Napis na ograji sicer ni prvi primer vandalizma na Erjavčevem posestvu – konec preteklega leta so mu neznanci napisali pred vhod besedo Lucifer. Prav tako mu pogosto na dvorišče mečejo smeti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Napis na ograji sicer ni prvi primer vandalizma na Erjavčevem posestvu – konec preteklega leta so mu neznanci napisali pred vhod besedo Lucifer. Prav tako mu pogosto na dvorišče mečejo smeti. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Po besedah predstavnika za stike z javnostjo stranke DeSUS Dejana Cesarja je Erjavec nad dogodkom šokiran, a ob tem meni, da je njegove nasprotnike kljub začasnemu umiku soglasja za novega mandatarja očitno strah.

Vandalizem se je namreč zgodil, potem ko je Erjavec zaradi primerov okužbe s koronavirusom med podpisniki konstruktivne nezaupnice umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Ob tem je napovedal, da bodo nezaupnico znova vložili takoj, ko bo glasovanje omogočeno vsem poslancem, ki bodo podpisani pod predlog.

Iz stanke DeSUS so sporočili, da ostro obsojajo vsakršna dejanja vandalizma, napade na osebno integriteto in sovražni govor. "Žalosti nas, ko vidimo, kakšna politična kultura danes prevladuje v državi. Plakati z neprimernimi in žaljivimi vsebinami, uničevanje zasebne lastnine predsednika stranke DeSUS, Karla Erjavca in vsakodnevne grožnje v različnih oblikah, ki so jih deležni naši predstavniki, sodijo v nek drug čas. Slovenija, država mnogoterih lepot, socialnih, pravnih in demokratičnih načel, preprosto ne more in ne sme postati država kriminala, sovraštva in napadov na posameznike ter institucije. A ne glede na to, da se nekateri zelo očitno bojijo uspeha konstruktivne nezaupnice in drugačnega mandatarstva, nasilje in vandalizem nikoli in nikdar ne bosta sinonim poguma."

"Vemo, kdo je v 30. letih prejšnjega stoletja poimenoval ljudi s podganami. Očitno smo spet tam. Najbrž isti, ki so nam očitali, da rišemo kljukaste križe na plakate poslancev SMC. Očitati drugim, kar sam počneš. Tega smo že vajeni," je v odzivu na Twitterju zapisal predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec.

Na Obalsi so se namreč pred dnevi pojavili plakati, na katerih so bili obrazi poslancev SMC-ja ter poslanca DeSUS-a, ki ni podprl nezaupnice, ob njih pa izpostavljena izbira: Svoboda oziroma poslanski glas za konstruktivno nezaupnico na eni ter strah ali kljukasti križ na drugi strani.

Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper
Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper

Na policiji so sicer od marca pa do konca lanskega leta zabeležili 18 primerov groženj predstavnikom vlade ter osebam, ki so na kakršen koli način povezane z njenim delom, poroča STA. Policija je uspešno odkrila storilce v desetih primerih, nekaj primerov pa še vedno intenzivno preiskujejo.