Foto: Reuters
Foto: Reuters

O izsiljevanju je policijo obvestila žrtev pred tednom dni. "Oškodovanec je povedal, da je v poštni nabiralnik prejel pismo, v katerem mu je takrat še neznani storilec zagrozil, da bo o njem razkril določena dejstva, ki bodo škodovala njegovemu dobremu imenu in časti. Ponudil mu je, da tega ne bo storil, če mu v zameno izroči 30.000 evrov," je danes predstavil podrobnosti preiskave tega kaznivega dejanja predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Maribor Miran Šadl.

Kriminalisti so na dogovorjenem kraju predaje tega denarja prijeli domnevnega izsiljevalca. Po besedah Šadla gre za 21-letnega slovenskega državljana iz okolice Maribora.

V preiskavi se je izkazalo, da sta osumljenemu pri dejanju pomagala 22- in 24-letnik, oba iz okolice Maribora. Vse tri so policisti pridržali, vendar so jih pozneje znova izpustili na prostost, saj po ocenah tožilstva ni bilo razloga za nadaljnje pridržanje.

Po ugotovitvah kriminalistov so osumljeni na svetovnem spletu oz. medmrežju po naključju prišli do posnetkov videonadzornega sistema v stanovanjski hiši oškodovanca. Prav s temi posnetki so nato grozili oškodovancu.

Policija ob tem opozarja uporabnike videonadzornih sistemov, naj bodo previdni pri vgrajevanju teh sistemov v zasebna stanovanja. Pozorni morajo biti na varnostne nastavitve, predvsem na spremembo osnovnih nastavitev za dostop do usmerjevalnikov, kjer naj nastavijo zahtevnost gesla v smislu kombinacije velikih in malih črk, številk in znakov.

Še posebej naj bodo previdni pri vgradnji kamer, ki so povezane prek brezžične povezave. Nekateri videonadzorni sistemi, ki so povezani v mrežo, pošiljajo signal tudi na zunanje strežnike oz. storitve v oblaku, kar je po ocenah policije priporočljivo preveriti in onemogočiti, predvsem ko gre za videonadzor zasebnih prostorov oz. stanovanj.

Kazenske ovadbe zaradi izsiljevanja

Zoper omejeno trojico bodo policisti po napovedih podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje izsiljevanja, za kar je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora. Po za zdaj znanih podatkih je sicer bil oškodovani njihova prva žrtev, nobeden izmed trojice osumljenih v preteklosti tudi še ni bil obravnavan zaradi kakšnih kaznivih dejanj.

Sporne posnetke je sicer pridobil nekdo drug, trojica pa jih je samo uporabila za izsiljevanje. "Nekdo drug je to pridobil in objavil na strani s takšnimi vsebinami," je pojasnil Šadl in dodal, da oškodovanec ni javna osebnost, "vseeno pa bi to, kar je na videoposnetkih, lahko škodovalo njegovemu dobremu imenu in časti".

Pri osumljencu našli prepovedane substance in orožje

Pri 22-letnem osumljencu so policisti med hišno preiskavo našli tudi snovi, za katere obstaja sum, da gre za prepovedane snovi v športu. Zato bodo zoper njega po opravljeni analizi na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju podali še kazensko ovadbo za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ali nedovoljenimi snovmi v športu, za kar je zagrožena kazen od enega leta do desetih let zapora.

Pri tem osumljencu so prav tako našli t. i. topovski udar M81, ki spada med prepovedano orožje. Zato ga čaka še kazenska ovadba zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem, za kar je zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora.

Prijeli izsiljevalce s posnetki nadzornih kamer