Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tožilstvo, ki ga zastopa tožilec Darko Simonič, očita obtoženemu Luki Gašperiču, da je na grozovit in zahrbten način poskušal vzeti življenje 21-letnemu dekletu. S pretvezo, da jo tam čakajo njegova pisma, naj bi jo zvečer zvabil v park, takrat pa jo napadel iz zasede in ji med drugim odsekal prst. Napad je po navedbah tožilstva končal šele takrat, ko sta tja prišla mimoidoča fant in dekle, ki sta slišala kričanje.

Kot je danes na sodišču povedalo to dekle, sta s prijateljem, s katerim sta se zvečer vračala domov skozi park, slišala kričanje na območju pri Akvarij-terariju in šla preverit, kaj se dogaja. Tam sta na tleh videla ležati okrvavljeno oškodovanko, in medtem ko je prijatelj pristopil do nje, je sama ostala nekaj metrov stran na drugi strani potoka, kjer je počakala na policiste in jih usmerila na kraj.

Ob tem je opazila postavo, ki je tekla stran, a je ni prepoznala, in kot je povedala, ji takrat tudi ni posvečala pozornosti, saj je bila osredinjena na preostalo dogajanje. Ne spomni se, da bi videla še koga drugega tam, osebno oškodovanke ne pozna.

Kot pričo zaslišali tudi eno od policistk

Kot pričo so danes pred sodnim senatom pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič zaslišali tudi eno od policistk, ki je med prvimi prišla na kraj dogodka. Pojasnila je, da sta bili s kolegico v kriminalistični patrulji in sta se po obvestilu o dogodku pridružili prvi dvojici policistov, ki je bila že na kraju. Ko sta prišli tja, je bila okrvavljeno dekle na tleh, in poklicali sta dodatno pomoč.

Omenjena policistka je sodelovala tudi pri nadaljnjih postopkih. Kot je dejala, ni bila prisotna v trenutku odvzema prostosti Gašpariču, je pa po navodilu kolega napisala odločbo o njegovem pridržanju in mu jo dala v podpis. Po njenih besedah je ta takrat le strmel v prazno, nič ni govoril, ne ve pa, ali je razumel dogajanje okoli njega.

Na pričanje so bili danes vabljeni še štirje drugi policisti, a so opravičili svoje odsotnosti. Zato bodo vabljeni na naslednji narok v marcu.

Napadeno dekle je imelo odsekan palec in zlom lobanje

Sodnica Dobčnik Šošterič je čas, ki je ostal zaradi odsotnosti omenjenih prič, izkoristila za branje listin. Iz medicinske dokumentacije med drugim izhaja, da je imelo napadeno dekle odsekan palec, manjkal ji je tudi šop las, imela je rane na glavi in trebuhu in zlom lobanje, zato je bila v smrtni nevarnosti. V njeni krvi ni bilo sledi alkohola ali mamil.

V parku so policisti našli odvržen nahrbtnik in kolo s sneto verigo. Kot izhaja iz policijskih zapisnikov, je malo pozneje na kraj prišel Gašparič z najetim kolesom in povedal, da išče nahrbtnik, v katerih ima med drugim osebne dokumente. Policisti so na njegovih oblačilih opazili krvave madeže, za katere je trdil, da so posledica padca s kolesom. Policisti so mu odvzeli prostost in od takrat je v priporu. Na sodišču se doslej še ni zagovarjal.