Prizor današnje reševalne akcije na Bledu. Foto: PDG Bled
Prizor današnje reševalne akcije na Bledu. Foto: PDG Bled

Nesreča se je zgodila blizu obale, v pristanišču za pletne na Mlinem. Vodja kranjske izpostave uprave za zaščito in reševanje Robert Skrinjar je pojasnil, da je center za obveščanje okoli 9. ure dobil klic, da se je prevrnila pletna z desetimi potniki.

Po prvih podatkih, ki so jih pridobili od gasilcev, naj bi ob vkrcavanju na pletno dvema potnikoma spodrsnilo na snegu in sta padla v vodo. Ker so ju drugi potniki hoteli rešiti in so šli vsi na eno stran pletne, se je ta nagnila, zajela vodo in se prevrnila. Nato je potonila do vodne gladine, ni pa se potopila na dno jezera.

V vodi, ki ima po podatkih Agencije RS za okolje 4,5 stopinje Celzija, so bili potniki v vodi krajši čas. Pomagali so jim ljudje, ki so bili takrat blizu, posredovale pa so tudi interventne službe. Vse potnike so prepeljali na breg, potapljači pa so nato pregledali, ali je v vodi ostal še kdo, je pojasnil Skrinjar.

Večina potnikov ni utrpela hujših posledic, nihče izmed njih tudi ni življenjsko ogrožen, so pa nekateri imeli težave zaradi podhladitve. Tri osebe so po dogodku odpeljali v jeseniško bolnišnico na bolj podroben pregled, ostali pa so se pogreli v bližnjem penzionu, kamor so jim iz radovljiškega območnega združenja Rdečega križa pripeljali tudi suha oblačila. Ker je bila množična nesreča, je bil aktiviran tudi psiholog.

Preiskava se nadaljuje
V dogodku so bili udeleženi korejski turisti in njihova vodička iz Nizozemske. Policisti so jih izprašali, nato pa so z avtobusom odpeljali v hotel, v katerem so nastanjeni. Na kraj dogodka pa se je z dogajanjem prišel seznanit tudi blejski župan Janez Fajfar.

Policisti so aktivnosti na kraju dogodka zaključili, vendar se preiskava še nadaljuje. Z dogodkom so seznanili tudi pristojnega inšpektorja za plovbo po celinskih vodah. Po ugotovitvah policistov pa pletnar ni bil pod vplivom alkohola.