Zaslišanja v akciji Balkanski bojevnik so končana. Preiskovalni sodnik mora na pritožbe odgovoriti v 48 urah. Foto: MMC RTV SLO
Zaslišanja v akciji Balkanski bojevnik so končana. Preiskovalni sodnik mora na pritožbe odgovoriti v 48 urah. Foto: MMC RTV SLO
Nove informacije o mamilarski preiskavi

Glavni preiskovanec te mednarodne akcije je srbski "kokainski kralj" Darko Šarić, zdaj pa je prišlo na dan, da naj bi z njim zadnja leta poslovno sodeloval ljubljanski odvetnik in stečajni upravitelj Brane Gorše.

Poceni odkupovanje slovenskih podjetij?
Po poročanju TV Slovenija naj bi Šarića in Goršeta povezovalo poceni odkupovanje slovenskih podjetij in njihovega premoženja iz stečajne mase. Gorše je sicer tudi odvetnik družbe Municipium S, ki je v lasti Šarića. Že leta 2007 je prek pooblastila zastopal še ameriško podjetje Financial Angels, ki je še lani predstavljalo večinskega lastnika Municipiuma S.

Na naslovu Goršetove pisarne deluje več podjetij iz skupine Finesto, ki so po javno dostopnih podatkih zadnja leta odkupovala premoženje v več stečajih, najmanj enega izmed njih pa je vodil omenjeni odvetnik sam, poročajo mediji. Tako je na primer eno izmed podjetij za dobrih 300.000 evrov kupilo Litostroj Holding s stečajne mase in ga pozneje prodalo ameriškemu podjetju Financial Angels oz. Šariću - vse niti naj bi pri tem iz ozadja vlekel Gorše.

Gorše povezan tudi s slovenskimi osumljenci
Ta odvetnik, ki za odziv za zdaj ni dosegljiv, naj bi bil neposredno povezan tudi s priprtimi slovenskimi osumljenci.

Balkanski bojevnik Slovenijo pretresa že od torka. V torek in sredo so policisti na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper opravili več kot 30 hišnih preiskav in že v torek zaradi nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami in posedovanja orožja pridržali 14 oseb. Vsi so slovenski državljani, stari od 25 do 40 let.

Med njimi je tudi Ljubljančan Dragan Tošić, ki ga sumijo, da naj bi vodil slovenski narkokartel. V zadevi je sicer 17 osumljencev, med pridržanimi pa je tudi ženska. Po priprtju so osumljene zaslišali preiskovalni sodniki. Zaslišanja so trajala skoraj 20 ur, opravilo pa jih je sedem sodnikov, ki so nato pripor odredili za devet oseb, trije so v hišnem priporu, dva pa so izpustili, ker ni bilo pripornih razlogov.

Osumljenec: Uporabili so, kar sem povedal
Eden izmed izpuščenih je za TV Slovenija povedal, da so ju s prijateljem prijeli (in zdaj izpustili na prostost) izključno zaradi poznanstva z Anastazijem Martinčičem, ki so ga oktobra lani aretirali v Urugvaju, saj so pri njem našli 2,5 toni kokaina. Policistom sta sama povedala, da skrbita za Martinčičevo premoženje tukaj v Sloveniji, nato pa je bilo vse povedano uporabljeno proti njima v obtožnici. Tožilstvo sicer pripora zanju ni zahtevalo.

Napisana je 100 strani dolga obtožnica
Policisti so v akciji zbrali dokaze, ki so jih zapisali na več kot 100 straneh dolgi kazenski ovadbi. Članom domnevne Tošićeve združbe očitajo, da so pomagali pri tihotapljenju kokaina iz Južne Amerike po morju prek slovenskega pristanišča, kjer je mamilo lažje skriti v ogromnih ladijskih kontejnerjih, v Zahodno Evropo. To naj bi delali pod "okriljem" omenjenega Darka Šarića.

Nove informacije o mamilarski preiskavi