Slovenska mesta nimajo
Slovenska mesta nimajo "rdeče" četrti, vendar to ne pomeni, da dogajanje za štirimi stenami v blokovskih naseljih zaostaja za mesti, ki "rdečo" četrt imajo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

V tem poklicu se počutim kot igralka. Vsakič moram oceniti, kaj komu prija, in se potem temu prilagoditi. Nekdo si želi, da sem bolj nežna oziroma punčkasta, nekdo drug pa, da sem groba ali pa tudi, da se sploh ne odzivam.

Čevlji
Službena oprava predstavlja znaten strošek, saj se mora prilagajati okusu in željam vsake stranke posebej. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Kdaj pa kdaj me še prešine kakšna misel, kaj pravzaprav počnem. Ravno zadnjič se mi je to zgodilo med oralnim odnosom, ampak na take misli kmalu pozabim.

Bič
Želje strank večkrat postavijo nove mejnike človeške domišljije. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

S tedanjim partnerjem sva redno hodila na svingerske večere. Tam sem spoznala zvodnico, ki me je opomnila, da bi s tem lahko tudi kaj zaslužila. Potem pa se je nadaljevalo.

Estetika
Prostitucija je tudi kreativen poklic, saj mora ponudnik v zelo kratkem času ugotoviti, kaj si stranka od njega želi. Nezadovoljne stranke se namreč ne vrnejo, včasih pa poskrbijo tudi za slabo reklamo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Ko odprem vrata, me v manjši sobi pričaka skupaj s kolegico, ki pa je pravzaprav moški, preoblečen v privlačno dekle. Na sredini sobe je majhna mizica, na njej pa pladenj z belimi kristali, razporejenimi v dve črti. Na mizi sta tudi dva plastična tulca, ki sta bila glede na okajenost njunih lastnikov tisti večer že uporabljena. "Kaj imata to?" ju vprašam. "Sladoled," mi odvrne fant.,"boš poskusil?"

Sladoled
Mamila, zlasti stimulansi, so vse prej kot redkost v svetu prostitucije, zlasti pri ponudnicah, ki svoj poslovni svet prepletajo z zasebno zabavo. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Sama sem spoznala skupino ljudi, stranke, kjer je bil vselej prisoten kokain. Kmalu sem se tudi sama tega navlekla in ugotovila, da vse, kar zaslužim, sproti porabim za drogo.

Samostoječe
Večina deklet, ki se ukvarjajo s prostitucijo, se med seboj pozna, saj občasno tudi sodelujejo, če si stranka zaželi družbo dveh ali več plačljivih partnerjev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Neki moški mi je potožil, da z ženo preprosto ni več isto, pa sem mu kar naravnost povedala, naj namesto tega, da zame plačuje 60 evrov, ta denar raje nameni ženi in jo preseneti z večerjo in darilom.

Zaščita
Zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi je sestavni del poklica, čeprav je pritisk strank za "oralo brez" zelo pogost. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Zgodilo se mi je že, da me je po spletnih forumih neki drug ponudnik kritiziral, da stranke zavajam, ker jim ne povem za svojo okužbo. Ampak jaz sem se testiral in sem negativen.

Vedno moraš ugotoviti, kaj stranki prija, kaj ga bo tako navdušilo, da se bo vrnil, saj si nihče ne želi industrijskega seksa. Hkrati pa nimaš veliko časa. Če boš predolgo ugotavljal, bo stranka mislila, da jo izkoriščaš, da zgolj čakaš, da mine čas, zato da ti bo morala doplačati za nove pol ure.

Priprava
Izkušene prostitutke porabijo za popolno zunanjo pripravo na željo stranke manj kot 20 minut. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Najprej ga povprašam po tem, kaj je po horoskopu, potem pa na podlagi tega poskusim različne stvari in spremljam odzive. Veliko o stranki pove tudi to, ali jemlje kakšne droge oziroma katero drogo je vzel že pred prihodom. Vsaka droga ima na ljudi namreč drugačen vpliv. Seveda se včasih zgodi tudi, da se stranka pred storitvijo prestraši. Ampak ni težave, imam vedno na zalogi viagro. Je všteta v ceno.

Nekoč smo se dogovorili za skupinski seks, bila sem tam dve uri s kolegicama in šestimi moškimi, pa so na koncu z organizatorjem začeli nekaj preračunavati. Naenkrat so mi predlagali, da bi dobila 20 evrov in nekaj gramov kokaina. Ampak kaj naj s tem? Na koncu sem se morala spreti za denar.

BDSM
Najrazličnejši pripomočki za popestritev spolnosti so poleg pralnega praška in posteljnine najpogosteje v službeni nakupovalni košarici. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Z družbo rednih strank smo si nekoč priredili večerno razvratno zabavo, ker je bilo pač takšno ozračje. Toda ko so drugi člani te družbe izvedeli zanjo, so pričakovali, da jo bom ponovila tudi z njimi. Ampak naslednjič pač ni bilo več takšnega vzdušja, kljub temu pa je eden izmed njih potegnil na plano nož in mi zagrozil, da me bo razrezal po obrazu, če ne bom zadeve ponovila tudi z njimi.

Trans
Transvestitov, ki se ukvarjajo s prostitucijo, je razmeroma malo, kljub temu pa konkurenca med njimi dostikrat vključuje obrekovanje ali drugačne oblike metanja polen pod noge. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Nekateri pač mislijo, da če si prostitutka in rada seksaš, potem nisi več človek. Se pravi, da boš vedno in povsod počel vse z vsakomer.

Sama z odločitvijo za ta poklic nisem imela toliko težav, saj sem v najstniških letih kot avtoštoparka že kdaj zaslužila na tak način, težje pa je bilo to sprejeti mojemu partnerju, bilo je tudi veliko solz. Sprva sva poskušala delati skupaj, a sva kmalu ugotovila, da to ne bo imelo prihodnosti. Če želiš delati kot par, potem mora biti moški tudi biseksualec.

