Jure Leben je zaradi očitkov glede izbire izvajalca projekta maketa ministrstvo za okolje zapustil po manj kot pol leta dela. Foto: BoBo
Jure Leben je zaradi očitkov glede izbire izvajalca projekta maketa ministrstvo za okolje zapustil po manj kot pol leta dela. Foto: BoBo

Da so ljubljanski kriminalisti zadnji dan starega leta vložili ovadbe, je poročal POP TV. Ovadbe so plod februarske preiskave v prostorih direkcije za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru, ko so zasegli nekaj elektronskih naprav in podatkov ter listinsko dokumentacijo.

Iskali so dokaze za sume kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic pri javnem naročilu makete drugega tira. Po besedah vodje oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Martina Rupnika so tedaj sumili štiri osebe, vsi so bili javni uslužbenci.

Dva ponudnika, maketo dejansko izdelal neizbrani

Maketa drugega tira Divača–Koper je val razburjenja povzročila, ko so v javnost najprej prišle informacije, da naj bi bila preplačana. Na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Izbrano je bilo podjetje Art Rebel 9, pozneje pa se je izkazalo, da je podjetje RPS delalo kot njihov podizvajalec.

Pogodba je namreč izbranega izvajalca zavezovala, da pri izdelavi makete ne bo sodeloval s podizvajalci. A ker izvajalec makete ni izdelal sam, niti ni v fazi izvedbe naročnika pisno obvestil o tem, da sodeluje s podizvajalcem, je direkcija odstopila od pogodbe.

Zaradi afere odstopil Leben

Vodja tega projekta je bil Jure Leben, tedanji državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo v vladi Mira Cerarja, v času preiskav pa okoljski minister v vladi Marjana Šarca. V medijih so se pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki nakazujejo, da naj bi bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Leben je nato zaradi kopice očitkov februarja lani odstopil z mesta okoljskega ministra.

Premier Šarec je sprejem ministrovega odstopa pred novim letom označil za napako, saj Lebnu, ki je vse očitke sicer zanikal, skoraj leto pozneje ni dokazano še nič. Tudi Leben je v nedavnem intervjuju povedal, da mu je žal, da se je odločil oditi z vrha ministrstva.

Sorodna novica Jure Leben, premierjev svetovalec za podnebne spremembe?