Med preiskovanimi sta izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson in  vodja upravljanja terjatev Janne Harjunpää. Foto: BoBo
Med preiskovanimi sta izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson in vodja upravljanja terjatev Janne Harjunpää. Foto: BoBo

Zaradi nepreglednega poslovanja DUTB-ja pri naročanju nekaterih zunanjih svetovalnih storitev v skupnem znesku 3,03 milijona evrov ni bilo mogoče preveriti, katere storitve so bile dejansko opravljene.

Računsko sodišče marca
DUTB
V prostorih slabe banke poteka kriminalistična preiskava. Foto: BoBo
false
Kriminalisti za zdaj nikomur izmed osumljenih niso odvzeli prostosti. Foto: BoBo
Foto: BoBo
Po letu dni se je policija zganila in prišla na DUTB
Po aferi kriminalisti obiskali DUTB


"Kriminalisti so pregledali dokumentacijo in poslovne prostore DUTB-ja. Preiskava se je nanašala na poslovanje v letih 2013 in 2014 in je povezana predvsem s sklenjenimi pogodbami v tem času. DUTB kriminalistom in preiskovalcem nudi vso podporo pri ugotavljanju dejstev in pridobivanju dokumentacije,"
so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Preiskava se je začela okoli 7. ure v prostorih DUTB-ja, kjer je bil tudi izvršni direktor Aleš Koršič.

.
Premier Miro Cerar je po lastnih besedah za preiskave izvedel iz medijev in jih ne komentira. Je pa zato nekaj več povedal o pričakovanem delovanju DUTB-ja. "Prepričan sem, da je zdajšnji upravni odbor - in če bo kmalu popolnjen, še toliko bolje - seveda usposobljen, da nadaljuje začete postopke. V to se vlada ne bo in se ne sme vmešavati, to mora potekati v skladu s poslanstvom oz. namenom DUTB-ja," je ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju dejal predsednik vlade.
Meni, da je v DUTB-ju veliko stroke in da tudi izvršni in neizvršni direktorji obvladajo svoj posel, tako da se ne bi smele pojaviti motnje. "Morda bi se lahko zgodil kakšen kratek časovni zamik v delu, ampak to se šteje bolj v dneh, tako da verjamem, da bo DUTB normalno deloval naprej," je dejal.

Glede očitkov razrešenega predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga o korupciji je predsednik vlade dejal, da če Nyberg "nakazuje, da je bila kakšna korupcija izvršena ali zaznana v bližini naše vlade ali v zvezi z vlado, to seveda odločno zavračam".

"Vlada je opravila svojo dolžnost, morali smo presekati kršenje zakonodaje in zagotoviti nadaljnje zakonito in transparentno delovanje DUTB-ja," je povedal in dodal, da si bo zdaj prizadeval, da vsaj nakaže, da je treba z mednarodnim razpisom čim prej popolniti mesta, ki so se izpraznila, da bo DUTB v nadaljevanju "normalno deloval in opravljal svoje poslanstvo". V to vlada ne sme in ne bo posegala, je zatrdil.

Spornega 2,8 milijona evrov
Kot so navedli v generalni policijski upravi, so kriminalisti preiskovali sum zlorabe položaja v povezavi z izplačili računov v skupnem znesku približno 2,8 milijona evrov na podlagi svetovalnih pogodb. Predkazenski postopek poteka zoper več oseb. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Po navedbah policije naj bi te osebe kaznivo dejanje storile pri vodenju gospodarske dejavnosti zato, da bi drugemu pridobili premoženjsko korist oz. povzročili premoženjsko škodo. Pri tem so naklepoma zlorabile svoj položaj in dano zaupanje glede razpolaganja s tujim premoženjem, ker so na podlagi sklenjenih svetovalnih pogodb odredile izplačilo večjega števila računov.

Prijava Računskega sodišča
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je predkazenski postopek začel marca na podlagi prijave Računskega sodišča, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil specializiranega državnega tožilstva, so pojasnili na generalni policijski upravi.

Na nekatere sporne svetovalne pogodbe DUTB-ja so opozarjali mediji in Komisija za preprečevanje korupcije. Računsko sodišče, ki je marca DUTB-ju za poslovanje v letu 2013 izdalo negativno mnenje, pa je v reviziji odkrilo sum kaznivega dejanja pri sklepanju pogodb z zunanjimi svetovalci in ga naznanilo policiji, je takrat razkril predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

Računsko sodišče je v reviziji odkrilo več nepravilnosti oz. pomanjkljivosti, veliko na področju plačne politike, ki so nedavno odnesle dva vodilna v DUTB-ju, pri sklepanju pogodb z zunanjimi izvajalci pa je ugotovilo kršitev zakona o javnem naročanju in sum nato prijavljenega kaznivega dejanja.

Kot je takrat povzel Vesel, DUTB v veliko primerih ni zahteval specifikacije računov, zaradi česar ni mogoče preveriti, ali so bile storitve sploh izvedene. V nekaterih primerih so se naloge podvajale, plačane pa so bile na dve različni mesti. Podvajale so se naloge pri različnih najetih svetovalnih osebah ter pri delu in plačilu najetih svetovalnih družb.

Sporni Quartz+co
Med posli, ki naj bi jih kriminalisti preiskovali, naj bi bil po poročanju spletnih Financ najverjetneje tudi tisti s svetovalno družbo Quartz+co, katere partner je bil razrešeni glavni izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson.

Javno naročanje
Iz revizijskega poročila Računskega sodišča izhaja, da so bili zunanji izvajalci za DUTB poleg švedskega Quartz+co še ZolEo Cooper iz Velike Britanije, Hansahandelshaus iz Švice, Pedersen & Partners International iz Velike Britanije ter Sintegra Lab, Šelih & partnerji in turistična agencija Sonček. Ker je DUTB pri zadnji leta 2013 kupil letalske vozovnice v skupni vrednosti 38.214 evrov brez DDV-ja, bi moral izvesti postopek javnega naročanja, so izpostavili revizorji.

Pri vseh teh družbah so ugotovitve sodišča za približno polovico stvari zakrite, Računsko sodišče pa je že takrat pozivalo vlado, naj bo poročilo javno v celoti, da bo lahko pojasnilo vse okoliščine. Te še vedno niso v celoti razvidne, a revizorji so zapisali: "Zaradi nepreglednega poslovanja DUTB-ja pri naročanju nekaterih zunanjih svetovalnih storitev v skupnem znesku 3,03 milijona evrov ni bilo mogoče preveriti, katere storitve so bile dejansko opravljene."

Vlada je pred kratkim zaradi izgube zaupanja razrešila predsednika upravnega odbora DUTB-ja Larsa Nyberga in iz upravnega odbora odpoklicala Manssona. Tega je v torek na mestu glavnega izvršnega direktorja začasno zamenjal Imre Balogh, novi predsednik upravnega odbora pa je postal Marko Simoneti.

Zaradi nepreglednega poslovanja DUTB-ja pri naročanju nekaterih zunanjih svetovalnih storitev v skupnem znesku 3,03 milijona evrov ni bilo mogoče preveriti, katere storitve so bile dejansko opravljene.

Računsko sodišče marca
Po letu dni se je policija zganila in prišla na DUTB
Po aferi kriminalisti obiskali DUTB