Neuradno naj bi bila tožba zoper dva nekdanja člana uprave težka 20 milijonov evrov. Foto: BoBo
Neuradno naj bi bila tožba zoper dva nekdanja člana uprave težka 20 milijonov evrov. Foto: BoBo
Kdo je oškodoval NKBM?

Prvi mož Nove KBM je za TV Maribor informacije o novih odškodninskih tožbah prejšnji teden tudi uradno potrdil. "Mi smo svoje naredili, mi smo forenzično revizijo izpeljali, vložili posamezne odškodninske tožbe zoper posamezne odgovorne osebe na banki. To se bo na sodišču dokazovalo in to bomo še tudi naredili v drugem svežnju jeseni s preostalimi primeri, ki jih imamo. Potem je naša misija glede tega končana," je dejal predsednik uprave Aleš Hauc.

Na mariborskem delovnem sodišču se je s tožbami znašlo 20 oseb, od članov kreditnih odborov, uprave do direktorjev. Skupna vrednost odškodnin znaša okoli 23 milijonov evrov. Da bi bile obravnave opravljene še letos, pa predsednik sodišča ne pričakuje.

Tožba proti nekdanjim članom uprave
Dokler postopki niso na sodišču, o imenih ne morejo govoriti. Po neuradnih informacijah pa naj bi bila tožba proti nekdanjemu predsedniku uprave Matjažu Kovačiču in članici uprave Manji Skernišek vredna več kot 20 milijonov evrov.

Neuradno je vodstvo banke pred časom na specializirano državno tožilstvo poslalo kazensko prijavo zoper nekdanje odgovorne osebe, ki temelji na ugotovitvah opravljene revizije. Tega nam sicer na tožilstvu niso ne potrdili ne zanikali.

Posamezniki iz NKBM-ja so sicer že več kot leto dni pod drobnogledom preiskovalcev NPU-ja. Neuradno je slišati, da utegnejo šesterico preiskovanih že v kratkem doleteti kazenske ovadbe, a nam tega na Nacionalnem preiskovalnem uradu še niso mogli potrditi, saj predkazenski postopek še ni končan.

Kdo je oškodoval NKBM?