Narat meni, da se je DUTB želel polastiti
Narat meni, da se je DUTB želel polastiti "ogromnega dobička" s pomočjo Savinih hotelov. Foto: BoBo

Premier Miro Cerar in minister za finance Dušan Mramor, ki se je med burnim dogajanjem v zvezi z DUTB-jem mudil v tujini, sta se po današnji seji vlade posebej sestala. Mramor ob odhodu izjav novinarjem ni želel dati.

Prvi mož Save nasprotuje stečaju

Pravna bitka med Savo in Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) se je začela, ko je konec maja DUTB poskusil zapleniti družbo Sava turizem. Vlada je, sodeč po odzivih državnega sekretarja Metoda Dagonje, branila Savo s tem, da jo je uvrstila med pomembne naložbe.

Zdaj pa naj bi Sava izpod DUTB-ja celo prešla pod upravljanje njenih lastnikov, Slovenskega državnega holdinga (SDH) in KAD-a. Razrešeni predsednik upravnega odbora slabe banke Lars Nyberg v tem primeru voha korupcijo. Svojo plat zgodbe je za Radio Slovenija pojasnil predsednik uprave Save Matej Narat, ki mu očitajo velik vpliv na politiko, posebej Dragonjo. Narat te obtožbe zavrača kot popolnoma nesmiselne.

Vabljeni k spremljanju Odmevov, kjer bodo objavili del pogovora novinarja Florjana Zupana z Matejem Naratom, prvim možem Save. Celoten pogovor bo objavljen na MMC-ju.

Narat: Vsi bi bili proporcionalno poplačani
Skupina Sava je v preteklih petih letih vrnila 150, v širši skupini pa 200 milijonov evrov dolgov. Narat pravi, da so v programu preventivnega prestrukturiranja, ki ga je DUTB zavrnil, predlagali, da bi z odprodajo Gorenjske banke in točk vzajemnega sklada Alpen.si v dveh letih vrnili še 100 milijonov evrov, Sava bi postala delujoča, konsolidirala bi velik del slovenskega turizma in "DUTB bi bil v skladu z drugimi upniki proporcionalno poplačan".

A DUTB z načrtom poplačila ni bil zadovoljen. Zmotilo pa ga je zlasti, da namesto da bi Savini lastniki, med njimi SDH in KAD, vse izgubili, zadržali 23 odstotkov lastništva. "Dezinformacija je, in to popolna, ali pa manipulacija, da smo želeli, da lastniki obdržijo 23-odstotni delež. Kolikšen del bi obdržali tedanji lastniki, to ni stvar dogovora med upniki in menedžmentom Save."

"Ogromni dobički"
In kako Narat vidi potezo DUTB-ja, ki je hotel prevzeti Savine hotele? Pravi, da je to treba presojati z vidika "ogromnega dobička", ki bo nastal po končnem prestrukturiranju. DUTB bi glede na to, da je Savine terjatve od bank prevzel po nizki odkupni ceni, s prodajo dobičkonosnega podjetja (letos imajo hoteli rekordno sezono) veliko zaslužil. To je razlog za nasilen in protipraven napad slabe banke, trdi Narat.

O ideji, da se Savine terjatve vzame DUTB-ju in jih odkupita SDH in Kad, pa: "To je stvar lastnikov. Razumem pa poanto, da bi to vrednost ustvarili na državni ravni oz. na SDH-ju, ne pa prek netransparentno vodenih postopkov nekje drugje, kar smo že videli v tej državi."

Na Kadu smo izvedeli, da se DUTB še ni odzval na zanimanje za Savine terjatve. O tem pričakujemo tudi stališče ministra za finance Dušana Mramorja.

Premier Miro Cerar in minister za finance Dušan Mramor, ki se je med burnim dogajanjem v zvezi z DUTB-jem mudil v tujini, sta se po današnji seji vlade posebej sestala. Mramor ob odhodu izjav novinarjem ni želel dati.

Prvi mož Save nasprotuje stečaju