Foto:
Foto:
Največji upnik ljubljanske družbe v stečaju je banka Hypo.

Pritožba na sklep je možna v osmih dneh, Lužar pa jo je napovedal za prihodnji teden. Če višje sodišče ne bo uspelo odločiti do prvega naroka, ta je razpisan za 21. junij, bodo datum za preizkus terjatev prestavili, je za Radio Slovenija pojasnila stečajna upraviteljica Katarina Benedik.

Ta se je že sestala z upniškim odborom. Poleg predstavnika banke Hypo Alpe-Adria, ki ima 75 odstotkov terjatev do Oriona, še s predstavniki treh bank: Zveze bank Celovec, Nove Ljubljanske banke in SKB-ja.

Kot je ob koncu sestanka pojasnila, bo v prihodnjih dveh tednih skušala pridobiti vse podatke o terjatvah in obveznostih v družbi in si na ta način ustvariti sliko, kakšno je pravzaprav stanje v družbi.

Stečaj še edina možnost
Kot je znano, je okrožno sodišče v četrtek ustavilo prisilno poravnavo in odredilo stečaj Oriona na predlog Milana Štimca, torej drugega direktorja družbe, ki naj bi to funkcijo vnovič prevzel po februarski skupščini. Poznavalci ocenjujejo, da je stečaj Oriona, katerega bančni računi so že več mesecev blokirani, skorajda edina možnost za rešitev nastalega položaja.