Vložena konstruktivna nezaupnica

Postopek konstruktivne nezaupnice, projekt, ki ga je Koalicija ustavnega loka napovedala oktobra, takrat še z Jožetom P. Damijanom, gre v zadnjo fazo, na glasovanje. To naj bi se, če ne bo dodatnih zapletov v povezavi z okužbo direktorja Sove Janeza Stuška, ki je bil na petkovi seji Knovsa v stiku z več poslanci, predvidoma zgodilo v sredo. Ob vložitvi ima predlog nezaupnice podporo 42 poslancev. Kaj se torej lahko zgodi v glasovalnih kabinah po mesecih burnega politično-strankarskega dogajanja?

Sorodna novica Erjavec: Želimo ustaviti rušenje države. Janša: Gre za pobalinsko nagajanje.

"Možnosti za uspeh so, čeprav majhne," menijo številni, celo premier Janez Janša. A uspeh bi pomenil, da bi glasove prispevali tudi nekateri poslanci SMC-ja, kljub izjavam predsednika stranke Zdravka Počivalška, ki Erjavca ne podpira in meni, "da smo v najhujši krizi zadnjih desetletij in ni čas za politične igrice". Če bi nekateri poslanci SMC-ja nezaupnico vseeno podprli, bi to lahko pomenilo prestope ali razdelitev stranke.

Druga možnost je, da glasov SMC-ja ne bo in zamenjava vlade ne bo uspela. Pri tem pa ne bi bilo vseeno, ali bi nezaupnico podprli vsaj vsi poslanci, ki so jo podpisali, ali pa ne bi dobila niti 42 glasov. Zadnje bi namreč pomenilo, da imamo – po odhodu DeSUS-a – manjšinsko vlado, opozicija pa bi bila daleč od poenotenja.

O možnostih in posledicah se je s Karlom Erjavcem v oddaji Politično pogovarjala Tanja Gobec.


Ali kaj veste, koliko je glasovanje o nezaupnici zapletla okužba direktorja Sove, ki je bil prejšnji teden v DZ-ju?

O tem nič ne vem, koliko je to zadevo zapletlo. O tem bo odločal kolegij predsednika DZ-ja. Kar se mene tiče, sem pripravljen na vse situacije.

Da bo glasovanje v sredo ali pa da ga ne bo?

Bomo pa pozneje to izvedli.

Dogajanje v DeSUS-u – ali ima poslanska skupina DeSUS-a po petku pravzaprav tri poslance? Glede na to, da se gospod Simonovič ni podpisal pod konstruktivno nezaupnico.

Ne. Poslanska skupina DeSUS-a ima štiri poslance. Res pa je, da en poslanec ni podpisal podpore za moje mandatarstvo, vendar ostaja član stranke, poslanske skupine. Kako se bo pa odločil glede glasovanja, je pa to stvar njegove vesti.

Ampak ali je on zavajal vas ali potem vi javnost? V torek je rekel: "Obljubil sem glas." V četrtek je rekel: "Obljubil sem, prebral bom konstruktivno nezaupnico." V petek, ko jo je prebral, pa je rekel ne. Kje se je zalomilo?

Tudi tega ne znam komentirati, razumeti, zakaj se je to sploh zgodilo. Ker dejansko je bilo v torek zagotovilo, da bo podpisal. Problem pa je bil, da še nisem imel do konca napisane konstruktivne nezaupnice in mi je rekel, da želi prej prebrati, preden podpiše. Ne vem, kaj se je vmes zgodilo, vendar prepričan sem, da bo glasoval po svoji vesti.

Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper
Foto: Tjaša Škamperle/Radio Koper

Veliko se je govorilo v zadnjih dneh, pa tudi tednih in mesecih, o prepričevanjih, tudi nedovoljenih prepričevanjih, zastraševanju in tako naprej.

Poglejte, tega mi ne počnemo. Bojim se, da to počne tisti, ki to govori. Vidimo, kaj se je zgodilo z našim poslancem. In verjemite, da nismo mi tisti, ki smo želeli take plakate, ker nam je bilo jasno, da če žališ, potem ni možnosti, da dobiš podporo. In interes za žaljenje je lahko imela samo nasprotna stran.

Kar je rekel gospod Simonovič, da se ne strinja z očitkom aktualni vladi, ker bi to vrglo slabo luč tudi na vašega ministra za zdravje. To so vas kolegi že na kongresu vprašali – ni storil vaš minister vsega, kar je lahko?

Stranka SDS vodi avtoritativno demokracijo, kar pomeni, da je vse podrejeno velikemu vodji. Vi veste, da je naš minister za zdravje imel veliko težav, da je uveljavljal svoja stališča – kdaj bi bilo najprimerneje, da zapremo, da sprejemamo nekatere ukrepe. Tukaj je bil ves čas spopad z gospodarskim ministrom. Vidimo pa, da je v bistvu predsednik vlade vodil vso politiko okoli pandemije covida-19. Ne nazadnje je zdaj dobro, da je zdaj začasni minister za zdravje, ker očitno je opravljal to nalogo tudi v času, ko je imel DeSUS svojega ministra za zdravje.

