Lokal je bil ta teden dvakrat tarča molotovk, enkrat pa so ga popisali. Sicer pa se je ravno danes začel Teden parade ponosa. Foto: www.narobe.si
Lokal je bil ta teden dvakrat tarča molotovk, enkrat pa so ga popisali. Sicer pa se je ravno danes začel Teden parade ponosa. Foto: www.narobe.si

Ravno danes se začenja letošnja, deseta, Parada ponosa in gejevski aktivist Mitja Blažič je za MMC dejal, da je dogajanje povezano. Prvič so molotovke proti lokalu metali v torek ponoči, drugič, ko so vrgli tri molotovke na pročelje in pred vrata lokala, pa v noči na petek, torej na obletnico napada nanj pred omenjenim lokalom. Tudi napisi, ki so se pojavili danes ponoči, nakazujejo na to. Na pročelju sta tako napisa "Smrt pedrom!" in "Buška je buška peder".

Zalarjeva žena sodila napadalcem na Blažiča
"Beseda buška se nanaša na moje poškodbe, ki pa niso bile le buške, ampak zlomljen prst, trije šivi na glavi in opekline po vratu," nam je dejal Blažič in dodal, da naj bi se podobne besede znašle tudi na pročelju hiše ministra za pravosodje Aleša Zalarja, saj je njegova žena Mojca Zalar Kocjančič sodila trem obtoženim napada na Blažiča lanskega 25. junija in jim tudi dosodila po leto in pol zapora.

"To ni bil nek navaden pretep, to je bil homofoben napad in to je sodišče tudi ugotovilo. Šlo je za napad iz sovražnosti in nestrpnosti do ene določene skupine. In zdaj se zgodba nadaljuje," je Blažič še komentiral lanski in letošnji dogodek.

Tudi na spletni strani narobe.si, kjer so objavili novico o vandalskih napadih ta teden, so zapisali, da policija meni, da so homofobne besede povezane z lanskim napadom pred lokalom in da so napadalci izkoristili čas pred začetkom aktivnosti v okviru Tedna parade ponosa, saj vedo, da bodo vsi dogodki visoko varovani in da takrat takšna dejanja ne bodo mogoča.