Wolfgang Riedl in Walter Wolf naj bi bila zadolžena za to, da podkupnine spravita do vplivnežev v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Wolfgang Riedl in Walter Wolf naj bi bila zadolžena za to, da podkupnine spravita do vplivnežev v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Patria
Razlog za predplačilo, za katerega naj bi "pritiskal" Riedl naj bi bil strah Patrie, da bi posel propadel. Foto: MMC RTV SLO

Sodnica Maria Zöller tokrat prič poimensko ni navedla, je pa znano, da je Janeza Janšo za pričo predlagalo avstrijsko državno tožilstvo, Zöllerjeva pa je to potrdila pred nekaj dnevi za avstrijsko tiskovno agencijo (APA).

Poleg Janše (iz njegovega kabineta so pred dnevi sporočili, da bo na procesu "z veseljem pričal, če dobi vabilo") naj bi bili na sojenje povabljeni še štirje ljudje. Vabila naj bi v prihodnosti dobili brigadir Tone Krkovič, slikar Jure Cekuta, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in nekdanji prvi mož HSE-ja Jože Zagožen.

Podkupnine za slovenske vplivneže
Na Dunaju sodijo peterici, ki je obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja v povezavi s poslom prodaje 135 finskih oklepnikov patria Sloveniji. Posel naj bi bil vreden 278 milijonov evrov, v igri pa naj bi bile tudi milijonske podkupnine posameznikom, katerih naloga je bila, da iz posla izločijo Sistemsko tehniko. Podkupnine naj bi do vplivnežev v Sloveniji spravila glavni obtoženec Hans-Wolfgang Riedl in drugoobtoženi Walter Wolf.

Slovenski kriminalist: Obstaja zelo konkreten sum
Na Dunaju so v nadaljevanju sojenja med drugim pričali slovenski preiskovalci, saj so bile osrednja tema tokratne obravnave ugotovitve, pridobljene v preiskavah na Finskem in v Sloveniji. Eden izmed slovenskih preiskovalcev je tako pričal, da "obstaja zelo konkreten sum", da je bila v dogovarjanja vpletena nekdanja in zdajšnja vladajoča stranka SDS, predsednik stranke Janez Janša pa naj bi "dobil obljubo, da bo dobil podkupnino".

Ime Janeza Janše se pojavlja v dokumentih, ki so jih našli pri drugih obtožencih. Žena Ivana Črnkoviča, Marija Črnkovič, je tako v elektronski pošti zapisala, da mora poslu z Rotisom pritrditi tudi Janša, na Črnkovičevem računalniku pa so našli formulo razdelitve denarja, po kateri bi šlo pet odstotkov Rotisu, preostanek pa bi bil razdeljen na "JZ + TK + IC + stranka". Po besedah slovenskega kriminalista so preiskovalci "na podlagi informacij, ki so jih imeli, logično sklepali", da je z besedo stranka mišljena politična stranka in "posledično njen predsednik". Druge tri kratice naj bi pomenile Zagožna, Krkoviča in Črnkoviča.

Zadnji trije naj bi sklenili posel z Riedlom in se zaradi "bližine z vlado" odločili za Rotis, ki pa naj ne bi bil sposoben izpeljati posla, saj je imel le deset zaposlenih. Zato naj bi "vskočilo" Gorenje, kjer je nadzorni svet obvladoval Zagožen.

Preiskovalci prav Zagožnu pripisujejo ključno vlogo in "živahne stike" s Krkovičem in Črnkovičem. Bremeni ga tudi v njegovih prostorih odkrita ponudba za vgradnjo izraelskega orožja v slovenske oklepnike in "živahni telefonski stiki" z Walterjem Wolfom.

Slovenski preiskovalci so pri Rotisu odkrili zaupen dokument s ponudbo konkurenčne Sistemske tehnike, osumljenci pa naj bi imeli tudi informacije, ki so jim dajale prednost pred drugimi ponudniki, še poroča APA. Pričal je tudi glavni finski kriminalist Kai Erik Björkquist, ki je močno obremenil Riedla. Ta naj bi močno pritiskal na Patrio, da je izplačala 30-odstotno predplačilo provizije za posel s Slovenijo.

Riedlovo sporočilo sodelavcu Patrije Riitu Nyttynenu naj bi namreč govorilo o "močnih silah", ki stojijo za zahtevami po predplačilu. Patria je na predplačilo pristala in štiri mesece kasneje podpisala pogodbo s slovenskim podjetjem. Prav predplačilo je sprožilo finsko preiskavo, saj ni bilo nobenih razlogov zanj, je dejal Björkvist. "Edini razlog bi bil, da bi gospod Riedl z gospodom Jožetom Zagožnom eventuelno lahko izstopil iz tega projekta, če se ne bi strinjali s predplačilom, " je še dejal. To bi seveda lahko pomenilo propad posla s Slovenijo.

Začenja se tudi na Finskem
Na Finskem nameravajo v zadevi Patria obtožiti deset ljudi. Celotno gradivo bodo v nekaj tednih predali finskemu tožilstvu.