NKBM se utaplja v izgubah, država pa ji bo pomagala s stotinami milijonov davkoplačevalskega denarja. Foto: BoBo
NKBM se utaplja v izgubah, država pa ji bo pomagala s stotinami milijonov davkoplačevalskega denarja. Foto: BoBo
Matjaž Kovačič
Pod Kovačičevim vodstvom je iz NKBM-ja na Hrvaškem izginilo okoli 30 milijonov evrov. Foto: BoBo

NKBM je pod vodstvom takratnega predsednika uprave Matjaža Kovačiča Ketru že leta 2008 posodil prvo tranšo (3,6 milijona evrov) 4,6 milijonov evrov vrednega posojila, in sicer za projekt luksuznega naselja Fameya v bližini Poreča, poroča Večer.

Od takrat je bilo posojilo že večkrat reprogramirano, a po uradnih evidencah do danes še ni bilo vrnjeno. Povezave iz tega posla pa vodijo vse do gradbenega mogotca, nekdanjega poslanca sabora in enega najbogatejših Hrvatov Ivića Pašalića.
Lastnik večjega dela zemljišča, na katerem stoji Fameya, je namreč podjetje Čabrunići Vila Jedan, ki ga je do leta 2010 zastopal eden od Ketrovih direktorjev Miran Hrženjak. Ob tem je zanimiv podatek, da med letoma 2009 in 2010 Vila Jedan v bilanci sploh ni imela navedeno, da ima v lasti omenjeno zemljišče v Čabrunićih. V tem obdobju je NKBM vodil tudi Kovačič, ki je pozneje postal domnevni sodelavec Ketra. Kakšna je povezava med Ketrom in Kovačičem, v podjetju niso želeli razkriti.
Kje je kupnina?
Kaj pa povezave s Pašalićem? Fameyo je gradilo gradbeno podjetje Baxmar v lasti istrskega podjetnika Joza Nujića. To podjetje si je leta 2010 pripojilo Vilo Jedan. V Ketru sicer zatrjujejo, da z Nujićevim podjetjem lastniško niso povezani, a podatki iz hrvaških registrov kažejo, da je Nujić hkrati tudi zastopnik Ketra, d. o. o., s sedežem v Opatiji. Pri Baxmarju je končala tudi Vila Četiri, ki ima v lasti manjši del parcel v Čabrunićih, s čimer se je Keter uradno res znebil zemljišča in z njim povezanih dolgov do NKBM-ja. A kljub plačani kupnini ta do danes do NKBM-ja še ni prišla.
Postavlja se tudi vprašanje, od kod Baxmarju denar za prevzem Vile Jedan, saj je leta 2010 imel le za okoli 1,4 milijona evrov sredstev. Nujić je sicer na Hrvaškem znan kot Pašalićeva desna roka, njegovo podjetje pa je gradilo tudi Pašalićevo vilo. Skupaj sta zgradila tudi Fameyji na moč podobno naselje Paradiž.