V tožbi SDS-a proti Delu bo zaslišan tudi Björkqvist. Foto: MMC RTV SLO
V tožbi SDS-a proti Delu bo zaslišan tudi Björkqvist. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Karba
Karba je z domnevnimi Björkqvistovimi navedbami denar od patrij povezal z brezplačnikoma Slovenski tednik in Ekspres. Foto: MMC RTV SLO
Nina Zidar Klemenčič
Nina Zidar Klemenčič je morala umakniti vprašanja, ki jih je želela zastaviti Björkqvistu. Foto: MMC RTV SLO

Prošnja za zaslišanje Finca je že bila poslana prevajalcu v Estonijo. Hkrati pa je sodnica zavrnila vprašanja, ki jih je za Björkqvista postavila odvetnica SDS-a Nina Zidar Klemenčič z obrazložitvijo, da finski preiskovalec ne more poznati vsebine članka, ki je bil povod za tožbo.

Dušan Strnad Karbi na sporočila ni odgovarjal
Nekdanji glavni tajnik SDS-a Dušan Strnad je na zaslišanju povedal, da se spomni, da mu je Karba poslal elektronsko pošto, češ da razpolaga s podatki o odtekanju denarja iz Patrie v SDS. Strnad je nato razložil, da je imel tako politiko, po kateri je vso elektronsko pošto predal službi za odnose z javnostmi, sam pa na Karbovo pošto ni odgovarjal.
Strnad je na sodničino vprašanje, ali je SDS prejel denar od Patrie, odgovoril, da ga ni. Na vprašanje odvetnika Dela Stojana Zdolška, ali bi vedel, če bi denar prišel na kakšen drug račun kot na tistega od SDS-a, je Strnad odgovoril, da je bil odgovoren le za račune stranke in zato ne pozna nobenega drugega računa.
Zdolška je zanimalo tudi, ali so se na sedežu stranke sestajali novinarji in odgovorni uredniki brezplačnih časnikov Ekspres in Slovenski tednik, a je sodnica tudi to vprašanje zavrnila, rekoč, da vprašanje ni relevantno za presojo spornega članka.

Pričanje Maria Beloviča
Novinar Dela Mario Belovič je med zaslišanjem povedal, da je slišal dva pogovora med Karbo in Björkqvistom. V prvem pogovoru je Finec poklical Karbo, ker ga je zanimalo, zakaj je napisal, da slovenska policija ni zadovoljna z delom finskih kolegov. Znano je, da je Björkqvist svojo izjavo pozneje demantiral.

V drugem pogovoru pa je novinar Karba klical Björkqvista in ga vprašal, zakaj je svoje izjave demantiral. Sodeč po Belovičevem pričanju, je bil drugi pogovor bolj jezen, finski kriminalist pa je v njem Karbi pojasnil, da je moral demantirati svoje izjave, saj bi lahko izgubil službo, ker je dajal informacije v povezavi z odprtim predkazenskim postopkom.
Kako se je začelo?
Novinar Dela Karba je 23. novembra 2009 na temo Patria povzemal besede finskega kriminalista Kaja Erika Björkqvista, in sicer: "Brezplačniki predstavljajo velik del v sestavljanki celotne zgodbe."

V nadaljevanju pa naj bi Björkqvist Karbi na vprašanje, ali v tem trenutku oziroma v tej fazi preiskave razpolaga z dovolj gradiva, da lahko z gotovostjo reče, da se je denar iz finskega nacionalnega podjetja Patria ob nakupu tamkajšnjih osemkolesnikov stekel v našo nekdanjo največjo koalicijsko stranko SDS, izrecno odgovoril: "Da." Finci so hoteli - in so - prodati svoj izdelek, naj bi še zagotavljal Karbi kriminalist. "Predstavljajte si nekoga, ki si močno želi priti na oblast. Za to, da na oblast tudi pride, bo dal vse. Razmišljajte malo o tem in jasno vam bo," pa je Karba tedaj povzemal besede nekega Björkqvistovega sodelavca.

Še isti dan je Björkqvist zanikal navedbe Dela. Za STA je sicer potrdil, da je res k njemu prišel nekdo iz časnika Delo, ki ga dotlej ni poznal, in kriminalistom dal nekaj informacij ter dokumentov, ki se nanašajo na brezplačnike. "To informacijo smo prejeli, nismo pa dajali nobenih izjav ali intervjujev," je dejal. Karba pa pozneje ni predložil posnetka izjave, temveč je dejal, da naj bi mu kriminalist to dejal 'off the record'.

Zaradi Karbovega članka SDS toži časopisno hišo Delo za 300.000 evrov. Poleg tega SDS od Dela zahteva tudi javno opravičilo.

Zapleti pri podelitvi nagrade Karbi
V času objave članka naj bi novinar Karba prejel tudi debitantsko nagrado Društva novinarjev Slovenije, toda svoje soglasje k podelitvi nagrade je umaknil. "Ker je prišlo v dneh pred podelitvijo do razkritja, da je novinar Karba pri prispevku o podkupovanju ob nabavi vozil Patria ravnal v nasprotju s temeljnimi novinarskimi postulati, hkrati pa mu ni mogoče očitati, da bi tako ravnal v preteklosti, se je komisija znašla v težkem položaju, saj bi podelitev nagrade Karbi lahko imela napačno sporočilo največje novinarske organizacije v Sloveniji. V nastali situaciji se je novinar Dejan Karba odločil, da umakne svoje soglasje k podelitvi novinarske nagrade za dosežke mladih novinarjev," so tedaj pojasnili v DNS-u.