Na policiji in KPK-ju podrobnosti preiskave ne razkrivajo. Foto: BoBo
Na policiji in KPK-ju podrobnosti preiskave ne razkrivajo. Foto: BoBo

Na policiji so tako povedali le, da preiskujejo sume uradno pregonljivih kaznivih dejanj, drugih informacij pa za zdaj ne morejo dati. Tudi na komisiji (KPK) več informacij niso razkrili, potrdili pa so, da zadevo obravnavajo.

Pred kratkim je namreč v javnost prišla informacija, da je Računsko sodišče pri pregledu poslovanja nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) ugotovilo, da so člani sveta agencije in njene pritožbene komisije prejemali tako sejnine kot plačilo za delo na sejah. Tako so si po ugotovitvah revizorjev nezakonito izplačali nekaj manj kot 40.000 evrov.

Med prejemniki je bila tudi takratna predsednica sveta Nakvisa, danes ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, ki naj bi na ta način v letih od 2010 do 2013 prejela za okoli 19.000 evrov preveč denarja.

Ne dajo denarja
Računsko sodišče je nato direktorju in svetu Nakvisa naložilo, da morata poskrbeti za vračilo denarja, česar pa direktor in svet še nista naredila. Direktor Ivan Leban je namreč prepričan, da so si člani sveta in pritožbene komisije ves izplačan denar zaslužili. Po njegovih besedah je bil poslovnik Nakvisa, na podlagi katerega so izplačevali delo na sejah, v skladu z aktom o ustanovitvi agencije.

Ker Računsko sodišče nima mehanizma, ki bi vpletene lahko prisilil k vračilu denarja, bi po mnenju nekaterih lahko ukrepala tudi vlada kot ustanoviteljica Nakvisa. A v kabinetu predsednika vlade glede tega vprašanja molčijo.