Do verižnega trčenja vozil na primorski avtocesti je prišlo med priključkom Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Do verižnega trčenja vozil na primorski avtocesti je prišlo med priključkom Senožeče in razcepom Nanos proti Ljubljani. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Najbolj množična prometna nesreča v zgodovini Slovenije, 30. januar 2016, masovka
Nesreča se je zgodila v soboto okoli 14. ure, primorska avtocesta pa je bila na tistem odseku zato 10 ur zaprta za ves promet. Foto: MMC/Televizija Slovenija
false
Ob megli na avtocesti vedno znova prihaja do nesreč zaradi naleta, saj je vidljivost zmanjšana, številni vozniki pa ne upoštevajo zadostne varnostne razdalje in so prehitri. Na Darsu voznike prosijo, naj ob megli vendarle zmanjšajo hitrost, prižgejo meglenke in povečajo varnostno razdaljo, odsvetujejo pa uporabo dolgih luči. Foto: Barbara Renčof
Najbolj množična prometna nesreča v zgodovini Slovenije, 30. januar 2016, masovka
Tako na policiji kot v Darsu podrobno o vzrokih nesreče še ne želijo govoriti. Več podatkov bo znanih po jutrišnji tiskovni konferenci. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Reševalne ekipe po nesreči kujejo v zvezde
Največje trčenje doslej še vedno odmeva

"Potrdimo lahko, da so v nesreči štiri osebe izgubile življenje, 60-letni državljan Slovenije z Vrhnike, 19-letna državljanka Slovenije iz Ljubljane, 63-letni državljan Romunije in 30-letni državljan BiH," so sporočili s Policijske uprave Koper.

Zaradi obsega nesreče njena obravnava danes sicer skoraj gotovo še ne bo zaključena, je dodala tiskovna predstavnica Anita Leskovec.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, z opravljanjem razgovorov z udeleženimi in s sestavljanjem natančnejšega poteka dogodkov.

V verižnem trčenju je bilo več oseb huje in laže poškodovanih, odpeljani so bili v bolnišnice v Izolo, Šempeter in Ljubljano. Točno število poškodovanih po navedbah policije še ni znano, saj še vedno zbirajo podatke, laže poškodovani pa so se zglasili v bolnišnicah tudi naknadno.

V nesreči je bilo po do sedaj zbranih podatkih udeleženih več kot 55 osebnih vozil, sedem tovornih vozil in en avtobus, so še zapisali.

Gosta megla presenetila voznike
Kot je poročal Radio Slovenija, je bilo v nesrečo vpletenih okoli 200 ljudi, ki jim je pomagalo 70 gasilcev iz najmanj enajstih gasilskih društev iz občin Postojna, Divača in Sežana.

Vzrok nesreče so bile slaba vidljivost zaradi megle, neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja. Po dosedanjih ugotovitvah so prvemu večjemu naletu več kot 50 vozil sledili še trije manjši naleti.

Avtocesto so za promet znova odprli nekaj minut pred polnočjo, do takrat pa so policisti, gasilci, delavci Darsa in ter vlečne službe odstranjevali posledice množičnega verižnega trčenja.

Nekateri še vedno v bolnišnici
Večino ponesrečencev, ki so jih po nesreči prepeljali v različne bolnišnice, so v tem času že odpustili, nekateri hujši primeri pa ostajajo v bolnišnični oskrbi.

V ljubljanski klinični center so pripeljali 10 ponesrečencev. Sedem so še istega dne odpustili, trije pa so še vedno hospitalizirani, med njimi je tudi italijanski državljan. Pri dveh poškodovanih gre za zlome in potrebujejo operativni poseg, je pa zdravstveno stanje vseh treh stabilno, so pojasnili.

V šempetrsko bolnišnico so pripeljali tri poškodovance, od tega enega Madžara, ki je čez noč ostal na opazovanju. Ena bolnica je teže poškodovana in je v intenzivni negi, vendar zunaj smrtne nevarnosti, še en udeleženec v nesreči pa je bil po ambulantnem pregledu odpuščen domov, je pojasnila direktorica bolnišnice Nataša Fikfak.


Dobro usklajen odziv na nesrečo

Ekipa postojnske nujne medicinske pomoči je na prizorišče nesreče prispela 15 minut po prejetju obvestila o dogodku, aktiviran je bil štab postojnske civilne zaščite.

Vodja zdravstvene oskrbe v postojnskem zdravstvenem domu Gordana Kalan Živcec je povedala, da je bila akcija izredno dobro usklajena. Vse službe - od gasilcev, reševalcev, DARS-a, civilne zaščite in centrov 112 in 113, pa verjetno še katera - so pokazale odlično usklajenost.

Sprejemni center za udeležence nesreče
Po izkušnjah izpred dobrega leta dni, ko so morali v Postojni poskrbeti za udeležence podobne prometne nesreče na avtocesti, kot se je zgodila v soboto, je občinski štab Civilne zaščite (CZ) Postojna v gasilskem domu v Razdrtem odprl sprejemni center. Vanj so prepeljali 89 nepoškodovanih udeležencev verižnega trčenja na Golem vrhu.

Do gasilskega doma so jih vozili gasilci v svojih vozilih, je povedal poveljnik postojnskega štaba Cvetko Kravanja. Tam jim je občinski štab Rdečega križa ob pomoči domačinov in gasilcev najprej ponudil tople napitke, zvečer pa so jim ponudili tudi hrano.

Po odprtju sprejemnega centra je udeleženim v nesreči z nasveti pomagala tudi socialna delavka, kasneje pa se jim je pridružil še psiholog Žarko Trušnovec. Ta je povedal, da hujših travm med ljudmi ni bilo, so pa za pogovor zaprosili nekateri gasilci, ki so sodelovali pri reševanju.

Tujim udeležencem nesreče, med katerimi je bilo 31 romunskih in devet madžarskih državljanov, so v postojnskem hotelu Šport priskrbeli prenočišče. Zjutraj je večina med njimi že odšla proti domu s prevozi, ki so si jih organizirali sami ali preko veleposlaništva svoje države, je še povedal Kravanja.

Tudi slovenskim državljanom so ponudili prevoz proti domu, vendar so si ga vsi že sami organizirali, ko so se po prihodu v sprejemni center javili svojcem.

Pri pomoči so tokrat potrebovali tudi prevajalce - na pomoč je prišel prevajalec za madžarski jezik, z Romuni pa so se pogovarjali v italijanskem jeziku.

Kravanja je še povedal, da je celotna organizacija potekala dobro, na srečo pa tudi med ljudmi v sprejemnem centru ni bilo nikakršne panike, pač pa so bili zelo strpni in hvaležni za vso pomoč.

Primož Pinterič s hrabrim opozarjanjem preprečil še hujšo tragedijo
Več udeležencev nesreče je povedalo, da je še več mrtvih in ranjenih preprečil fant, ki je stal ob cesti in opozarjal druge voznike. Gre za Primoža Pinteriča iz Postojne, ki je novinarki Radia Slovenija Sabrini Mulec pojasnil, da je videl tovornjak, ki mu je utripal z žarometi, ko je peljal naproti.

"Ustavil sem na odstavnem pasu, kakor hitro sem mogel, ko sem videl nesrečo, poslal dekle ven iz avtomobila, gledal v ogledalo, da kdo ne prileti vame in ko sem videl, da je prosto, sem skočil ven," je povedal Pinterič, ki je najprej preveril, ali je z dekletom vse v redu, nato pa na nesrečo z mahanjem začel opozarjati še druge.

Reševalne ekipe po nesreči kujejo v zvezde
Največje trčenje doslej še vedno odmeva