Opozicija upa, da je vlada dobro pretehtala svojo odločitev. Foto: BoBo
Opozicija upa, da je vlada dobro pretehtala svojo odločitev. Foto: BoBo
DUTB: Nyberg je razrešen

Predsednik komisije DZ-ja za nadzor javnih financ Andrej Šircelj (SDS) je v svojem odzivu poudaril, da upa, da je vlada dobro premislila svojo odločitev in predvidela pozitivne in negativne posledice odločitve. Glede na to, da je slaba banka vpeta v številne projekte, ki še niso končani, bi lahko za določene projekte namreč to povečalo tveganje, je ocenil. Za eno največjih napak slabe banke pa je Šircelj navedel slabo komuniciranje z mediji.

.
Če ima premier dokaze o nepravnih ravnanjih, je njegova dolžnost, da to prijavi ustreznim organom, je še dejal in dodal, da bi moral biti za prihodnje vodstvo DUTB-ja objavljen mednarodni razpis.

Mesec: DUTB z javnim denarjem uničuje podjetja
Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec pa je po drugi strani do poteze vlade kritičen, saj ni zahtevala odstavitve celotnega vodstva slabe banke. DUTB z javnim denarjem uničuje podjetja in jih razprodaja po diskontnih cenah, vodstvo pa si za nameček izplačuje še bajne plače, je prepričan.

V NSi-ju so v odzivu vlado le spomnili, da za danes sprejeto odločitev nosi polno odgovornost. Je pa vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin v petek dejal, da bilo treba pozornost nameniti tudi temu, ali ni morda afera s plačami le manever za odstranitev tujcev in nastavitev "primernih ljudi, ki bodo po željah nekaterih omrežij iz ozadja razdelili milijardo in pol evrov premoženja".

Bratuškova od vlade pričakuje pojasnila
Predsednica ZaAB-a in nepovezana poslanka Alenka Bratušek prav tako upa, da vlada in koalicija vesta, kaj delata. Od njih pojasnila pričakuje na sredini skupni seji odbora DZ-ja za finance in komisije za nadzor javnih financ. Nenavadno se ji tudi zdi, da se je vlada odločila razrešiti oz. odpoklicati prav dva tujca.

Vodstvo DUTB-ja je po njenem mnenju kar nekaj projektov dobro izpeljalo. "Gotovo so delali tudi napake. Če je šlo za kršenje zakona, pa je, kot piše v njem, odgovoren upravni odbor v celoti," je opozorila Bratuškova.

Vlada je ugotovila, da so kljub pozivom ministrstva za finance ostale neskladnosti izplačil in nove plačne politike v vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Tako so ugotovili, da pri Nybergu obstajajo razlogi za predčasno razrešitev zaradi kršitev dolžnosti člana upravnega odbora DUTB-ja. Razrešitev velja z današnjim dnem.

DUTB: Nyberg je razrešen