Ličila
Prostitucija sodi po mnenju enega izmed mojih sogovornikov med ustvarjalne poklice. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Skrb za prikrivanje nezvestobe je sestavni del poklica, tako da niso redke niti stranke, ki med storitvijo skrbijo, da ni izliva, saj njihova žena svoj strah pred moževo nezvestobo dnevno preverja prav po količini izliva sperme ob koncu dneva.

Predvsem je danes precej manj mlajših obiskovalcev, kar je tudi posledica krize. Po drugi strani pa imajo mladi tudi veliko forumov, spletnih strani in družbenih omrežij, s pomočjo katerih lahko spoznavajo dekleta. Potem pa jo dvakrat pelje na kavo in sta že v postelji. Dekleta se danes ne cenijo več.

Telo
Gejevska prostitucija je finančno najmanj donosna, saj obstaja veliko aplikacij, kjer se interesenti lahko spoznavajo in dogovarjajo za brezplačno spolnost. Foto: MMC RTV SLO/Matej Pušnik

Odnos do telesa in določanje meje dopustnega posega vanj sta znatno povezana z izkušnjami iz otroštva. Čeprav imajo skoraj vsa dekleta za seboj zgodbo težke finančne stiske, pa so pri nekaterih dekletih travme precej globlje. Ena izmed mojih sogovornic tako priznava, da ima precej manj zaščitniški odnos do svojega telesa od običajnih ljudi, kar povezuje z odraščanjem pri nasilnem očetu. Ta je konflikte z ženo preprosto prenesel na hčer tako, da se je nad njo večkrat fizično znesel.

Njena poslovna pot se je začela pred osmimi leti, ko jo je niz življenjskih dogodkov pritisnil ob zid. "Stara sem bila 20 let, ko sem ostala sama z dveletnim otrokom. Nisem imela družine, h kateri bi se lahko zatekla, in grozilo mi je, da bova ostala na cesti. Potem pa mi je znanec, ki je bil tudi sam v tem poslu, predlagal, naj poskusim. Ampak takrat bi poskusila kar koli - tudi če bi mi predlagal tihotapljenje heroina iz Turčije."

Primež socialne stiske je bil tako tesen, da so bili vsakršni zadržki do spremembe poklicne poti razmeroma hitro odpravljeni. "Večkrat me vprašajo, ali sem se počutila umazano, nekatera dekleta namreč pripovedujejo, kako so se potem takoj oprhala. Meni je bilo za to vseeno. Vesela sem bila, da sem lahko svojemu otroku lahko kupila nekaj za pod zob. Drugo me ni zanimalo." Kaj kmalu pa je nakupu hrane sledila prava nakupovalna mrzlica. "Lahko sem si privoščila vse - novo televizijo, DVD-predvajalnik, prenosnik, skratka vse."

"Sem temnolaska močnejše postave ..."
Najin pogovor prekine zvonjenje službenega telefona. "Samo trenutek," se mi opraviči, preden se oglasi nanj z zmerno zapeljivim "Živio". Potem začne rutinsko samoopisovanje, ki ga je, po barvi glasu sodeč, ponovila že tolikokrat, da z njim samo sebe že dolgočasi. "Sem temnolaska močnejše postave ..." se sliši iz sobe, medtem ko se sam razgledujem po urejenem in sodobno opremljenem stanovanju, pri čemer pazim, da ne zmotim njene kolegice, ki v delovni sobi opravlja svoje službene obveznosti.

Med sprehodom se zagledam v stojalo ob vhodu, na katerem je razstavljenih najmanj petnajst vpadljivih parov različnih čevljev z visokimi petami, ki so tako rekoč edini diskreten namig na namenskost stanovanja. Tudi moja sogovornica po ničemer ne odstopa od katere koli moje kolegice, ki bi jo zmotil med nedeljskim lenarjenjem v trenirki pred televizorjem. Izdaja jo morda le nekoliko vpadljivejša izbira ličil, namenjena stranki, ki jo je obiskala malo pred mano.

Medtem ko jo opazujem, ona nadaljuje citiranje cenika v slušalko. "Računam 60 evrov za pol ure ali do prvega izliva in 120 evrov za eno uro. V ceno sta vključena seks in orala. Anala se doplača 20 evrov. Orale brez ne delam ..." V določenem trenutku zavije z očmi, saj na podlagi izkušenj sklepa, da se ta klic ne bo končal s srečanjem. "Eh, veliko je takih, ki jim je impresivno samo govoriti s prostitutko, pa potem na drugi strani masturbirajo. Jih moram spomniti, da to ni vroča linija," mi naveličano pove po koncu klica.

Od klepeta ob kavi do prve storitve
V tem trenutku se najinemu klepetu ob kavi pridruži tudi njena kolegica, ki je ravno pospremila stranko do izhoda. Med pogovorom izvem, da svoj novi poklic opravlja šele poldrugo leto, in tudi pri njej je bil zaslužek ključen pri odločanju za novo karierno pot. "Včasih sem delala tržne raziskave, po krizi pa je delodajalec začel zniževati naše honorarje, dokler niso prišli do točke, da sem s težavo pokrila svoje življenjske stroške."

Izkušena kolegica ji je nato pomagala pri začetnih korakih. Najprej si je morala urediti službeni telefon z novo številko, potem pa še umetniško ime. Večina deklet namreč strogo ločuje poklicno in zasebno življenje. Redke so tudi tiste, ki o svojem poklicu odprto spregovorijo s prijatelji in znanci. Potem je bilo treba izbrati službeno perilo, ki mora zajeti najrazličnejše želje strank. Delovni prostor pa sta si dekleti razdelili glede na svoje urnike. Skupaj sta sestavili še oglas, ki je ključnega pomena, saj je z natančno premišljenim izborom besed in slik mogoče pritegniti točno določeno starostno skupino. Kmalu zatem pa je začetnica že opravila prvo storitev ...

Kemije ne moreš nadzorovati
Vprašam jo, ali je kadar koli obžalovala svojo odločitev, pa mi takoj odkima in mi začne razlagati o prednostih donosnega poklica. "Sama zelo rada potujem in zdaj si lahko tudi bistveno več privoščim. Kdaj pa kdaj me še prešine kakšna misel, kaj pravzaprav počnem, ravno zadnjič se mi je to zgodilo med oralnim odnosom, ampak na take misli tudi kmalu pozabim."