Ob vloženi nezaupnici je premier Janša zapisal "brutalen izliv ideološkega sovraštva". Vaš odgovor?

Tukaj ne gre za ideološki izliv, tukaj gre za številke. Včeraj 40 mrtvih. Smo najslabši, kar po številu smrti na svetu. Ob dobrem zdravstvenem sistemu imamo take številke. Naši otroci, dijaki, študentje so najdlje doma. To so tiste teme, o katerih se moramo pogovoriti. Seveda, če nimaš odgovorov, če nimaš rešitev, potem vedno prav pride ideologija.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je zapisal: "Erjavca ne podpiramo iz več razlogov. Ključen je seveda ta, da smo v najhujši krizi zadnjih desetletij in ni čas za politične igrice … Sedaj smo v vladi s partnerji, ki nas pogosto nervirajo in s katerimi ne delimo vseh vrednot. Pa vendar so navkljub vsem tem razlikam odnosi korektni in delo poteka zelo operativno. Sedanja koalicija je za nekaj zvezdic boljša od Šarčeve …" Kakšna zagotovila imate, da vsi poslanci SMC-ja ne mislijo tako?

Očitno gospod Počivalšek živi v nekem vzporednem svetu. Operativno smo videli, kakšni so rezultati epidemije, vidimo, kako žali poslance stranke SMC – Zimbabve in podobno. Pohvaliti moram poslance SMC-ja, da so se ustrezno odzvali, ko je šlo za financiranje STA-ja. Tudi Evropska komisija je povedala, da je to v nasprotju z vrednotami Evropske unije, v nasprotju s predpisi in načeli. Vidimo, kakšen boj je potreben za to, da se prepreči rušenje svobodnih medijev, rušenje neodvisnosti raznih nadzornih institucij in tako dalje.

Težje izvemo, kdo podpira morebitno prihodnjo koalicijo, kot pa to, kdo je v ZDA za ustavno obtožbo Trumpa. Zakaj takšna skrivnostnost, če bo kdo iz SMC-ja prispeval podpis? Če pustimo ob strani, da je pri nezaupnici glasovanje tajno.

Tukaj gre za vprašanje, kakšno prihodnost želimo. Ali želimo državo, kjer se rušijo neodvisne institucije, kjer se ruši pravosodje, se piše v svet, da so bile volitve 2014 ukradene, kjer vlada nima nobene rešitve, kako rešiti državljane pred pandemijo, kjer šolarji ostajajo doma. Če poslanci to politiko podpirajo, potem jo naj še naprej. A bojim se, da se je treba obrniti k politiki, ki je odprta, ki spoštuje ustavo, politiki, kjer ljudi ni strah, kjer bomo učinkovito sodelovali s stroko glede covida-19. O tem se bodo odločali poslanci DZ-ja, ne o tem, ali bo Karl Erjavec predsednik vlade. Nastavil sem hrbet, ker vidim, da gre Slovenija v zelo nepravo smer.

"Prepričan sem, da je v državnem zboru toliko modrosti, da bodo ustavili to početje največje parlamentarne stranke SDS," meni Karl Erjavec. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ostajam pri vprašanju, koliko od teh poslancev vam je naklonjenih?

Želim, da bodo naklonjeni Sloveniji, našim državljanom, da preprečimo to rušenje države. Državo so nam ugrabili s pomočjo avtoritarne demokracije – to, kar dela stranka SDS.

Če nezaupnica ne bo uspela, če ne bo 46 glasov – ali sledijo novi poskusi z novimi kandidati za mandatarje? Šarec je dejal, da tako lahko pripeljemo še celo četo mandatarjev, a če ni glasov, jih ni. Vaš pogled na to, če nezaupnica ne uspe?

Opozicija je bila ves čas zelo prijazna. Ne razumem teh kritik predsednika vlade, da dajemo konstruktivno nezaupnico v času najhujše epidemije. Treba je vedeti, opozicija bi lahko igrala bolj trdo, vložila interpelacije, sklicevala izredne seje, a smo konstruktivno sodelovali pri reševanju težav, ki jih ima država. A žal predsednik vlade te priložnosti ni izkoristil.

Moje vprašanje je bilo – bodo novi poskusi?

Prepričan sem, da je v državnem zboru toliko modrosti, da bodo ustavili to početje največje parlamentarne stranke SDS. Preostale stranke v vladi so le zmanipulirane.

Če bo glasov manj, kot je podpisov pod konstruktivno nezaupnico – torej manj kot 42 – ali to pomeni, da odstopite kot predsednik DeSUS-a? Glede na to, da ste se v politiko reaktivirali na njihovo željo.

To ni bistveno. Bistveno je, da rešimo Slovenijo iz te situacije, ki slabi naš ugled, ko se dogajajo stvari, za katere si pred 30 leti, ko smo se borili vsi državljani – ne samo Janez Janša in osamosvojitelji – nisem mislil, da bodo pripeljale v to situacijo.

Doslej nezaupnice odnesle tri slovenske vlade