Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Izvršni odbor DeSUS-a svetu stranke predlaga, da DeSUS postane formalni član Koalicije ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene stranke LMŠ, SD, Levica in SAB. Predlaga še, da priporočajo poslanski skupini DeSUS-a, da podpre konstruktivno nezaupnico, je v izjavi novinarjem povedal prvak DeSUS-a in morebitni kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec.

Dopisna seja sveta stranke se je že začela, izid glasovanja bo predvidoma znan v torek zvečer.

Kako bodo ravnali poslanci?

Erjavec je moral lastne poslance kar nekaj časa prepričevati, da so se izrekli za konstruktivno nezaupnico vladi. Eden od štirih mu je podporo odrekel (Branko Simonovič). "Računamo, da bomo prejeli višjo podporo za oblikovanje nove vlade. Poslanci bodo pač glasovali po svoji vesti, pričakujem pa, da bodo podprli nezaupnico," je dejal Erjavec. Povedal je še, da s Simonovičem o tem nista več govorila. Prepušča, da se bo odločil po svoji vesti, posebnega odziva članstva na to pa po Erjavčevih besedah ni.

Precej manj soglasja pa je bilo o tem, ali stranka potem ostane v opoziciji ali dejansko vstopi v t. i. Koalicijo ustavnega loka. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je nedavno izrazil nezadovoljstvo s tem, "da se kar pričakuje", da bo DeSUS zraven. Poudarjal je, da DeSUS za zdaj ostaja običajna opozicijska stranka (čeravno ima ministra za kmetijstvo, ki se ni odločil za odstop).

Sorodna novica Sprememba poslovnika bi omogočila glasovanje o nezaupnici na daljavo

Kdaj bo sploh glasovanje?

Zapleta se tudi s samo izvedbo glasovanja. Več poslancev je bilo namreč v stiku z okuženo osebo, tajnega glasovanja pa ni mogoče opraviti prek oddaljenega dostopa. Pred kratkim so iz poslanske skupine SD-ja sporočili, da je z novim koronavirusom okužen poslanec SD-ja Matjaž Han, medtem ko so v soboto okužbo potrditi tudi pri strokovnem sodelavcu poslanske skupine. Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je še pred tem sporočil, da bo glasovanje najbrž v sredo ali pa enkrat do petka, po potrditvi okužbe pa vse skupaj ostaja v zraku.

Še vedno premalo glasov

Erjavec ima za zdaj 42 podpisov podpore poslancev. Ti so podprli predlog konstruktivne nezaupnice, vložen v petek. Da bi predlog uspel, ga mora na tajnem glasovanju podpreti najmanj 46 poslancev. Pri tem računajo na morebitne "prebegle" poslance SMC-ja.