Ljubljanski kriminalisti so po nekajmesečni preiskavi razkrili dva primera zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Ljubljanski kriminalisti so po nekajmesečni preiskavi razkrili dva primera zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik
Policija
Kriminalisti so zoper vse osumljence že podali kazenske ovadbe. Foto: BoBo

Kriminalisti so v okviru daljše preiskave, v kateri so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, ugotovili, da sta 39-letna državljanka Slovenije in 34-letni Madžar s pomočjo 43-letnega Hrvata in 44-letnega Slovenca organizirala trgovino z ljudmi.

Osumljenca sta obiskovala revnejše predele Madžarske, kjer sta iskala dekleta in jim ponujala dobro plačano delo. Dekleta sta nato odpeljala v Slovenijo oziroma v stanovanja v Koper, Maribor in Ljubljano, kjer so morale nuditi spolne usluge. Skupno sta izkoristila 14 državljank Madžarske, starih od 21 do 24 let. Kriminalisti predvidevajo, da so dekleta svoje usluge nudila približno 100 strankam, pri čemer so osumljenci večino plačila zadržali zase.

Žrtve niso imele urejenega stalnega prebivališča niti zdravstvenega zavarovanja, osumljenca pa sta jim tudi omejevala svobodo gibanja, česar pa se žrtve niso zavedale. V sklepni fazi preiskave so kriminalisti v ljubljanskem stanovanju našli tri dekleta, ki so že nastanjena v krizno nastanitev.

Kriminalisti so zaradi kaznivega dejanja ovadili štiri osumljence, medtem ko je 39-letna Slovenka že v priporu. Obtožnica jih bremeni 15 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije.

V Srbiji ponujali delo za maserke
Druga skupina osumljencev, ki so jim kriminalisti stopili na prste, pa je na podoben način preslepila dekleta iz Srbije. V njej so 46-letni državljan Slovenije, 33-letna Romunka, 45-letni državljan Srbije ter dve 23-letni Srbkinji novačili brezposelna mlada dekleta in jim v Sloveniji obljubili dobro plačilo za delo maserke.

Dekleta, ki so prevarantom nasedla, so ob prihodu v Slovenijo seznanili s tem, da bodo morala ponujati spolne usluge. Če so se upirale, jih je osumljeni Slovenec ustrahoval in jim grozil, da jih bo vrnil v Srbijo oziroma da bo seznanil njihove bližnje s tem, kakšno delo opravljajo v Sloveniji. Dekleta je tudi strogo nadzoroval in jim občasno na storitev poslal svoje znance, ki so preverjali, ali ga dekleta obvestijo o vseh strankah ali pa denar zadržijo zase.

Najmanj pet deklet je občutilo tudi osumljenčevo trdo roko, saj jim je s pretepanjem in brcanjem povzročil tudi vidne zunanje posledice, vsa dekleta pa zaradi izkoriščanja trpijo tudi za dolgotrajnimi psihičnimi posledicami.

Kriminalisti so v okviru preiskave odkrili skupno 10 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, osumljence pa so ovadili tudi zaradi zlorabe prostitucije. Preiskovalni sodnik je zoper vse vpletene, razen zoper državljana Srbije, odredil pripor.

Za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi je zagrožena zaporna kazen od 3 do 15 let, za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije pa od enega do 12 let zapora.