Zaradi njenega navdušenja nad novo kariero me zanima, ali je poleg finančnih prednosti poklica spoznala tudi kako sorodno dušo med strankami, a takoj odkima. "Ne predstavljam si, da bi bila s komer koli izmed teh ljudi. Veliko jim sploh ne morem gledati v obraz, zato imam najraje, da si me vzamejo od zadaj ..." Toda še preden ji uspe končati, jo izkušenejša kolegica prekine: "Ne moreš tako posploševati. Kljub vsemu je prisoten fizičen stik in kemije ne moreš nadzorovati. Kadar koli lahko preskoči iskrica.” Njej se je v pestri karieri že zgodilo, da sta s stranko svoj odnos preselili v zasebnost, vendar so bile zveze kratkotrajne, saj se partnerji niso mogli sprijazniti z njeno dejavnostjo.

Brez zvodnika je ceneje
Pred osmimi leti je svoje prve korake v tem poklicu opravila s pomočjo zvodnika, ki je skrbel za stalen dotok strank. Po nekaj letih poslovanja pa so mu na prste stopili organi pregona. Prostitucija je pri nas sicer dekriminalizirana in ni preganjana, vendar zvodništvo oziroma zloraba prostitucije ostaja kazniva. Pri njenem nekdanjem delodajalcu pa so za nameček odkrili še posedovanje kokaina, kar je bilo dovolj za spremembo začasnega prebivališča v kaznilnico.

Kljub izgubi delodajalca se njena službena pot ni končala in kmalu je spoznala, da delodajalca pravzaprav niti ne potrebuje. Z dekriminalizacijo in razširjanjem oglaševanja po spletu se je tudi vloga zvodnikov kot posrednikov pri iskanju strank drastično razvrednotila. Dekleta pa pri trenutnih tržnih cenah zaslužijo dovolj, da lahko ob svojih življenjskih stroških del prihodkov odmerijo tudi za najem in vzdrževanje stanovanja, v katerem delajo. Praviloma jih v stanovanju dela več, saj s tem znižajo stroške.

Še bolj kot nižanje stroškov je sodelovanje pomembno zaradi varnosti. Dekleta nerada ostajajo sama v službenem stanovanju, saj se med množico strank najdejo tudi takšni, ki poskušajo dekleta preslepiti, jim kaj izmakniti ali pa nasilno priti do storitve. Dekleta lahko računajo, da bo v takem primeru pomoč poklicala sostanovalka, včasih pa za pomoč pri varnosti zaprosijo tudi kakšno izmed rednih strank, ki ima takšno možnost. Tudi moji sogovornici sta že doživeli nekaj slabih izkušenj. Najpogosteje se je zgodilo, da je stranka po opravljeni storitvi, ta se vselej plača vnaprej, prosila za kozarec vode ali kaj podobnega in v trenutku nepazljivosti izmaknila denar z mize.

V posel zaradi ljubezni do spolnosti
Da prostitucija skriva tudi precej resnejše pasti, kot je izmaknjen stotak, izvem od moje naslednje sogovornice. Srečala sva se v gostilni sredi blokovskega naselja, v katerem si deli delovno stanovanje s še tremi dekleti. Že takoj mi pove, da je njena zgodba rahlo drugačna od večine drugih. "Med dekleti sem mogoče izjema, ker sem se za ta poklic odločila zaradi tega, ker imam rada seks."

Prve korake v poklic je naredila pred šestimi leti, ko je končevala študij. "Takrat sva s partnerjem hodila na svingerske večere. Tam sem spoznala zvodnico, ki me je opomnila, da bi s tem lahko tudi kaj zaslužila. Potem pa se je nadaljevalo." Ljubezen do spolnosti in nezanemarljiv zaslužek sta bila kljub dokončanemu študiju dovolj za dokončno preusmeritev na poklicno pot dekleta na poziv. Njeno začetno navdušenje pa je kmalu trčilo ob prvo prepreko, ko je ugotovila, da zvodnica zase zadrži višji delež od dogovorjenega.
Svojo pripoved večkrat prekine z odhodom na stranišče, in ko se vrne s svojega četrtega obiska sanitarij, povprašam, ali ima težave z mehurjem. "Ah, kje pa, samo veliko vode sem popila. S stranko sem bila dogovorjena za pising (uriniranje op. a), pa ni prišel." Njeno nejevoljo nad slabim delovnim izkupičkom pa je še dodatno podžgal klic na službeni telefon, ki pa se je po začetnem navdušenju končal z nejevoljnim stavkom: "Veš kaj, ljubček, tole ni vroča linija. Ko se boš odločil priti v Ljubljano na obisk, me pa pokliči."

Ples, droge, pripomočki in elektronska glasba
Kmalu zatem me zapusti, saj so z drugimi dekleti dogovorjene za večerjo, mi pa obljubi presenečenje ob naslednjem srečanju. Tako me teden dni pozneje povabi v stanovanjsko naselje na drugem koncu mesta, kjer trenutno dela. Ko parkiram, mi po telefonu razloži, pri katerem vhodu moram pozvoniti. Z vžigalnikom posvetim na zvonec in poiščem želeni priimek, potem pa se napotim po stopnicah navzgor.

Ko odprem vrata, me v manjši sobi pričaka skupaj s kolegico, ki pa je pravzaprav moški, preoblečen v privlačno dekle. Na sredini sobe je majhna mizica, na njej pa pladenj z belimi kristali, razporejenimi v dve črti. Na mizi sta tudi dva plastična tulca, ki sta bila, glede na okajenost njunih lastnikov, tisti večer že uporabljena. "Kaj imata to?" ju vprašam. "Sladoled," mi odvrne fant, "boš poskusil?"

Medtem ko opazujem različne pripomočke za spolnost, razpršene po majhni sobici – od umetnih falusov do vakuumskih "pump" in raznovrstnega nabora lubrikantov –, se sama zabavata s predvajanjem elektronske glasbe, ki jo spremlja s stimulansi spodbujeni ples. Dekle mi razloži, da je sestavni del njenega poklica čakanje na stranke, ki si ga včasih popestri s spontano zabavo. Ker je obema bolj do glasbe kot do pogovora, se tudi sam skušam prepustiti vzdušju.

