustnimi cilji oziroma namenom zakona o javno-zasebnem partnerstvu, s čimer so ravnale v nasprotju s pričakovano integriteto. Predvideno je namreč, da se naložba in pričakovani dobiček zasebnega partnerja pridobita iz plačanih glob za pričakovane (množične) kršitve cestnoprometnih predpisov.

Javno-zasebno partnerstvo na področju kaznovalnega prava ni mogoče
Komisija meni, da ni mogoče javno-zasebno partnerstvo na področju kaznovalnega prava in drugih področjih nadzora nad izvajanjem predpisov, saj sta si pri tem interesa javnega in zasebnega partnerja nasprotna. Medtem ko je interes države oziroma lokalne skupnosti (javnega partnerja), da se predpisi čim bolj spoštujejo oziroma da je kršitev čim manj, je interes zasebnega partnerja v tem, da je kršitev čim več, saj to zanj pomeni večji dobiček.

KPK je varuh javnega interesa
Komisija bo kot varuh javnega interesa v sodelovanju z državnim pravobranilstvom nadaljevala postopke za uveljavitev ničnosti omenjenega pogodbenega razmerja. Komisija pa je že med postopkom del dokumentacije odstopila pristojnim organom odkrivanja in pregona zaradi suma storitve kaznivih dejanj in podala Državni revizijski komisiji pobudo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil ter predlog za uvedbo postopka o prekršku, so sporočili iz KPK-ja.

Kangler: Gre za dvojna merila
Prav protesti po postavitvi radarjev so z županskega položaja odnesli nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki je povedal, da je pri sklepanju javno-zasebnega partnerstva med MOM-om in podjetjem Iskra Sistemi popolnoma zaupal stroki.

"Ne vem, zakaj dobivam spet občutek, da imamo dvojne kriterije," je dejal v svojem odzivu na poročilo KPK-ja. Pojasnil je, da so javna naročila v Mariboru vodili po enakem postopku kot za ljubljanske Stožice, projekt pa je vodil tudi isti inštitut za javno-zasebno partnerstvo.

Ob tem je poudaril, da osebno v teh postopkih ni sodeloval. "To je bilo prepuščeno stroki. Prometnemu uradu in uradu za komunalo. Vse postopke je mestni svet sprejel, nadzorni odbor pa pregledal. Seveda pa kot župan nosim politično odgovornost in to odgovornost sem tudi prevzel in odstopil," je opomnil Kangler.

"Vsi ti uradniki, ki so kakor koli sodelovali v tem projektu, so uradniki, ki so bili že pred mano na Mestni občini Maribor. In jih še danes spoštujem in mislim, da delajo korektno in zakonito," je še povedal in spomnil, da je pogodbo z Iskra Sistemi podpisal takratni podžupan Janez Ujčič.

Kangler tudi meni, da je predlog protikorupcijske komisije za uveljavitev ničnosti pogodbe v korist občine: "Ker bo nekdo drug to pogodbo prekinil in ne občina. A o tem naj presodijo pravniki."

Fištravca ugotovitev KPK-ja veseli
Na ugotovitve KPK-ja se je odzval tudi novi mariborski župan Andrej Fištravec, ki ugotovitve komisije pozdravlja. "Navedeno poročilo potrjuje prejšnje javne ugotovitve župana, podane v volilni kampanji, češ da je prišlo v primeru pogodbe o vzpostavitvi radarskega sistema do ravnanja, ki nasprotuje zakonu o javnem naročanju, in da sporno "javno-zasebno partnerstvo" napeljuje na misel o koruptivnem ravnanju," je zapisal v sporočilu za javnost.

Fištravec je še sporočili, da bo MOM vztrajal pri prekinitvi sklenjene pogodbe, zato ga veseli ugotovitev iz poročila KPK-ja. Župan tudi verjame, "da bodo odgovorni za škodljivo pogodbo pripeljani pred roko pravico in da bodo morali odgovarjati za povzročeno škodo mestu Maribor".

Posel z radarji obremenjen s sumi korupcije