Tožilstvo zahteva preiskavo zoper Petra Zupana, ker naj bi v zadevi Patria II nedolžnost dokazoval s ponaredkom, piše časopis Delo. Foto: BoBo
Tožilstvo zahteva preiskavo zoper Petra Zupana, ker naj bi v zadevi Patria II nedolžnost dokazoval s ponaredkom, piše časopis Delo. Foto: BoBo

Višje sodnike naj bi namreč skušal o svoji nedolžnosti prepričati s ponarejenim dokumentom, zato je tožilstvo vložilo zahtevo za sodno preiskavo, piše Delo.

Zupan je do konca sojenja v zadevi Patria II na prvostopenjskem sodišču zavračal očitke tožilstva, da je slikarju Juretu Cekuti nosil zaupne informacije o postopku nakupa oklepnikov za Slovensko vojsko (SV), v katerem je bila za dobavitelja izbrana finska Patria.

Skliceval se je na navodila nadrejenih
V postopku na višjem sodišču je skušal svoje ravnanje opravičiti z dokumentom, ki naj bi dokazoval, da je to počel po navodilu nadrejenih.

"Po nalogu državnega sekretarja nadaljujte z informiranjem predstavnikov finskega proizvajalca kolesnikov, skladno s prejetimi usmeritvami. Kontaktna oseba je še naprej g. J. Cekuta. O izvedenih postopkih poročajte," je pisalo na spornem dokumentu, ki ga je sodišču predložil Zupan.

Že ob razkritju domnevnega dokumenta se je po pisanju Dela porajalo vprašanje, zakaj v preteklosti ni niti z besedo omenil dokumenta. A je Zupan pojasnjeval, da je papir dobil v poštni nabiralnik tri tedne po obsodbi na prvi stopnji. Le nekaj dni pozneje pa je Franci Žnidaršič, ki je bil leta 2005 državni sekretar na obrambnem ministrstvu, zanikal, da bi podal takšno pooblastilo.

Verodostojnost dokumenta vprašljiva
Kopijo dokumenta je pregledal tudi sam Žnidaršič in opazil nekaj nelogičnosti, ki so v negotovost postavili verodostojnost dokumenta. Glava dokumenta je po njegovih besedah opremljena z naslovom Urad za logistiko, ki pa junija leta 2005, tako pravi Žnidaršič, že tri leta ni več obstajal.

Namesto urada je obstajal direktorat za logistiko. Pod dokument je bil podpisan Edvard Kraševec kot vodja sektorja za opremljanje, čeprav je bil 28. junija 2005 še vedno vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za logistiko, navaja časopis.

Vložena zahteva za sodno preiskavo
Vrhovno državno tožilstvo je tako na ljubljansko okrožno državno tožilstvo dva tedna pozneje vložilo novo ovadbo zoper Zupana, v kateri upokojenemu brigadirju očita, da je poskušal s ponaredkom vplivati na odločitev višjih sodnikov.

Pred kratkim so na sodišče vložili zahtevo za sodno preiskavo. Zupanu tako grozi še pet let zapora, piše Delo.