Zdravstvene težave so mu preprečile obisk sodišča. Foto: Eugenija Carl
Zdravstvene težave so mu preprečile obisk sodišča. Foto: Eugenija Carl

Sodni izvedenec medicinske stroke je namreč ugotovil, da Popovič trenutno ni sposoben prisostvovati sojenju. Iz koprske občine so sporočili: "Župan Boris Popovič ima velike težave z nenormalno visokim pritiskom, bolečine v levem predelu prsnega kosa in hrbta ter v levi roki. Diagnoze še nima postavljene in je trenutno hospitaliziran. Zaradi tega mandat župana za zdaj ni ogrožen in upamo, da tudi ne bo. Župana v njegovi odsotnosti nadomeščajo podžupani, in sicer glede na njihovo področje in pooblastila."

Zoper Popoviča se v zadevi Rumena noč glavna obravnava sploh še ni začela, saj je na sodišče vsakokrat poslal zdravniško opravičilo, pod katera se podpisuje zdravnik Šime Kopilovič, zato je predsednik senata prejšnji teden zahteval mnenje izvedenca. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Julijan Glavina preklical le današnji in četrtkov narok, drugih že razpisanih do poletja pa ne. Med sojenjem soobtoženima v isti zadevi je predsednik senata sicer odvetnikom že nekajkrat navrgel, da namerno zavlačujejo. Primer Rumena noč bo namreč jeseni zastaral.
Račun podjetja plačala kar občina
Tožilstvo Popoviču očita, da je zlorabil položaj, ko je leta 2003 za organizatorja prireditve Rumena noč vnaprej izbral podjetje Kisik, nato pa koprski Komunali še naročil, naj račun za čiščenje prizorišča za pet milijonov tedanjih tolarjev namesto prireditelju pošlje občini. Izvajalec naj bi bil izbran še pred javnim razpisom, pomoč pri zlorabi položaja pa se očita tudi takratnemu direktorju lokalne turistične organizacije Igorju Vučiču in nekdanjemu direktorju Komunale Koper Slavku Ferčku.

Zoper Popoviča pa že od decembra poteka sojenje v primeru Sermin'g. Obtožen je domnevne zlorabe položaja pri prodaji občinskih zemljišč na Serminu. Pri tem naj bi občinsko blagajno oškodoval za 4,5 milijona evrov, ker naj bi v postopku javnega zbiranja ponudb za občinska zemljišča nezakonito favoriziral družbo Sermin'g. Skupaj s Popovičem sta za pomoč pri zlorabi položaja obtožena tudi direktorica občinske uprave Sabina Mozetič in sodni cenilec Rajko Srednik.
Za jutri napovedan narok še ni preklican, na prejšnjem so Popoviču sodili v odsotnosti, a se predsednica senata Meri Mikac k temu ne nagiba, saj želi Popoviča soočiti s pričami.

Eugenija Carl, TV Slovenija