Foto: Katarina Golob Veselič, TV Slovenija
Foto: Katarina Golob Veselič, TV Slovenija

Tožilstvo predlaga pogojno kazen dveh let zapora s preizkusno dobo enega leta, izrek sodbe bo v sredo.

Tožilka Zvonka Knavs je po obravnavi dejala, da je predlagala najvišjo možno določeno kazen v okviru pogojne obsodbe. Za to se je odločila glede na težo očitanih kaznivih dejanj, saj gre za hudo kršenje dolžnosti do mladoletnih otrok in surovo ravnanje z njimi, šlo je tudi za več otrok, ki so imeli posledice zaradi teh ravnanj. Pogojno kazensko sankcijo pa upravičuje današnje priznanje krivde, ki ga je podala obtožena ter njena še nekaznovanost za tovrstna kazniva dejanja, je dodala.

V zadevi Kengurujčki obtožena priznala krivdo

Zagovornik Branimire Vrečar Črt Šatej je predlagal sodišču, naj sledi predlogu tožilstva glede kazenske sankcije. Glede priglašenih premoženjsko-pravnih zahtevkov ‒ enega v vrednosti 900 evrov, drugega pa v vrednosti 3000 evrov ‒ pa obramba predlaga, da se v tem delu napoti na pravdo.

Predlagali so tudi, da sodišče Vrečarjevo oprosti plačila stroškov kazenskega postopka, saj prejema zgolj okoli 600 evrov pokojnine. Plačilo stroškov postopka pa bi v bistvenem ogrozilo njeno preživljanje.

Več zagovornikov oškodovancev je predlagalo, naj obtožena vendarle poravna stroške sojenja glede na to, da je v vmesnem času očitno odsvojila premoženje ‒ danes je namreč navajala, da ni več lastnica hiše. Prav tako sta zagovornica Marija Bošković, pozneje v izjavi medijem pa tudi odvetnica Mojca Blažič, ocenili, da je predlagana kazen prenizka.

Kot je dejala Boškovićeva, gre za odraz vrednot v naši državi, sploh glede na to, da se za kazniva dejanja, denimo zoper premoženje, navadno predlaga zaporna kazen, v tem primeru, ko gre za kazniva dejanja, storjena v škodo otrok, pa zgolj pogojna zaporna kazen.

Vodja vrtca priznala surovo ravnanje z otroki

Sojenje po treh letih

Oktobra 2018 je v javnosti završalo ob objavi posnetkov ravnanja z malčki v zasebnem varstvu Kengurujčki na ljubljanskem Viču, ki so jih pridobili na TV Slovenija. Stekla je policijska preiskava, vključile so se tudi druge službe in čez dobro leto je policija vložila kazensko ovadbo zaradi surovega ravnanja na škodo desetih otrok.

Po koncu kriminalistične preiskave, januarja 2019, je vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Valter Zrinski pojasnil, da je takrat 67-letna osumljenka med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v enem od ljubljanskih zasebnih zavodov, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala dela varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Po ugotovitvah policistov naj bi ženska z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, nanje vpila in jih žalila. Če so otroci hrano zavračali, naj bi jih hranila na silo. Otroke naj bi za počitek tesno povijala v rjuho.

Kot je pretekli mesec pisal časnik Slovenske novice, bo sojenje večinoma potekalo brez prisotnosti javnosti, ker so oškodovanci v tem primeru mladoletne osebe.