Eden izmed balonov se je zaradi težav pri pristajanju vnel. Foto: EPA
Eden izmed balonov se je zaradi težav pri pristajanju vnel. Foto: EPA

Verjetno smo prehitro pristajali. Zadeli smo v tla, enkrat nas je potegnilo nazaj, nato nas je spet zabilo v tla. Pet nas je vrglo ven, nato se ne spomnim ničesar več.

Eden izmed preživelih za TV Slovenija
Anže Kristan
Večina težje poškodovanih je odraslih, eden izmed otrok potrebuje intenzivno zdravljenje, so povedali v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Foto: BoBo

Veter je pred pristankom zelo pospeševal.

Rado Petrovič, pilot drugega balona.
21 hudo poškodovanih se zdravi v UKC Ljubljana
Huda nesreča balona

Vse žrtve imajo opekline, večina tudi zlome in poškodbe kosti, tudi hrbtenice, so povedali v ljubljanskem UKC-ju, kamor so prepeljali najhuje poškodovane potnike iz nesreče balona. Med hudo ranjenimi je tudi otrok.


Prve ugotovitve ogleda tragične nesreče sicer kažejo, da je do nje prišlo zaradi striženja vetra pri tleh, je dejal vodja službe za preiskovanje nesreč na ministrstvu za infrastrukturo Roman Rovanšek. Zaradi striženja vetra so namreč nastale težave pri upravljanju balona.

Rovanšek je pojasnil, da so preiskovalci končali s prvim delom ogleda. Balon bodo sedaj odpeljali na varovano mesto, kjer bodo nadaljevali s preiskavo, je dodal. Striženje vetra je sicer nenadna in velika sprememba smeri oziroma hitrosti vetra.

Poškodovani stari med 10 in 60 let
Poškodovani so stari od 10 do 60 let, med njimi pa so tudi tuji državljani, in sicer ena Angležinja in trije Italijani. Poškodovanim je pomagalo 21 reševalnih ekip, helikopter, motorist reševalec in najmanj 40 zdravnikov UKC-ja z ekipami.

"Takoj smo ustavili vse operativne programe, izpraznili operacijske dvorane, tako da so bili na razpolago anesteziologi, kirurgi, sestre. Uspeli smo hitro dobro organizirali zadevo in rešiti prve težave," je povedal Anže Kristan, vodja travmatološke urgence v Ljubljani. Poklicali so jih tudi zdravniki, ki niso bili v službi, in ponudili pomoč.

Poškodovani tudi v Novo mesto, Celje ...
Sedem poškodovanih so s kraja dogodka odpeljali v druge bolnišnice. V Novo mesto so pripeljali tri moške in dve ženski, štirje izmed njih so lažje poškodovani. Na opazovanju bodo obdržali italijansko državljanko, dva Slovenca in angleškega državljana.

Huje poškodovanega mlajšega moškega so prepeljali v Celje. Specialist splošne kirurgije in travmatologije Radko Komadina je povedal, da identiteto poškodovanega policija še preverja, neuradno pa naj bi bil Slovenec. Poškodovanec je bil že na mestu nesreče intubiran in umetno ventiliran, ob njegovem pregledu pa so ugotovili, da gre za hude poškodbe in sočasne opekline. Poškodovanec, ki naj bi zelo verjetno vdihnil plamen, ima verjetno opečena tudi dihala, hkrati ima s številnimi zlomi poškodovan prsni koš. Njegovo stanje je stabilno, je Komadina še povedal za STA.

... Maribor in Jesenice
V UKC Maribor so prepeljali poškodovana moška, stara med 50 in 60 let. Oba sta v precej kritičnem stanju, saj ima eden izmed njiju kar 60 odstotkov opeklin po vsem telesu, drugi pa je ob malo manjših opeklinah dodatno poškodovan z zlomom hrbtenice in stopala. Bolnika sta še v operacijski dvorani, zaradi navedenih poškodb pa sta še vedno v smrtni nevarnosti, so sporočili iz UKC Maribor.

V jeseniško bolnišnico so prepeljali v padcu z višine težje poškodovano Gorenjko z manjšo opeklino. Poškodovanko so oskrbeli in ni v smrtni nevarnosti, je pojasnil Andrej Kunstelj iz jeseniške urgentne kirurške ambulante.

Balon po trku v drevo zajeli plameni
Nesreča je zahtevala štiri smrtne žrtve. Reševalci so kar nekaj časa iskali morebitne poškodovane. V košari je bilo sicer 32 ljudi - 30 potnikov, pilot balona in kopilot. Ker se je nesreča zgodila na Barju, so morali reševalci do nekaterih ponesrečencev tudi peš, je pojasnil Andrej Fink, vodja reševalne postaje UKC Ljubljana.

Na Policijski upravi Ljubljana so za MMC potrdili, da so bili okoli 8. ure obveščeni o balonarski nesreči. Ta se je zgodila ob Ižanski cesti blizu naselja Matena, med Ljubljano in Igom. Na spletni strani uprave za zaščito in reševanje so zapisali, da so potniki ob nesreči padli iz gorečega balona.

Pilot drugega balona: Večkrat sem preveril vreme
Zgodaj zjutraj sta sicer vzletela dva balona. Malo pred 8. uro so sporočili nadzornikom zračnega prometa, da so se začeli spuščati. Zajel jih je veter, pilot manjšega od obeh balonov je s težavami pristal.

Rado Petrovič je v pogovoru za TV Dnevnik pojasnil, da ni videl, kaj se je dogajalo z drugim, večjim balonom, saj se je ukvarjal s pristajanjem in je večjemu balonu obračal hrbet. "Veter je pred pristankom zelo pospeševal," pojasnjuje. V pogovoru z voditeljico Vlasto Jeseničnik je še zatrdil, da je sam vremensko napoved ter hitrost in smer vetra pred poletom večkrat preveril in da ni nič kazalo na to, kar se je zgodilo pozenje.

Ostanke balona prepeljali na varovano območje
Na kraj nesreče je prihitelo več reševalnih vozil, pomagali so tudi gasilci in civilna zaščita. Do poznega popoldneva so kraj dogodka preiskovali policisti in drugi strokovnjaki. Nato pa so ostanke balona prepeljali na varovano območje, kjer bodo preiskavo nadaljevali.

Verjetno smo prehitro pristajali. Zadeli smo v tla, enkrat nas je potegnilo nazaj, nato nas je spet zabilo v tla. Pet nas je vrglo ven, nato se ne spomnim ničesar več.

Eden izmed preživelih za TV Slovenija

Veter je pred pristankom zelo pospeševal.

Rado Petrovič, pilot drugega balona.
21 hudo poškodovanih se zdravi v UKC Ljubljana
Huda nesreča balona