Zaradi Karbovega članka SDS toži časopisno hišo Delo za 300.000 evrov. Poleg tega SDS od Dela zahteva tudi javno opravičilo. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi Karbovega članka SDS toži časopisno hišo Delo za 300.000 evrov. Poleg tega SDS od Dela zahteva tudi javno opravičilo. Foto: MMC RTV SLO

Tako zastopnica SDS-a Nina Klemenčič Zidar kot zastopnik Dela Stojan Zdolšek sta na ljubljanskem okrajnem sodišču zahtevala obravnavo dodatnega dokaznega gradiva, vendar je sodnica njun predlog zavrnila.

Zdolšek zahteval zaslišanje Darjana Koširja
Zdolšek je prepričan, da bi moral biti zaslišan tudi takratni odgovorni urednik Dela Darjan Košir, Zidar Klemenčičeva pa je izpostavila, da ni bil opravljen finančni izračun prodaje oglasnega prostora v sporni izdaji Dela, ki bi bil po njenem potreben za oceno odškodnine.

Sodnica je sicer obe stranki še pred koncem postopka opozorila, da je še vedno mogoča mirna rešitev spora. Zidar Klemenčičeva je na to odvrnila, da je njena stranka na to vedno pripravljena, ob tem pa je še izpostavila, da so bili v obravnavanem primeru s tem , ko so bile objavljene izjave glavnega finskega preiskovalca v zadevi Patria Kaja Erika Björkqvista, ki jih ni nikoli izrekel, očitno kršeni novinarski standardi. Zdolšek pa je zatrdil, da se Delo nikakor ne more opravičiti SDS-u.

Sodišče ima zdaj 30 dni časa, da napiše sodbo.

Björkqvist zanikal Karbove navedbe
Karba se je pri svoji trditvah, ki jih je zapisal 23. novembra 2009 zapisal v svojem članku, skliceval Björkqvista. Ta pa je Karbove navedbe še isti dan zanikal, potrdil pa je, da je k njim prišel Karba in jim dal nekaj informacij in dokumentov, ki se nanašajo na brezplačnike, ki so izhajali pred volitvami leta 2008.

Marca letos je Björkqvista zaslišalo ljubljansko okrožno sodišče, saj ga je zanimala vsebina pogovora med preiskovalcem in Karbo. Na zaslišanju je Björkqvist znova zanikal Karbove navedbe, saj je zatrdil, da ni izrekel niti ene od izjav, ki jih je kot njegove navedbe v članku v Delu zapisal Karba. Karba je po zaslišanju dejal, da ga to, kar je Björkqvist povedal, ne preseneča. Ob tem se je vprašal, zakaj Björkvist ni odgovoril na vprašanje, ali je denar iz podkupnine končal v SDS-u.

Zaradi Karbovega članka SDS toži časopisno hišo Delo za 300.000 evrov. Poleg tega SDS od Dela zahteva tudi javno opravičilo.