Fotografija je simbolična. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič
Fotografija je simbolična. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

V strankah SAB, LMŠ, SD in Levica so se na nadaljevanju seje, ki se je začela v sredo, prizadevali za to, da bi pri glasovanju o vloženih dopolnilih glasovali tudi o dopolnilu, po katerem bi imele občine več besede pri odločanju o financiranju zasebnih vrtcev brez koncesije. Ker pa se je predsednica odbora Iva Dimic iz NSi-ja odločila, da glasovanja o tem dopolnilu ne bo, saj ni vložen k ustreznemu členu, so pred glasovanjem o predlogu novele v celoti odšli iz dvorane.

Več moči občinam pri (ne)financiranju zasebnih zavodov

Seja odbora za izobraževanje. Foto: DZ/Matija Sušnik
Seja odbora za izobraževanje. Foto: DZ/Matija Sušnik

V delu opozicije si, kot je Maša Kociper iz SAB-a pojasnila že v sredo na delu seje, z vloženim dopolnilom prizadevajo, da bi občine sofinancirale zasebne vrtce le, če ti pridobijo soglasje občine. Občine namreč sofinancirajo 85 odstotkov cene tako v javnih kot tudi v zasebnih vrtcih, zato naj bi imele več besede na tem področju. Kot so za Slovensko tiskovno agencijo navedli v poslanski skupini SAB-a, so dopolnilo podpisali v SAB, LMŠ-ju in SD-ju, podpirajo pa ga tudi v Levici in DeSUS-u.

Kociprova je tokrat presodila, da predsednica odbora jemlje pravico poslancem, da vsebinsko dopolnijo člen, ki se nanaša na plačila staršev za vrtec. Poslanec Levice Željko Cigler pa je spomnil, da so v sredo govorili večinoma le o sofinanciranju zasebnih vrtcev, a vsebina dozdajšnje razprave se pri vodenju današnjega dela seje ne upošteva.

Koprivec: Koalicija si želi suspenz demokracije

Po besedah Marka Koprivca iz CD je dogajanje v današnjem delu seje "očitno dokaz, da si želi koalicija vzpostaviti totalen suspenz demokracije". Po mnenju Aljaža Kovačiča iz LMŠ-ja pa odločitev, da o dopolnilu k 9. členu ne bodo glasovali, pomeni "kršenje demokratičnih načel". Hkrati je napovedal, da bodo nemudoma znova vložili v postopek besedilo, ki ga predsednica odbora ni dala na glasovanje.

Vse skupaj je sprožil primer Kengurujčki

Sorodna novica Spremembe zakona o vrtcih: Cilj je urediti področje in preprečiti afere, kot je bila Kengurujčki

Vlada želi s predlogom novele sicer odpraviti pomanjkljivosti zakona, ki so se pokazale ob nepravilnostih v ljubljanskem zasebnem vrtcu Kengurujčki. Besedilo prepoveduje opravljanje predšolske vzgoje in varstva otrok tistim, ki niso vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, in določa sankcije za kršitve.

Inšpektor bo lahko učinkoviteje deloval, saj bo lahko vstopil v prostore za varstvo otrok. V primeru ponavljanja kršitev pa bo lahko vrtec tudi izgubil dovoljenje za opravljanje dejavnosti.

Poleg tega se s predlogom v zakon vnaša zaveza iz koalicijske pogodbe glede vnovičnega uvajanja brezplačnega vrtca za drugega otroka, ki je v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem. Na novo pa se pravica do brezplačnega vrtca širi na družine s tremi ali več otroki, tako da je tretji in vsak nadaljnji otrok upravičen do brezplačnega vrtca ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne.