Z novim plovbnim režimom so vse strani končno zadovoljne. Foto: Reuters
Z novim plovbnim režimom so vse strani končno zadovoljne. Foto: Reuters

Novi plovbni režim je usklajen z zakonodajo in s prostorskimi načrti občine. Določa vstopno-izstopna mesta in vrsto plovil, uvedli pa so tudi pristojbine. Ta za pletnjarje, ki imajo določene pristane v Zdraviliškem parku in v Mlinem, znašajo 5.000 evrov letno za pletnjo, župnijska plovila za oskrbo Blejskega otoka pa bodo morala plačati letno pristojbino tisoč evrov. "Redna linija na vsako polno uro oz. na vsako uro in pol. Potem se dovoljujejo plastična plovila, tu imamo 55 plastičnih plovil, kajakov in supov, ki bodo predvideni za oddajo," je novosti naštel vodja skupine za pripravo odloka, Jaka Bassanese.

Občina bo s pristojbinami zbrala več kot 100.000 evrov na leto. Denar pa bo namenila za urejanje pristaniških mest in ureditev dotrajane obale. Blejski župan Janez Fajfar je prepričan, da je novi plovbni režim solidna rešitev. "Ker se je stanje na jezeru in ob jezeru umirilo in ker ima župnik omogočen nemoten pristop do otoka. Po drugi strani so zadovoljni tudi pletnjarji, saj se je določilo, da je obiskovalec lahko na otoku vsaj eno uro, če želi," je pojasnil.

Zadovoljni bodo tudi ljubiteljski veslači, saj občina za Blejsko jezero zanje ni uvedla pristojbin, novi plovbni režim pa bo na Bledu začel veljati prvega maja.