Zabava v troje
Kmalu se zabavi pridruži še moški srednjih let, ki pride na obisk k fantu. Takoj ob prihodu mu v dlan položi bankovec, ki ga fant spravi v predal, a mu obenem pove, da se kmalu dobi še z nekom drugim, zato bo možak moral počakati. Mož se zato skupaj z mano in dekletom umakne v bližnjo gostilno, kjer se zapletemo v pogovor. Pove nama, da je poročen in ima otroka, a si občasno zaželi intimnosti z moškim. Obenem pa poskuša nagovoriti še najino sogovornico, da bi se jima pri zabavi pridružila.
Tako se pozneje oba vrneta k fantu, sam pa se z njo dogovorim, da se vrnem šele, ko me po koncu zabave pokliče. A poklicala me je predčasno, zato sem ob vrnitvi priča trdoerotičnemu prizoru, ki ga moja navzočnost naglo prekine. Tako poskušamo začetno nelagodje prekiniti z vsakdanjim pogovorom o službi in družini, po katerem možakarja moja navzočnost ne moti več toliko zaradi njegove razgaljenosti, temveč zaradi negativnega učinka na potek zabave, ki je ostala prekinjena. Ocenim, da bom najkoristnejši, če se poslovim.

Od pogovora in nežnosti ...
Nabor strank in njihovih želja nikakor ni omejen le na penetracijo ali občasen homoerotičen izlet iz siceršnjega heteroseksualnega zasebnega življenja. Vsako dekle mi pojasni, da je zelo težko potegniti vzporednice med strankami. Še težje je najti enoten recept, ki bi zagotavljal zadovoljstvo vsake stranke s storitvijo. "V tem poklicu se počutim kot igralka," mi razloži izkušenejša prijateljica noči. "Vsakič moram oceniti, kaj komu prija, in se potem temu prilagoditi. Nekdo si želi, da sem bolj nežna, recimo punčkasta, nekdo drug pa, da sem groba ali pa da se sploh ne odzivam."

Tako se med strankami denimo najdejo takšni, ki si želijo, da dekle zgolj negibno leži, medtem ko jo stranka zgolj boža. So pa tudi stranke, ki jim je dovolj že odprt pogovor. "Neki moški se mi je potožil, da z ženo preprosto ni več isto, pa sem mu kar naravnost povedala, naj namesto da zame plačuje 60 evrov, ta denar raje nameni ženi in jo preseneti z večerjo in darilom." Kljub učinkovitosti njenega nasveta, ki je vnovič zanetil iskrico med zakoncema, pa se je gospod k njej še vrnil. Večkrat.

... do fantazij iz najglobljih kotičkov domišljije
Na drugi strani pa so stranke, katerih spolne fantazije izvirajo iz neslutenih globin človeške domišljije. Tako sem se seznanil tudi z izkušnjami, ko si nekdo zaželi, da ga dekle krmi, medtem ko sam oponaša domačo žival, ali pa da ga dekle vleče po stanovanju na povodcu. V spomin se mi je vtisnila tudi pripoved o stranki, ki si je zaželela masaže mod z zobno ščetko in zobno pasto.
Dekleta tovrstne želje obravnavajo predvsem z vidika enostavno zasluženega denarja brez penetracije, ta je pri storitvah že tako večinoma zelo kratkotrajna oziroma se razmeroma hitro konča z izlivom. So pa tudi želje, za katere dekleta zahtevajo doplačilo, med njimi sta najpogosteje analni spolni odnos in skupinski seks, ki ga bodisi organizirajo dekleta sama bodisi se dekle pridruži zakoncema, ki si želita ob koncu tedna popestriti svoje spolno življenje.

A tudi možnost doplačila ne pomeni, da so dekleta pripravljena na vse. Tako morajo stranke, ki imajo željo po kakanju ali po vključitvi hišnega ljubljenčka v spolni odnos, najprej najti ponudnico, ki bo v kaj takega sploh privolila. Dekleta namreč v svojem poklicu spoznajo nepojmljivo širok nabor spolnih želja in praks, ki so včasih tudi onkraj zakona - kot je denimo ponudba stranke, da bi dekle z njo ponoči obiskalo tuj hlev, v katerega stranka vlomi in nato na skrivaj prakticira spolne odnose z živalmi.

Zdravju nevarne fantazije
Ponudnice in ponudniki spolnih storitev se od svojega poklica praviloma skušajo zasebno ograditi in ga sprejeti izključno s poslovnega vidika. Dekleta, ki svoj poslovni svet prepletejo z zasebnostjo, pa tvegajo, da bodo svoje storitve razvrednotile, saj tudi stranke med seboj komunicirajo. Med njimi lahko zelo hitro zaokroži novica o tem, da je določeno dekle pripravljeno na storitev po nižji ceni ali pa celo storitev kompenzirati v zameno za droge. Če se to razve, potem vse obveščene stranke skušajo na vsak način izkoristiti in pridobiti popust tudi zase.
Pogosto stranke skušajo ponudnika ali ponudnico prepričati tudi o spolnem odnosu ali oralnem spolnem odnosu brez zaščite, čeprav je ta zaradi strahu pred spolno prenosljivimi boleznimi praviloma sestavni del storitve. Na tem področju je pritisk povpraševanja tako močan, da mu vsaj pri oralnem odnosu, seveda za doplačilo, nekatera dekleta tudi podležejo. "Tu gre predvsem za fetiš," mi razloži ena izmed deklet in omeni stranko, ki jo je med spolnim odnosom glasno nagovarjala z besedami: "Okuži me, prasica, da lahko doma okužim svojo."

