Delovanje botneta so ustavili že lani. Foto: EPA
Delovanje botneta so ustavili že lani. Foto: EPA

Kriminalisti v Mariboru naj bi ponoči opravili več hišnih preiskav, med drugim tudi pri domačinu, domnevnem avtorju zlonamerne računalniške kode. Kriminalisti naj bi ga menda odpeljali na pridržanje, poroča spletni portal Delo.si.

Na mariborski policijski upravi so pojasnili le, da v predmetni zadevi poteka predkazenski postopek, v katerem policija zbira obvestila in dokumentacijo ter izvaja druge potrebne ukrepe. Drugih informacij zaradi interesa nadaljnjih postopkov ni mogoče posredovati, pravijo.

Več o zgodbi:
FBI o slovenskih preiskovalcih: Takega profesionalizma še nismo videli
FBI potrdil aretacijo štajerskega hekerja
MMC-jev intervju s strokovnjakom za računalniško varnost

Zaradi hekerja v Sloveniji tudi FBI
V Sloveniji je preiskava v zvezi z navedenim primerom stekla aprila lani na podlagi mednarodnega zaprosila ameriških pravosodnih organov. V zvezi s sumi je mariborsko okrožno sodišče izdalo odredbe za hišne preiskave. Julija lani so nato v sodelovanju z ameriškim Zveznim preiskovalnim uradom (FBI) izvedli sedem hišnih preiskav, in sicer na območjih policijskih uprav Maribor, Celje in Krško.

V okviru operacije so začasno pridržali dve osebi, stari 23 in 24 let, zasegli pa so 75 kosov računalniške opreme - prenosne računalnike, namizne računalnike, diske in druge nosilce podatkov.

Osumljeni naj bi španski spletni združbi Mariposa prodali virus, ki je okužil 13 milijonov računalnikov po vsem svetu in omogočil dostop do podatkov o kreditnih karticah, geslih za spletno bančništvo in drugih zaupnih informacij.

Program do 1000 evrov na kupca
Slovenski osumljenec naj bi program izdelal in ga prodajal kupcem po vsem svetu, s tem pa pridobival premoženjsko korist. Cene so bile sicer različne, gibale pa naj bi se od 100 do več kot 1.000 evrov za posameznega kupca. Kupci virusa so nato širili okužbo, pri čemer so bile med tarčami tudi računalniki pomembnih finančnih institucij, vladnih ustanov, zasebnega sektorja in posameznikov.

Delovanje botneta ustavili že lani
Mednarodni in nacionalni organi pregona spletnega kriminala so sicer že nekaj mesecev pred tem ob pomoči španskega proizvajalca varnostnih rešitev Panda Security in kanadskega varnostnega podjetja Defence Intelligence ustavili delovanje škodljivega omrežja Mariposa.

Upravljavci omrežja oziroma t. i. botneta Mariposa so izkoristili napade na uporabnike socialnih omrežij ter storitev spletne e-pošte in okužbo njihovih računalnikov. Iz okuženih računalnikov so nato ukradli večje število digitalnih identitet ter gesel, skupaj z bančnimi in drugimi podatki. Okuženo omrežje je bilo razširjeno v 190 državah sveta, varnostni strokovnjaki in organi pregona pa so njegovo delovanje zaustavili 23. decembra 2009. Njegovo delovanje so sicer odkrili že maja 2009.