Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec izdelal lažne račune, ki jih je naslovil na poslovnega partnerja iz tujine, s katerimi mu je zaračunal fiktivne storitve.

"Lažne račune v skupnem znesku okoli 400.000 evrov je nato kot prave predložil oškodovani slovenski banki v postopku odkupa terjatev ter jih s tem preslepil, da bo obveznost iz naslova odkupa terjatev v celoti poravnana, oziroma jim je prikrival, da obveznost ne bo mogla biti izpolnjena," so navedli na Policijski upravi Novo mesto.

Banka je osumljencu v postopku odkupa terjatev izplačala znesek. Banki je s tem povzročil veliko premoženjsko škodo v vrednosti več kot 380.000 evrov. V predkazenskem postopku je bila na podlagi odredbe sodišča opravljena preiskava za zavarovanje dokazov.

Predkazenski postopek zdaj usmerja okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje poslovne goljufije, zaradi katere je nastala velika premoženjska škoda, pa je predpisana kazen zapora od enega do deset let.