Kri v prezervativu
Prav zaradi zdravstvenih tveganj se ponudnice redno testirajo in negativne teste tudi prilagajo svojim oglasom. Skrb za zdravstveno varnost pa sprožijo tudi občasni nevsakdanji dogodki. Enemu dekletu se je recimo zgodilo, da je v uporabljenem prezervativu opazila tudi sledi krvi, kar jo je izdatno prestrašilo, a jo je zdravnik pomiril, da je šlo najverjetneje za vnetje pri stranki. Med dekleti pa občasno zaokrožijo tudi govorice, ki včasih pridejo tudi v širšo javnost, in sicer da je določena ponudnica okužena z virusom HIV ali pa hepatitisom, čeprav se pogosto izkaže, da za govorico stoji konkurenca.

Še bolj je nelojalna konkurenca, ki širi govorice o okužbah, prisotna v gejevski prostituciji in med transvestiti. Ker imajo oboji že v osnovi nižjo tržno ceno od deklet, pri iskanju svojega tržnega deleža pogosteje posegajo po takšnih potezah, mi razloži transvestit, ki se s prostitucijo ukvarja štiri leta. "Zgodilo se mi je že, da me je po spletnih forumih neki drug ponudnik kritiziral, da stranke zavajam, ker jim ne povem za svojo okužbo. Ampak jaz sem se testiral in sem negativen."

Nižje tržne cene za geje in transvestite
Srečala sva se v njegovem manjšem stanovanju, kjer občasno tudi opravlja svoj alternativni poklic. Prostitucijo obravnava kot drugi vir prihodkov, saj drugače hodi v službo: "Sem kreativen človek, zato me privlači vse, kjer moram uporabiti svoje kreativne sposobnosti." Med te dejavnosti pa po njegovem mnenju sodi tudi prostitucija, kjer nobena storitev ni enaka prejšnji: “Vedno moraš ugotoviti, kaj stranki prija, kaj ga bo tako navdušilo, da se bo vrnil, saj si nihče ne želi industrijskega seksa. Hkrati pa nimaš veliko časa. Če boš predolgo ugotavljal, bo stranka mislila, da jo izkoriščaš, da zgolj čakaš, da mine čas, zato da ti bo morala doplačati za nove pol ure.
Zanima me, kako hitro lahko ugotovi želje strank. "Najprej ga povprašam po tem, kaj je po horoskopu, potem pa na podlagi tega poskusim različne stvari in spremljam odzive. Veliko o stranki pove tudi to, ali jemlje kakšne droge oziroma katero drogo je vzel že pred prihodom. Vsaka droga ima na ljudi namreč drugačen vpliv." Pa se kdaj stranke pred storitvijo prestrašijo? "Seveda, tudi to se zgodi. Ampak ni težave, imam vedno na zalogi viagro. Je všteta v ceno," se zasmeji.

Sinergija libida in stimulansov
Droge, zlasti stimulansi, so pri prostituciji vse prej kot redke. Veliko je strank, ki se pred storitvijo užijejo kokain ali pa ga ponudijo dekletu. Pogostost kokaina je povezana z dvigom libida, ki je eden izmed učinkov stimulansov. V zadnjih letih pa ga izpodrivajo bistveno cenejše sintetične droge, zlasti sladoled oziroma 3MMC. Zloraba drog pa se pojavlja tudi pri nekaterih dekletih, pri čemer jo nekatere rezervirajo za svojo zasebno zabavo, druga dekleta pa jo vključijo v službeno življenje.

Pri teh je pogosta tudi kompenzacija storitve za drogo, zato se od njih ograjujejo dekleta, ki drog ne uživajo oziroma jih uživajo v zasebnem življenju. "Nekoč smo se dogovorili za skupinski seks, bila sem tam dve uri s kolegicama in šestimi moškimi, pa so na koncu z organizatorjem začeli nekaj preračunavati. Naenkrat so mi predlagali, da bi dobila 20 evrov in nekaj gramov kokaina. Ampak kaj naj s tem? Na koncu sem se morala spreti za denar," mi je ogorčena razlagala ena izmed ponudnic, ki si priložnostno privošči tudi stimulanse, vendar nikoli med storitvami.

Tanka meja med zabavo in odvisnostjo
Dekleta, ki prepletajo posel in zabavo, pa čaka še precej večje tveganje od padanja cene. "To je gotovo največje tveganje tega poklica," mi pripoveduje dekle, ki me je takrat povabilo v sobo, kjer sem predčasno zmotil zabavo v troje. "Sama sem spoznala skupino ljudi, stranke, kjer je bil vselej prisoten kokain. Kmalu sem se tudi sama tega navlekla in ugotovila, da vse, kar zaslužim, sproti porabim za drogo." Zlorabo stimulansov pa povezuje tudi z dolgočasenjem. "Dostikrat se zgodi, da več ur čakaš na klic, kar me zelo dolgočasi, potem pa si sama naredim zabavo, tako kot zadnjič," mi odkrito pove.
Kmalu ugotovim, da je ta past zelo resna. Med pogovorom spoznava, da je bilo dekle, ki sem jo spoznal med druženjem z brezdomnimi odvisniki, včasih cenjeno v tem poklicu in tudi z mojo sogovornico sta že sodelovali. Potem pa jo je zloraba drog zapeljala na ulico in v opravljanje storitev za zanemarljive zneske v protivrednosti grama heroina.

Do spolnosti z nožem in grožnjami
Med rednimi uporabniki drog pa se pogosto naleti tudi na ljudi, ki jim kazniva dejanja niso tuja, kar je občutila tudi moja sogovornica. "Z družbo rednih strank smo si nekoč priredili večerno razvratno zabavo, ker je bilo pač takšno ozračje. Toda ko so drugi člani te družbe izvedeli zanjo, so pričakovali, da jo bom ponovila tudi z njimi. Ampak naslednjič pač ni bilo več takšnega vzdušja, kljub temu pa je eden izmed njih potegnil na plano nož in mi zagrozil, da me bo razrezal po obrazu, če ne bom zadeve ponovila tudi z njimi."
Prostitucija je, čeprav dekriminalizirana in donosna dejavnost, odrinjena na rob družbe oziroma, kot mi je dejala ena izmed sogovornic, del "undergrounda" oziroma podzemlja. Tako veliko deklet svojo dejavnost skriva pred sorodniki in bližnjimi, a tudi tista dekleta, ki o svoji dejavnosti odprto govorijo, občutijo stigmo od drugih. "Nekateri pač mislijo, da če si prostitutka in rada seksaš, potem nisi več človek. Se pravi, da boš vedno in povsod počel vse z vsakomer," je sklep moje sogovornice po izkušnji z nasilneži, ki se ji je ponovila že večkrat.

