Karner naj bi pridobival predhodne sestavine za kemikalije za izdelavo nedovoljenih dopinških preparatov med drugim iz jugovzhodne Azije, v tovarni v vzhodni Evropi pa naj bi jih nato izdelali in pakirali. Foto: MMC RTV SLO
Karner naj bi pridobival predhodne sestavine za kemikalije za izdelavo nedovoljenih dopinških preparatov med drugim iz jugovzhodne Azije, v tovarni v vzhodni Evropi pa naj bi jih nato izdelali in pakirali. Foto: MMC RTV SLO

Karner je v pisnem sporočilu Televiziji Slovenija zatrdil, da gre za pritisk, da bi sodišče v Strasbourgu vendarle dovolilo njegovo izročitev ZDA. Tam ga čaka do 40 let zapora.

"Sem podjetnik, ki se ukvarja z zdravili"
Karner je v Avstriji trikrat izgubil bitko s sodstvom. Na vseh stopnjah je namreč sodišče razsodilo, da je Karnerja treba predati Združenim državam Amerike. Lani je uporabil zadnje orožje in se pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Ker se razsodba bliža, Karner ocenjuje, da Obama izvaja pritisk na evropsko sodišče, ki bi lahko presodilo, da ni zadržkov za njegovo izročitev Ameriki. "Uvrstitev podjetnika, ki se ukvarja z zdravili, med morilske narkokartele se mi zdi absurdna," je zapisal.

Zanika, da bi zaslužil 40 milijonov evrov
Substance, ki jih je prodajal, po njegovem mnenju niso sporne, saj so na voljo brez recepta v večini držav sveta. V Sloveniji so sicer anabolične steroide prepovedali leta 2008 in jih uvrstili med narkotike. Karner prav tako zanika, da bi v osmih letih zaslužil kar 40 milijonov evrov. Kot pravi, gre za ameriško laž, da bi omejili njegovo poslovanje, saj so njegovi generiki vsaj pol cenejši od ameriških.

Dokler bo v Sloveniji, bo varen
Karner se zdaj giblje v Sloveniji, drugod bi ga namreč zaradi ameriške tiralice lahko znova aretirali. Prepričan je, da ga Evropsko sodišče ne bo izročilo Ameriki, saj je kazen za prodajo prepovedanih substanc tam nesorazmerno višja. Kar 40 let, v Evropi pa le tri leta zaporne kazni.

Če bo torej sodišče v Strasbourgu ugodilo njegovi pritožbi, tako Karner, se bo lahko svobodno gibal v Evropski uniji, Rusiji, Ukrajini in Turčiji, drugod bo podvržen aretaciji. A četudi sodišče presodi, da bi Karnerja morali izročiti Ameriki, bo ta vedno ostal varen, dokler ostane v Sloveniji. Slovenija - tako kot druge države Evropske unije - svojih državljanov ne izroča tretjim državam.