Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Posnetki spornega dogajanja v vrtcu Kengurujčki, kjer so varovali predšolske otroke, so v javnosti zakrožili na začetku oktobra 2018. Primer je sprožil tudi številna vprašanja o primernosti sistemske ureditve in nadzora.

Policisti so januarja 2019 kazensko ovadili 67-letno žensko zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja v škodo desetih otrok.

V kriminalistični preiskavi so ugotovili, da je osumljenka med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala dela varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Policija jo sumi tudi, da je pri svojem delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje vpila in jih žalila. Nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so otroci hrano zavračali, jih je hranila na silo. Pri pripravi na počitek pa je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode, na primer povijanje otrok v rjuho.

Za kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja je zagroženih do pet let zapora, še poroča Dnevnik.