Zaznamovani z očetovo roko
Meja, do katere dekleta dopustijo izživljanje nasilnežem, pa je pri vsakem dekletu drugačna. Medtem ko se nekatera dekleta na vsak poskus nasilja takoj odzovejo bodisi z grožnjo bodisi s prijavo, pa so druga dekleta pripravljena potrpeti precej več. Da meja nasilja ni enotno začrtana, sem spoznal, ko sem v družbi treh deklet poslušal razpravo o tem, ali sploh gre za posilstvo, če stranka že da dekletu denar in jo šele potem prisili v spolnost, če si dekle morda premisli ali se poskuša kako drugače izogniti storitvi.
Odnos do telesa in določanje meje dopustnega posega vanj sta znatno povezana z izkušnjami iz otroštva. Čeprav imajo skoraj vsa dekleta za seboj zgodbo težke finančne stiske, pa so pri nekaterih dekletih travme precej globlje. Ena izmed mojih sogovornic tako priznava, da ima precej manj zaščitniški odnos do svojega telesa od običajnih ljudi, kar povezuje z odraščanjem pri nasilnem očetu. Ta je konflikte z ženo preprosto prenesel na hčer tako, da se je nad njo večkrat fizično znesel.

Tudi drugo dekle ima strašljivo izkušnjo s svojim očetom, ki ji sicer dan za dnem ni kazal, kako močno roko ima, je pa, ko je bila stara 14 let, prišel v njeno sobo pijan in ji pojasnil, da je napočil čas, ko jo mora nečesa naučiti. To "učenje" pa je ponavljal vse do njene polnoletnosti.
Od mladega ubežnika do spolne igrače
Izkušnje z nasiljem v družini ima tudi transvestit, ki sem ga spoznal med druženjem z dekleti. Že pri štirih letih je njegov oče menil, da je najustreznejša kazen za čečkanje po stenah, da se otroka preprosto vrže v kad, kjer se po njem hodi in urinira. Njegov odnos do spolnosti pa je v otroštvu zaznamovalo starejše dekle iz sosednje hiše, ki ga je, ko je bil šele v prvi polovici osnovne šole, potisnilo ob zid in od njega zahtevalo, da spusti hlače. Ko ju je pri tem zalotil njegov oče, pa je znova občutil težo njegove roke.
Pri šestnajstih letih mu je bilo očetovih vzgojnih prijemov dovolj, zato se je odpravil z domače vasi v prestolnico, kjer je nekaj časa postopal in včasih tudi spal na prostem, preden je spoznal par srednjih let, ki ga je vzel pod svojo streho v zameno za občasne spolne protiusluge. "Takrat sem z njima tudi prvič poskusil ekstazi," mi pripoveduje o njegovih začetkih s stimulansi, ki jih redno konzumira še danes. Vse te izkušnje pa so zaznamovale tudi njegov odnos do spolnosti, ki je zelo odprt, zaradi česar ima večkrat težave pri svojem poslu, saj je v sušnih mesecih pripravljen tudi na brezplačno zabavo. "Če seks tudi meni prija, potem ne računam nič, kar s poslovnega vidika sicer ni najpametneje."

Socialna stiska in partnerjeve solze
Osebne izkušnje deklet strank navadno ne zanimajo, saj je del storitve pogosto tudi to, da v ponudnico projicirajo svoje želje in fantazije. Kako jih določena skupina strank obravnava, sem spoznal ob obisku dame srednjih let v njenem službenem stanovanju, ki ga je pred časom najela za namen nudenja spolnih uslug. Po dolgotrajni brezposelnosti sta se namreč skupaj s partnerjem znašla pred težko odločitvijo, kako priskrbeti svojemu otroku osnovne pogoje za življenje. Ko sta finančno krizo zaradi izgube službe doživela še njuna starša, pa je bila odločitev tako rekoč že sprejeta.

"Sama nisem imela toliko težav, saj sem v najstniških letih kot avtoštoparka že kdaj zaslužila na tak način, težje pa je bilo mojemu partnerju, bilo je tudi veliko solz. Sprva sva poskušala delati skupaj, a sva kmalu ugotovila, da to ne bo imelo prihodnosti. Če želiš delati kot par, potem mora biti moški tudi biseksualec," mi pripoveduje, medtem ko sediva v kuhinji, kjer sem jo zmotil med gledanjem že tretje grozljivke zapored. Tisti dan ni prejela še nobenega klica.

Od profesionalke do skrbne matere
Tako kot večina deklet je tudi ona svojo novo poklicno pot začela s pomočjo zvodnice, ki ji je uredila delovno ime, službeni telefon in sobo za delo. Sodelovanje pa ni trajalo dolgo "Naenkrat sem pomislila, da zaslužim manj kot zvodnica, ki je od vsakega dekleta jemala provizijo. Na koncu meseca je bila na boljšem kot jaz za tako rekoč precej manj truda in žrtvovanja. Pojavljali pa so se tudi konflikti okoli urnikov, stroškov za stanovanje in podobno. Ko pa sem se odločila, da grem na svoje, pa mi je grozila, da bo povedala mojim staršem, s čim se ukvarjam. Ampak meni je vseeno. Name take grožnje ne delujejo."
Tako je z novo službo poleg stanovanja za svojo družino najela še stanovanje za delo, ki si ga deli še z enim dekletom, kupila si je avtomobil in finančne skrbi vsaj za nekaj časa odložila na stran. A novo življenje ima tudi svojo ceno: "Dejansko se ne počutim več kot družinski človek. Težko mi je preklopiti iz ene vloge v vlogo mame." Najbolj jo je pretreslo, ko je njen otrok svojo plišasto igračo poimenoval z moško različico njenega umetniškega imena, ki ga načeloma naj ne bi poznal.

