Koprski župan Boris Popovič  naj bi občinski proračun oškodoval za  4,5 milijona evrov. Foto: Eugenija Carl
Koprski župan Boris Popovič naj bi občinski proračun oškodoval za 4,5 milijona evrov. Foto: Eugenija Carl
Župan Popovič spet na zatožni klopi

Tožilstvo mu očita zlorabo položaja, saj naj bi leta 2007 občina zemljišča na Serminu prodala vnaprej izbranemu kupcu in po vnaprej dogovorjeni ceni.

Pisano na kožo
V razpis so namreč po sklepu župana vnesli pogoj, da lahko 80 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče dobi le tisti, ki bo dokazal, da je lastnik dveh okoliških zemljišč. Tak pogoj pa je lahko izpolnilo le podjetje Serming. Da je bil posel dogovorjen, bi bilo mogoče sklepati tudi iz drugih okoliščin. Podjetje Serming je namreč tri dni pred odpiranjem ponudb najelo bančno posojilo za natančno tisto parcelo in v enakem znesku, kot je bila izklicna cena.

Ker se je za isto zemljišče zanimalo tudi neko italijansko podjetje, ki je bilo pripravljeno zanj odšteti višji znesek, je po ugotovitvah tožilstva Popovič oškodoval občinski proračun za 4,5 milijona evrov in Sermingu za prav toliko pridobil protipravno premoženjsko korist. Pri tem naj bi mu pomagala direktorica uprave Sabina Mozetič in cenilec Rajko Srednik, ki sta obtožena pomoči pri zlorabi položaja.

Nikoli mu niso bili simpatični
"To je še en košček v mozaiku absurdnih in neresničnih obtožb," vse, kar mu je naprtilo tožilstvo, zanika Popovič. "Podjetje Serming je za ta zemljišča lobiralo že v času pred mojim županovanjem," poudarja. Kupčija takrat ni bila sklenjena, ker naj bi Serming postavljal nemogoče pogoje. "Predstavniki Serminga mi niso bili nikoli preveč simpatični, saj so se sprva dogovarjali s politično opcijo, ki me poskuša onesposobiti zaradi moje uspešnosti. Vendar smo sklenili odličen posel," je v zagovoru, ki ga je bral z lista, sodišče poskušal prepričati Popovič.

"Vse je v najlepšem redu. Kot pravni laik sam nisem urejal postopkov prodaje, saj popolnoma zaupam svojim strokovnim službam in odvetniku Franciju Matozu." Ta je pripravljal potrebno razpisno dokumentacijo.

"Številni 'prijatelji', ki jih imam v tožilstvu in na policiji, komaj čakajo, da naredim kakšno napako," poskuša krivdo tudi za tokratno sojenje obesiti stricem iz ozadja. Pred sodiščem je le prebral pisni zagovor, že takoj je povedal, da ne bo odgovarjal ne senatu ne tožilstvu in niti svojemu odvetniku.

Vtikati se v Matozovo delo je bilo skoraj prepovedano
"Kot direktorica občinske uprave ne vodim javnih naročil, ampak skrbim za koordinacijo dela," se je zagovarjala direktorica uprave Sabina Mozetič, soobtožena za pomoč pri zlorabi položaja. "Zaradi preobilice dela se ne morem ukvarjati s konkretnimi projekti, zato tudi ne morem jamčiti za njihovo zakonitost." Predstojniki so tisti, pravi, ki morajo skrbeti za zakonitost postopkov. "Župan pa je naročil, da damo zadeve tudi v pregled zunanjim pravnim strokovnjakom. Pri nas je bil to odvetnik Matoz, ki mu župan najbolj zaupa. V tistem času je za nas vodil 319 zadev, pri projektu Sermin je prav on pripravil akte za izvedbo razpisa."

Mozetičevo sicer najbolj bremeni elektronsko sporočilo, ki ga je poslala svoji podrejeni, predstojnici urada za nepremičnine, z zahtevo, da se v razpis vpiše sporni pogoj, ki je privilegiral podjetje Serming. V prvem razpisu, ki je bil nato razveljavljen, tega pogoja ni bilo. Mozetičeva se ne spomni, zakaj je bil razpis razveljavljen, prav tako ne ve, komu na občini je Matoz pošiljal elektronska sporočila in ali je mogoče, da je Matoz prosto razpolagal z grbom in glavo koprske občine. "Nisem se vtikala v Matozovo delo, to je bilo s strani župana skoraj prepovedano!" je sodnici razložila Mozetičeva, ki pa na vprašanja tožilstva ni želela odgovarjati.

"Si kaj raziskala, kako je s parcelacijo?"
Toda uvodne izjave Mozetičeve, da s spornim poslom ni imela nič, izpodbija tudi elektronska pošta z dne 9. 7. 2007, ki jo je poslala predstojnici urada za nepremičnine: "Pozdravljena, si mogoče kaj raziskala, kako je s parcelacijo na Serminu?" Sporočilo je bilo poslano kmalu za tem, ko je cenilec Rajko Srednik končal cenitev zemljišča. Mozetičeva za sporočilo danes ni imela prepričljive razlage ni ji niti znano, ali se je za nakup spornega zemljišča zanimal še kdo drug.

Napaka cenilca
"Da bi pomagal zlorabiti položaj nekomu, ki ga ne poznam, je nelogično. Ravnal sem povsem strokovno," očitke zavrača cenilec Rajko Srednik. Izdelavo cenitve mu je naročil predstojnik občinskega urada za okolje in prostor Georgij Bangijev. "Nobenih zahtev ni bilo, naj parcelo ocenim več ali manj. Uporabil sem metodo, ki je bila za prodajalca - občino najbolj gospodarna," je zavrnil očitke tožilstva glede prenizkega ovrednotenja zemljišča. Priznal pa je, da se je zmotil v dokumentu o cenitvi, saj ni upošteval, da je na tistem območju predvidena gradnja trgovsko-poslovnega centra in so zato zemljišča dražja. "Napaka se mi je po nesreči prikradla v besedilo, vendar sem pozneje cenitev opravil na podlagi pravih podatkov," zagotavlja Srednik.

Kot po tekočem traku
Župana Popoviča že drugi teden čaka nova sodna pošiljka. Začelo se bo sojenje zaradi domnevnih nepravilnosti pri organizaciji rumene noči in oddajanju koncesije za zemljišča na koprskem kopališču. Popovič je obtožen zlorabe položaja in pranja denarja. Na sodišče so tožilci že poslali tudi zahtevo za preiskavo luči na koprskem pomolu, osumljen je tudi nepravilnosti pri obnovi stadiona. Kriminalisti pa preiskujejo tudi sume zlorabe položaja pri prodaji občinskega lokala Popovičevi mami.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Župan Popovič spet na zatožni klopi