Danes so prvič zaslišali priče v primeru Merkur. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Danes so prvič zaslišali priče v primeru Merkur. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Bine Kordež
Bine Kordež je prvi osumljeni v zadevi Merkur. Foto: BoBo

Bajuk Mušičeva je bila po mnenju zagovornikov pod vplivom izjav Bineta Kordeža, ki je bil v času poteka revizije Merkurja, ki jo je opravila revizorska hiša Delloite, na razgovoru v omenjeni revizijski hiši.

V nocojšnjih Odmevih bo svojo plat zgodbe pojasnil tudi Bine Kordež.

Nekdanja revizorka naj bi bila po mnenju zagovornikov pod vplivom tudi zato, ker se je takoj po oddaji revizijskega poročila zaposlila v Merkurju, kar je po njihovem mnenju v nasprotju z zakonom o revidiranju.

Bajuk Mušičeva je sicer pojasnila, da so med revidiranjem s Kordežem opravili razgovor, ki pa je bil splošen, in ne konkretno o poslu s trgovskim centrom Primskovo.

Nihče ni vedel, kdo se za kaj dogovarja
Zagovorniki so priče na današnji obravnavi v večini primerov spraševali prav o omenjenem revizijskem poročilu ter o sporazumih med družbami Merkur, Merfin in Kograd Igem. V povezavi pogodbami med Hypo Leasingom in Merkurjem je nekdanji član Hypo Leasinga Aleksander Skubic pojasnil, da se z vodilnimi v Merkurju o pogodbah ni pogovarjal, da pa se je o omenjenem poslu najverjetneje dogovarjal še en nekdanji član Hypo Leasinga Andrej Potočnik.

O poslih na operativni ravni pa naj bi se dogovarjal Slavko Hamberger - direktor prodaje za lizing nepremičnin. Ta ni vedel točno, kdo se je za te pogodbe dogovarjal.

Tožilca opravičilo za izostanek Krašovčeve ni prepričalo
Nekdanja Merkurjeva izvršna direktorica za finance Janja Krašovec je tudi danes manjkala na obravnavi zaradi izobraževanja v Rusiji. Tožilec Jože Kozina se s tem razlogom ni strinjal, saj da je Krašovčeva vedela, da mora na sodišče, preden je vplačala izobraževanje.

Zdajšnji predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je v svojem pričanju najprej odgovoril, da so dokumente za revizijo v Merkurju izročali drugi odgovorni v podjetju, pozneje pa se je spomnil, da je dokumente izročal tudi sam. Ni pa znal odgovoriti, ali so izročali kopije ali originalne dokumente.

Zaslišali so tudi računovodkinjo družbe Tax Group Tjašo Siniša, ki je opravljala računovodske posle za Merfin. Priča je bila zmedena in nepripravljena, zato bodo v ponedeljek ponovili zaslišanje.

Obtoženi zlorab položaja in ponarejanja
Obtožnica Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj.

Pri preprodaji trgovskega centra Primskovo naj bi obtoženi sklenili za Merkur škodljiv posel, zaradi katerega je bilo podjetje odškodovano za več kot deset milijonov evrov. Ob tem pa naj bi obtoženi sebi in Merfinu pridobili protipravno premoženjsko korist.