Ob delu na črno še redna služba
Pripoved zmoti službeni telefon, na katerega se oglasi polna pričakovanj, vendar se po manj kot minuti njen obraz zresni, saj na podlagi izkušenj ve, da ta klic ne bo obrodil sadov. Ko naveličano odloži slušalko, jo povprašam, ali so takšni klici pogosti. "Da," se glasi odgovor, ki ga ne slišim prvič. Ena izmed mojih sogovornic me je zaradi naveličanosti s klicatelji, ki se potem ne oglasijo, že prosila, naj v prispevek vključim nekaj nasvetov zanje: "Predvsem naj se držijo bontona, kot kadar kličejo kamor koli drugam. Pa naj ne pritiskajo na dekleta, ali bi z njim poskusila to ali ono. Vse vemo, kaj delamo in česa ne. Izjem ni, vsaj ne pri tistih, ki kličejo prvič. Saj vem, da ne morem spremeniti sveta, ampak vsak človek šteje."

Ko se dekle s klicateljem vendarle dogovori, pa je to le prvi korak do uspešno realizirane storitve. Nekaterim, zlasti poročenim, se tako pred vhodom zgodi, da jih požgečka nemirna vest in se potem obrnejo, so pa tudi stranke, ki želijo biti vselej z drugim dekletom in na vratih preprosto odvrnejo: "Aha, midva sva pa že." In odidejo. Prav zaradi dolgotrajnega čakanja si je moja sogovornica omislila še redno službo. "Če bi vse dneve le tukaj sedela in imela stik samo s strankami, bi se mi zmešalo. Zato sem si tudi našla službo v proizvodnji, da sem vsaj malo med ljudmi."

Ocene, opisi in recenzije za intimni stik
Naveličana večera s slabim zaslužkom prekine grozljivko na prenosnem računalniku in na spletnem forumu odkljuka, da danes končuje delo. Spletni forum, na katerem dekleta objavljajo oglase s svojimi slikami, je trenutno najučinkovitejša metoda oglaševanja, mi pove, poleg tega pa ima zadeva tudi nekaj drugih prednosti. Na forumu imajo dekleta namreč tudi skrite podstrani, kjer si izmenjujejo predvsem neprijetne izkušnje in tako svarijo kolegice pred morebitnimi nasilneži. Dostopen pa jim je tudi forum, kjer stranke opisujejo svoje izkušnje z njimi in si izmenjujejo mnenja o kakovosti storitve.

Povratne informacije so seveda v poslovnem svetu vselej dobrodošle, čeprav jih je včasih težko pogoltniti. Tako mi pokaže temo, kjer uporabniki razpravljajo o njej. Nekateri so prežeti z idealizirano romantičnim opisom obiska, nekateri pa skoraj kirurško natančno opisujejo videz njenih delov telesa. Nekaj jih priložnost izkoristi za samohvalo, kako je od storitve imela nekaj užitka tudi ona, ob čemer moja sogovornica zavije z očmi. "Da, seveda," reče sarkastično, že predtem mi je namreč povedala, da se skuša pri svojem delu zadržati, saj je užitek med spolnostjo rezerviran za njenega partnerja.
Žene preverjajo tudi količino izliva
Nekatera dekleta pa takšne in podobne razprave o njih na spletu težko sprejmejo, zato se raje oglašujejo prek tiskanih oglasnikov. Potencialne stranke, ki jih najdejo prek njih, to svoje dejanje precej lažje skrijejo pred svojimi ženami kot pa mimogrede najdeno povezavo na spletni forum, dokumentirano v zgodovini spletnega brskalnika. Skrb za prikrivanje nezvestobe je sestavni del poklica, tako da niso redke niti stranke, ki med storitvijo skrbijo, da ni izliva, saj njihova žena svoj strah pred moževo nezvestobo dnevno preverja prav po količini izliva sperme ob koncu dneva.

Odpor do spletnih forumov je izpostavila tudi moja najizkušenejša sogovornica, s katero sva se srečala na začetku mojega spoznavanja te dejavnosti. "Zakaj bi dala možnost nekomu, da se tam po forumu izživlja nad mano? Če mu kaj ni bilo všeč, lahko to takoj pove meni." Tako kot pri transvestitih pa se tudi pri dekletih zgodi, da za kritičnimi zapisi velikokrat stojijo kar konkurentke.

Recesija: več storitev za enak znesek
Poleg nelojalne konkurence pa si prostitucija s poslovnim svetom deli tudi recesijo. Večina deklet je v času gospodarske krize bodisi znižala svoje cene bodisi v osnovno ceno vključila še dodatne storitve. Upadanje posla je opazila tudi moja najizkušenejša sogovornica. "Predvsem je danes precej manj mlajših obiskovalcev, kar je tudi posledica krize. Po drugi strani pa imajo mladi tudi veliko forumov, spletnih strani in družbenih omrežij, s pomočjo katerih lahko spoznavajo dekleta. Potem pa jo dvakrat pelje na kavo in sta že v postelji. Dekleta se danes ne cenijo več." Spletne storitve in aplikacije za spoznavanje ljudi so tudi znatno razvrednotile gejevsko prostitucijo, saj se veliko ljubimcev spozna prav prek spleta.
Kljub krizi in novim možnostim spoznavanja pa se nihče izmed mojih sogovornikov ne boji, da bi ostali brez prihodkov. Deklet pa ne skrbi tudi njihovo staranje, saj poznajo gospe v zrelih letih, ki imajo precej spoštljivo število strank in s tem prihodkov. Prav prihodki ostajajo najpomembnejši v tem poklicu. Dekleta, ki z manj kot osemurnim delovnikom zaslužijo dve, tri ali kar štiri povprečne mesečne plače v Sloveniji, se zelo težko privadijo na nižji standard, ki ga prinese življenje v običajni službi.

Slovo? Da, vendar ne od rednih strank.
Kljub temu pa moje sogovornice ne varčujejo za boljšo prihodnost, ampak večino denarja sproti zapravijo, čeprav poznajo primere kolegic, ki so si s skrbnim varčevanjem privoščile lastno stanovanje. "Veš, za nas je to razmeroma lahko zaslužen denar, zato imamo tudi drugačen odnos do njega. Zase vem, da preveč zapravljam, ampak zakaj si po vsem tem ne bi privoščila vsega, kar si želim," mi pripoveduje dekle, ki sem jo spoznal na začetku svojega izleta med prostitutke.

