Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Planinec se je na poti pod Komno v zdravstvenih težavah znašel okoli poldneva. Preden je omedlel, mu je postalo slabo in je težko dihal. Posredovala je ekipa za helikoptersko reševanje v gorah s policistom gorske policijske enote. Planinec je kljub prvi pomoči in oživljanju na kraju umrl. S helikopterjem so ga prepeljali v Bohinj, svojce pa so v dolino pospremili bohinjski gorski reševalci, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Vzpon lahko zelo obremeni telo
Ob tem so opozorili, da so gore kraji ekstremov. Planince so pozvali, naj v vročini izbirajo senčne poti, na pot pa naj se odpravijo zelo zgodaj zjutraj, saj visoke temperature in sopara, kakršne so bile v zadnjih dneh, organizem zelo obremenijo. Telo se prej izčrpa, pregreje, pojavi se dehidracija, lahko pa se razvijejo tudi hujše posledice.

"Vročina, mesta, kjer prihaja do odlomov kamenja, ter padci in zdrsi so v gorah zato zelo kritični dejavniki in jim mora vsak nameniti maksimum pozornosti," je poudaril predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos.

Preverjali so opremljenost
Policisti gorske reševalne enote so z nadzorniki Triglavskega narodnega parka v ponedeljek preverjali tudi opremljenost planincev na poti z Vršiča proti Zavetišču pod Špičkom in zelo zahtevnem Jalovcu.

Jutranji planinci so bili vsi ustrezno opremljeni, slabše pa so za varnost skrbeli tisti, ki so vzpon začeli šele dopoldne in so s slabšo opremo hodili v hujši vročini, so ugotovili policisti in planince opozorili na pomen ustreznega načrtovanja ture.

Gorski reševalci so v ponedeljek zvečer imeli kar precej dela tudi z izgubljenimi planinci. Okoli 19. ure je na območju Bavškega Grintavca skupina štirih Avstrijcev na poti iz Trente v Lepeno zašla s poti. V reševalni akciji so sodelovali dežurna ekipa za reševanje v gorah, helikopter Slovenske vojske in bovški gorski reševalci ter najdene nepoškodovane prepeljali v Bovec.

Trije tuji planinci so se v ponedeljek zvečer izgubili tudi na poti s pobočja Špika proti Koči v Krnici, saj zaradi teme niso našli poti v dolino, ena planinka pa je onemogla. Kranjskogorski gorski reševalci so nepoškodovane pospremili v dolino, poroča uprava za zaščito in reševanje.