Neonacisti so že lani aprila obiskali ljubljansko filozofsko fakulteto in napadli snemalca. Foto: TV Slovenija
Neonacisti so že lani aprila obiskali ljubljansko filozofsko fakulteto in napadli snemalca. Foto: TV Slovenija

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili napad na 29-letnika in pojasnili, da v incidentu ni bil nihče poškodovan. Po njihovih informacijah je skupina prišla do 29-letnika in ga fizično napadla, pri tem pa uporabila tudi solzivec. Sporočili so še, da nadaljujejo preverjanje okoliščin ter ugotavljanje vzroka in identitete storilcev.

Skupina študentov Filozofske fakultete v Ljubljani je zapisala, da se je incident zgodil v torek okoli pol enih popoldne, ko so v avli ustanove predstavljali časopis. Poudarili so, da ne gre za prvi tovrstni napad. Lanskega osmega aprila je skupina neonacistov namreč prišla na okroglo mizo z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji ter fizično napadla snemalca.

"Organiziran napad skupine, ki sovraži vse, ki so videti drugače"
Po njihovem mnenju gre za organiziran napad skupine, ki sovraži vse, ki so videti drugače, mislijo drugače, njihovo glavno orožje pa je ustrahovanje. "Njihove izkrivljene ideje podpihujejo politični akterji s svojimi populističnimi izjavami, ki brez sankcij najdejo mesto v parlamentu," so še menili.

Podobne narave je bil po njihovem tudi nedavni shod pred ljubljanskim okrožnim sodiščem, kjer je skupina mladih nasprotovala domnevno nepravični kazni za napadalce na aktivista za pravice homoseksualcev Mitjo Blažiča.

ŠOU napad ostro obsodil
Zadnji napad ostro obsoja tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani. Pojasnili so, da obsojajo vse oblike represije in se zavzemajo za svobodno družbo medsebojnega spoštovanja, v kateri ne bo prostora za nasilje nad drugačnimi in kjer bodo take ideje, kot jih izražajo omenjenim napadalcem podobni ljudje, dokončno končale na smetišču zgodovine.