Kljub pestrim izkušnjam in donosnosti svojega poklica pa si želi, da bi se izobrazila za določen poklic in poskusila v njem narediti kariero. Po drugi strani pa si težko predstavlja, da bi svojo trenutno poslovno dejavnost povsem opustila. "Najbolje bi bilo, da bi imela pet ali šest stalnih strank, s katerimi bi si pokrila osnovne stroške, ob tem pa bi delala še nekaj drugega," je želja za prihodnost, ki sem jo najpogosteje slišal.

Luka Lukič

Foto: Matej Pušnik

V tem poklicu se počutim kot igralka. Vsakič moram oceniti, kaj komu prija, in se potem temu prilagoditi. Nekdo si želi, da sem bolj nežna oziroma punčkasta, nekdo drug pa, da sem groba ali pa tudi, da se sploh ne odzivam.

Kdaj pa kdaj me še prešine kakšna misel, kaj pravzaprav počnem. Ravno zadnjič se mi je to zgodilo med oralnim odnosom, ampak na take misli kmalu pozabim.

S tedanjim partnerjem sva redno hodila na svingerske večere. Tam sem spoznala zvodnico, ki me je opomnila, da bi s tem lahko tudi kaj zaslužila. Potem pa se je nadaljevalo.

Ko odprem vrata, me v manjši sobi pričaka skupaj s kolegico, ki pa je pravzaprav moški, preoblečen v privlačno dekle. Na sredini sobe je majhna mizica, na njej pa pladenj z belimi kristali, razporejenimi v dve črti. Na mizi sta tudi dva plastična tulca, ki sta bila glede na okajenost njunih lastnikov tisti večer že uporabljena. "Kaj imata to?" ju vprašam. "Sladoled," mi odvrne fant.,"boš poskusil?"

Sama sem spoznala skupino ljudi, stranke, kjer je bil vselej prisoten kokain. Kmalu sem se tudi sama tega navlekla in ugotovila, da vse, kar zaslužim, sproti porabim za drogo.

Neki moški mi je potožil, da z ženo preprosto ni več isto, pa sem mu kar naravnost povedala, naj namesto tega, da zame plačuje 60 evrov, ta denar raje nameni ženi in jo preseneti z večerjo in darilom.

Zgodilo se mi je že, da me je po spletnih forumih neki drug ponudnik kritiziral, da stranke zavajam, ker jim ne povem za svojo okužbo. Ampak jaz sem se testiral in sem negativen.

Vedno moraš ugotoviti, kaj stranki prija, kaj ga bo tako navdušilo, da se bo vrnil, saj si nihče ne želi industrijskega seksa. Hkrati pa nimaš veliko časa. Če boš predolgo ugotavljal, bo stranka mislila, da jo izkoriščaš, da zgolj čakaš, da mine čas, zato da ti bo morala doplačati za nove pol ure.

Najprej ga povprašam po tem, kaj je po horoskopu, potem pa na podlagi tega poskusim različne stvari in spremljam odzive. Veliko o stranki pove tudi to, ali jemlje kakšne droge oziroma katero drogo je vzel že pred prihodom. Vsaka droga ima na ljudi namreč drugačen vpliv. Seveda se včasih zgodi tudi, da se stranka pred storitvijo prestraši. Ampak ni težave, imam vedno na zalogi viagro. Je všteta v ceno.

Nekoč smo se dogovorili za skupinski seks, bila sem tam dve uri s kolegicama in šestimi moškimi, pa so na koncu z organizatorjem začeli nekaj preračunavati. Naenkrat so mi predlagali, da bi dobila 20 evrov in nekaj gramov kokaina. Ampak kaj naj s tem? Na koncu sem se morala spreti za denar.

Z družbo rednih strank smo si nekoč priredili večerno razvratno zabavo, ker je bilo pač takšno ozračje. Toda ko so drugi člani te družbe izvedeli zanjo, so pričakovali, da jo bom ponovila tudi z njimi. Ampak naslednjič pač ni bilo več takšnega vzdušja, kljub temu pa je eden izmed njih potegnil na plano nož in mi zagrozil, da me bo razrezal po obrazu, če ne bom zadeve ponovila tudi z njimi.

Nekateri pač mislijo, da če si prostitutka in rada seksaš, potem nisi več človek. Se pravi, da boš vedno in povsod počel vse z vsakomer.

Sama z odločitvijo za ta poklic nisem imela toliko težav, saj sem v najstniških letih kot avtoštoparka že kdaj zaslužila na tak način, težje pa je bilo to sprejeti mojemu partnerju, bilo je tudi veliko solz. Sprva sva poskušala delati skupaj, a sva kmalu ugotovila, da to ne bo imelo prihodnosti. Če želiš delati kot par, potem mora biti moški tudi biseksualec.

Skrb za prikrivanje nezvestobe je sestavni del poklica, tako da niso redke niti stranke, ki med storitvijo skrbijo, da ni izliva, saj njihova žena svoj strah pred moževo nezvestobo dnevno preverja prav po količini izliva sperme ob koncu dneva.

Predvsem je danes precej manj mlajših obiskovalcev, kar je tudi posledica krize. Po drugi strani pa imajo mladi tudi veliko forumov, spletnih strani in družbenih omrežij, s pomočjo katerih lahko spoznavajo dekleta. Potem pa jo dvakrat pelje na kavo in sta že v postelji. Dekleta se danes ne cenijo več.

Odnos do telesa in določanje meje dopustnega posega vanj sta znatno povezana z izkušnjami iz otroštva. Čeprav imajo skoraj vsa dekleta za seboj zgodbo težke finančne stiske, pa so pri nekaterih dekletih travme precej globlje. Ena izmed mojih sogovornic tako priznava, da ima precej manj zaščitniški odnos do svojega telesa od običajnih ljudi, kar povezuje z odraščanjem pri nasilnem očetu. Ta je konflikte z ženo preprosto prenesel na hčer tako, da se je nad njo večkrat fizično znesel.