Walter Wolf je že dolgo v Kanadi, ki ga naposled ni izročila Sloveniji. Foto: BoBo
Walter Wolf je že dolgo v Kanadi, ki ga naposled ni izročila Sloveniji. Foto: BoBo
Pregon zoper Wolfa zastaral

Wolf, poslovnež s slovenskim, avstrijskim in kanadskim potnim listom, je bil skupaj z danes že pokojnim Jožetom Zagožnom, predsednikom SDS-a in nekdanjim predsednikom vlade Janezom Janšo, upokojenim brigadirjem Tonetom Krkovičem ter prokuristom Rotisa Ivanom Črnkovičem obtožen v zadevi Patria.

Vendar je Wolf sredi sojenja odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in spomladi 2013 zanj izdalo mednarodno tiralico. Kanadski policisti so ga aretirali januarja letos, a je bil nato ob plačilu varščine izpuščen na prostost. Nato pa je kanadski minister za pravosodje umaknil slovensko prošnjo za Wolfovo izročitev, saj kanadsko sodišče zaradi procesnih in pritožbenih rokov izročitvenega postopka ne bi moglo izpeljati do nastopa absolutnega zastaranja, 10. avgusta letos.

Zaradi bolezni je bil iz postopka sredi sojenja izločen tudi Zagožen, Janšo, Črnkoviča in Krkoviča pa je prvostopenjsko sodišče obsodilo za storitev kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Višje in vrhovno sodišče sta sledili tej odločitvi, ustavno sodišče pa je sodbe razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Vprašanje zastaranja nerazrešeno
Za sprva obsojeno trojico pa vprašanje zastaranja ostaja odprto, ker je po zdaj veljavnem kazenskem zakoniku v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe zastaralni rok dve leti od te razveljavitve. Vendar pa naj bi se kazniva dejanja v zadevi Patria zgodila leta 2005.

Sodnica mora tako presoditi, ali naj v tej zadevi obveljajo določbe zakonika, ki je veljal leta 2005, in v skladu s katerimi bi kaznivo dejanje absolutno zastaralo v teh dneh, ali bi veljalo upoštevati novejši kazenski zakonik.

O zastaranju zadeve za Wolfa je prvi poročal Večer. Kot piše, je Wolfov odvetnik Andrej Kac prav v ponedeljek dobil z ljubljanskega okrajnega sodišča sklep o odpravi pripora in tiralice zoper Wolfa z obrazložitvijo o zastaranju. Po poročanju Radia Slovenija pa je Kac danes dobil še sklep o ustavitvi postopka.

Wolf je bil sicer med obtoženimi v zadevi Patria tudi v Avstriji, kjer mu zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli.

Poleg tega naj bi Wolfa pred nekaj meseci začelo preiskovati specializirano državno tožilstvo zaradi suma pranja denarja v zadevi Patria v znesku 2,3 milijona evrov.

Pregon zoper Wolfa zastaral