Boštjan Šoba po šestih letih seda na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Foto: RTV SLO
Boštjan Šoba po šestih letih seda na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Foto: RTV SLO
Šoba se ni želel zagovarjati

Boštjan Šoba se je v Slovenijo iz Kanade vrnil avgusta, na sodišče pa so ga privedli zaradi obtožb zlorabe položaja in pravic ter zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic.

Šuštar obsojen na šest let zapora
Šobi in nekdanjemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju ter še šestim soobtoženim so pred leti sodili že zaradi zlorabe položaja. Šoba je v tistem času - leta 2005 - odšel na službeno potovanje v Kanado, od koder pa se ni vrnil. Sodišče je zato postopek proti Šobi izločilo, tako da mu bodo zdaj sodili ločeno.

Je pa zaradi dolgotrajne prekinitve sojenja zastaralo kaznivo dejanje napaljevanja k zlorabi pomožaja in ponareditvi listin, je za TV Slovenija poročala Nina Mrzlikar. "To se je zgodilo, ker je obtoženi pobegnil in je bil toliko časa nedosegljiv pravosodnim organom. Ampak vseeno glavnina obtožnice je ostala," pojasnjuje tožilka Jožica Boljte Brus.

Zapisoval naj bi, koliko denarja gre komu
Boljte Brusova je sicer na obravnavi prebrala obtožnico, v kateri Šobi očita, da je sodeloval pri tem, da je ministrstvo za gospodarstvo na podlagi razpisov iz leta 1998 in 1999 podjetjem podeljevalo sredstva v zameno za to, da se del sredstev nato vrne Šobi in nekdanjemu državnemu sekretarju na ministrstvu za gospodarstvo Borisu Šuštarju. Kot je navedla, je Šoba na računalniku vodil evidenco prijavljenih družb na razpise, na datotekah pa naj bi imel tudi zapisano, koliko denarja bodo morali odstopiti.

Del zneska, pridobljenega na razpisu, se je nato po navedbah iz obtožnice vračalo s pomočjo Šobinega podjetja GSP, ki je izdajalo fiktivne račune za nikoli opravljene storitve. Podjetje GSP je nato denar nakazovalo na Šuštarjev račun. Šoba je v zagovor dejal le, da so obtožbe v nasprotju z dejstvi, a se ni zagovarjal, zato se je začelo z branjem njegovih izpovedb iz prejšnjih postopkov. Na sojenju leta 2005 je navedbe zanikal, obtožbi pa je očital, da je neustavna.

Naslednja obravnava bo v sredo
Ker gre torej za priporno zadevo, so na okrožnem sodišču pojasnili, da so take zadeve prednostne. Druga obravnava bo zato že v sredo. Naslednje obravnave je sodnica Dejana Fekonja razpisala za 5., 10. in 12. oktober.

Šuštar že obsojen
Soobtoženega Šuštarja so medtem, julija 2007, v odsotnosti obsodili na šest let zapora. Tudi Šuštar je odšel v Kanado, Sloveniji pa so ga izročili oktobra istega leta.

Kanadski policisti so Šobo prijeli avgusta 2007 na podlagi tiralice, vendar so ga po treh mesecih izpustili. Nato so ga znova prijeli februarja 2009. Slovensko ministrstvo za pravosodje je od kanadskih kolegov 15. julija letos prejelo odločbo, da se dovoli izročitev Šobe Sloveniji, kar so tudi izvedli sredi avgusta. Izročen mu je bil sklep o priporu, na katerega Šoba ni podal ugovora.

Šoba se ni želel zagovarjati