Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predsednik vlade Janez Janša je namreč v nedeljskem pogovoru za Nova24TV med drugim dejal, da dnevno, predvsem prek družbenih omrežij, prejme po 100 groženj s smrtjo.

Na Generalni policijski upravi so zapisali, da v času razglašene epidemije novega koronavirusa zaznavajo porast groženj predstavnikom vlade in ljudem, ki so na kakršen koli način povezani z njenim delom. Kot so pojasnili, gre v večini primerov za kaznivo dejanje grožnje, pregon storilca pa se začne na predlog oškodovane osebe.

Ob tem so navedli, da v primeru pridobitve predloga za pregon policija stori vse potrebno, da storilca izsledi in zoper njega poda kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo. Policija je uspešno odkrila storilce in zoper njih podala kazensko ovadbo v desetih primerih, nekaj primerov pa še vedno intenzivno preiskujejo. V 15 primerih ni bilo podanih predlogov za pregon storilcev, so navedli.

Grožnje so sicer različne in tudi posredovane na različne načine, na primer prek družbenih omrežij, pisemskih ovojnic ali elektronske pošte.

Na policiji so zatrdili, da vsako grožnjo obravnavajo resno. Ko gre za varovane osebe na podlagi uredbe o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija, pa ta skrbi za njihovo varnost ter njihovo nemoteno delo, so še pojasnili.